FeaturesCillian Murphy în 5 roluri remarcabile

Cillian Murphy în 5 roluri remarcabile

Cillian Murphy, actor irlandez în vârstă de 47 de ani, va fi recompensat cu trofeul pentru interpretare la Palm Springs Film Fest, ce va avea loc în prima parte a lunii ianuarie.

El va primi Desert Palm Achievement Actor Award 2023 la același festival la care Emma Stone va fi premiată cu trofeul pentru cea mai bună actriță.
Chillian Murphy s-a născut în orașul Douglas (Cork, Republica Irlanda), cel mai mare dintre patru frați. A studiat la Presentation Brothers College din Cork, apoi Dreptul la University College Cork, dar a renunțat după aproximativ un an. Și-a manifestat interesul pentru muzică, cântând la chitară în diverse formații, iar după ce a părăsit universitatea, s-a alăturat companiei de teatru Corcadorca din Cork.

Prima reușită în film a fost cu rolul din ”28 Days Later” (2002), regizat de Danny Boyle, care s-a dovedit a fi un succes internațional. Printre rolurile interpretate se numără cel din serialul ”Peaky Blinders”, premiat cu BAFTA, și din lungmetrajele ”A Quiet Place Part II”, ”In the Heart of the Sea”, ”Girl With a Pearl Earing” și ”Cold Mountain”.

BATMAN

Cillian Murphy a interpretat rolul Dr. Jonathan Crane / Scarecrow în mai multe producții din franciza ”Batman”, inclusiv și-a împrumutat vocea pentru jocurile video, însă cel mai recent a apărut în lungmetrajul din 2012, regizat de Christopher Nolan, cu Christian Bale, Tom Hardy și Anne Hathaway în distribuție.

THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY

Pe fundalul Războiului de Independență irlandez, în anii `20, doi frați duc un război de gherilă împotriva forțelor britanice.
Cillian Murphy joacă rolul principal în filmul regizat de Ken Loach, recompensat cu trofeul Palme d’Or în 2006 și cu un trofeu EFA pentru imagine.

INCEPTION

Cillian Murphy interpretează un rol secundar-cheie în revoluționarul film din 2010 al lui Christopher Nolan, ”Inception”, al cărui protagonist este Leonardo DiCaprio.
În prim-plan se află un hoț care fură secretele unor corporații prin utilizarea tehnologiei de partajare a viselor și care primește sarcina inversă – de a planta o idee în mintea unui director executiv, însă trecutul tragic al acestuia poate duce proiectul și echipa sa la dezastru.
Filmul a câștigat patru premii Oscar, pentru imagine, montaj de sunet, mixaj de sunet și efecte vizuale.

THE PARTY

Cillian Murphy joacă în ”The Party”, comedia neagră din 2017 regizată de Sally Potter, alături de mari nume ale cinematografiei – Timothy Spall, Kristin Scott Thomas, Emily Mortimer și Patricia Clarkson.
Totul pornește de la Janet, care organizează o petrecere pentru a sărbători noua ei promovare în funcția de ministru din umbră al Sănătății în partidul de opoziție. Odată ce sosesc invitații, devine clar că nu totul va decurge bine. Sunt scoase la iveală angoase și secrete care distrug relațiile dintre cei prezenți.

OPPENHEIMER

După ce au lucrat împreună la cinci filme, printre care trei ”The Dark Knight”, ”Inception” și ”Dunkirk”, actorul Cillian Murphy și scenaristul și regizorul Christopher Nolan s-au reunit pentru unul dintre cele mai ambițioase și epice filme ale anului.
Murphy îl portretizează impresionant pe J. Robert Oppenheimer, ca om de știință în plin conflict intern care a condus Proiectul Manhattan pentru a produce prima bombă atomică din lume. Pentru această interpretare de excepție din cariera lui, Murphy a fost aclamat de critică și de public și este așteptat să primească numeroase premii.
Alături de el, în filmul considerat un puternic candidat în sezonul actual al premiilor în cinematografie joacă Emily Blunt, Matt Damon și Robert Downey Jr.

Articole similare