Anunțul oficial va fi transmis în direct pe 23 ianuarie, la ora României 15:30, și va fi prezentat de actorii Zazie Beetz și Jack Quaid. Votarea nominalizărilor s-a derulat între 11 și 16 ianuarie și a fost realizată de membrii cu drept de vot din fiecare ramură a Academiei, valoroși artiști și lideri ai industriei cinematografice globale. În competiția pentru selecția la categoria cel mai bun film au intrat 265 de lungmetraje.
Prima rundă a pariurilor pentru Oscaruri – nominalizările principalelor categorii, cele mai râvnite trofee, este în derulare. Cine se califică pentru cursa finală și cine rămâne în urmă, ce surprize sunt pe cale să se arate, dar și ce filme sunt ca și confirmate? Predicțiile Like5.ro pentru nominalizările Premiilor Oscar sunt aici:
CEL MAI BUN FILM
La o scurtă privire a câștigătorilor Globurilor de Aur sau Critics Choice Awards, precum și a nominalizărilor BAFTA și Screen Actors Guild Awards, anumite lucruri sunt evidente: “Oppenheimer”, “Killers of the Flower Moon”, “Poor Things” și “The Holdovers” sunt asigurate pentru ceremonia Premiilor Oscar programată pe 10 martie la Dolby® Theatre – Ovation Hollywood. Dar cine va completa lista finală a celor 10 titluri? Producția Warner Bros. “Barbie” rămâne printre principalii concurenți, așa cum și “American Fiction” ocupă poziții foarte bune în cursă. Dar surprinderea vine din partea titlurilor internaționale precum “The Anatomy of a Fall” sau “Zone of Interest” ce au crescut în predicții și se remarcă drept candidați serioși. “Past Lives” este și el în cărți. Rămâne de văzut dacă filmele biografice “Maestro” și “Ferrari” se vor număra printre nominalizați sau dacă surprinza destul de acidă “Saltburn” va fi inclusă. “The Color Purple” are șanse destul de slabe să se numere printre cei 10 finaliști.
CEL MAI BUN REGIZOR
Nu veți rata niciun pariu în cazul în care contați pe Christopher Nolan (“Oppenheimer”) prezent în toate topurile, așa cum nici Martin Scorsese (“Killers of the Flower Moon”), cu un singur Oscar pentru regie (“The Departed”), sau Alexander Payne (“The Holdovers”), cu 3 nominalizări pentru regie, dar 2 premii pentru scenariu (“The Descendants” și “Sideways”), sunt numele consacrate din acest an. Greta Gerwig (“Barbie”) și Yorgos Lanthimos (“Poor Things”) au contracandidați serioși pentru filmele lor atât de speciale: Justine Triet (“The Anatomy of a Fall”) s-a bucurat de un succes neașteptat, iar Jonathan Glazer (“The Zone of Interest”) este elementul provocator al categoriei.
CEL MAI BUN ACTOR
Notorietatea lui Paul Giamatti (“The Holdovers”) din ultimele luni îl va diferenția considerabil, pare a fi anul lui. Nu are nicio nominalizare la această categorie, iar terenul a fost pregătit temeinic. Același lucru se poate spune și despre Cillian Murphy (“Oppenheimer”), cel fără nicio nominalizare la Oscaruri. Transformarea spectaculoasă din “Maestro” îi poate asigura lui Bradley Cooper un loc în clasament. Ce se va întâmpla cu Leonardo DiCaprio (“Killers of the Flower Moon”) rămâne de văzut având în vedere și restul concurenților aflați în cursă. Jeffrey Wright (“American Fiction”) în întruchiparea unui romancier frustrat care se folosește de un pseudonim pentru a scrie o carte despre cultura “Black” punctează centrul ipocriziei și al nebuniei pe care le detestă complet. Comic, ironic și perfect incluziv pentru lista finală a celor 5. Pe de altă parte, nici Colman Domingo nu trece neobservat. Actorul era pe cale să renunțe la Hollywood în urmă cu 9 ani. În “Rustin”, interpretează rolul activistului care se confruntă cu rasismul și homofobia în timp ce organizează istoricul Marș asupra Washingtonului din 1963, atunci când Martin Luther King a ținut discursul “I Have a Dream”. Un lucru este cert, Colman Domingo se impune printre favoriți.
CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ
La categoria celei mai bune interpretări feminine e loc de pariuri serioase! Lily Gladstone, imaginea centrală din epopeea istorică “Killers of the Flower Moon”, poate deveni prima actriță indigenă nominalizată și chiar câștigătoare de Oscar pentru rolul puternic prin care reflectă durerea poporului ei. În cazul Emmei Stone (“Poor Things”), câștigătoare a Globului de Aur, cu suficiente nominalizări la premiile ce urmează a fi decernate, lucrurile sunt la fel de sigure. Carrey Mulligan (“Maestro”) este imposibil de trecut cu vederea pentru rolul extrem de puternic și emoționant. Interpretarea lui Margot Robbie (“Barbie”) a surprins-o într-o cu totul altă lumină și considerând parcursul titlului e greu de crezut că nu ar intra în finală. Sandra Hüller (“Anatomy of a Fall”) a avut o campanie de promovare extraordinară la nivel mondial, vizibil focusată în ultimele luni spre sezonul premiilor. Interpretarea răvășitoare din marele câștigător de la Cannes a fost completată de rolul secundar din “Zone of Interest”, circumstanțele sunt așadar extrem de potrivite. În ciuda liniștii din jurul “May December”, rolul lui Natalie Portman o transformă într-o concurentă puternică, urmată de Fantasia Barrino pentru “The Color Purple” sau Annette Bening pentru “Nyad”.
CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE ROL SECUNDAR
Rolurile secundare masculine care inevitabil vor fi luate în considerare sunt: Robert Downey Jr. (“Oppenheimer”), Ryan Gosling (“Barbie”), Robert De Niro (“Killers of the Flower Moon”), urmate de performanțele tânărului Dominic Sessa (“The Holdovers”), Sterling K. Brown (“American Fiction”) sau consacrații Mark Ruffalo și Willem Dafoe (“Poor Things”). Rămâne de văzut dacă Charles Melton (“May December”) a impresionat suficient membrii Academiei, mai ales după nominalizarea la Globurile de Aur, lucru valabil și pentru Jacob Elordi în “Saltburn”.
Nici rolurile secundare feminine demne de luat în seamă nu sunt puține. O altă categorie la care cu greu poți decide, dar cu siguranță poți paria pe primele 5 nume menționate astfel: Emily Blunt (“Oppenheimer”), Danielle Brooks (“The Color Purple”), Da’Vine Joy Randolph (“The Holdovers”), Rosamund Pike (“Saltburn”), Julianne Moore (May December”), Jodie Foster (“Nyad”), Penélope Cruz (“Ferrari”), America Ferrara (“Barbie”).