Features5 motive pentru care merită să aștepți filmul “Ferrari”

5 motive pentru care merită să aștepți filmul “Ferrari”

Mult așteptata premieră “Ferrari” de la începutul anului viitor stârnește deja foarte mult buzz în cadrul festivalurilor internaționale.

O istorie impresionantă a apropierii regizorului Michael Mann de povestea lui Enzo Ferrari, despre documentarea realizată de el și echipa de producție, despre interpretarea actorilor Adam Driver și Penélope Cruz. Iată 5 motive pentru care merită să aștepți premiera “Ferrari” în cinematografe. 

TREI LUNI EMBLEMATICE DIN VIAȚA LUI ENZO FERRARI

Michael Mann a fost atras de intensitatea și dinamica celor 3 luni din viața lui Enzo Ferrari și tot ce a dorit a fost să evite pe cât se poate un film biopic. Subiectul era infinit mai ofertant. De mai bine de 20 de ani, Mann a aprofundat istoria familiei Ferrari, fiind de altfel și foarte apropiat de urmașul acesteia, Piero Ferrari. Pe măsură ce descoperea mai mult și aprofunda psihicul personajelor centrale, cu atât povestea devenea mai universală. Un film născut în urma multor ani de documentare și de apropiere de familia Ferrari. 

ACCES UNIC LA ARHIVA FERRARI

Accesul lui Michael Mann la arhiva Ferrari a deschis un întreg univers: biroul lui Enzo Ferrari, rămas neatins de la moartea acestuia (1988), jurnalele lui, scrisul de mână, ceasul preferat. Aportul senzorial al obiectelor a generat înțelegerea culturii în care s-a format Ferrari.  “El semna documentele cu pixuri mov pentru că nu voia ca cineva să îi copieze semnătura, ceea ce a fost foarte util pentru mine.” a declarat Mann în cadrul discuției de la Festivalul de Film de la New York. 

MENTALITATEA BĂRBATULUI FERRARI

Pentru a intra cât mai bine în pielea personajului, Adam Driver s-a concentrat foarte mult pe mentalitatea unui pilot de curse. Cu indicațiile lui Mann, Driver a reușit să traducă dependența de aspirațional, o valoare foarte umană, de altfel, universală, din dorința de a încerca să ajungă mai departe, să realizeze mai mult, indiferent de limitele care stau în cale. Cursele de mașini sunt o expresie directă a acestui tip de aspirațional. De altfel, în cartea sa autobiografică, “My Terrible Joy”, Ferrari spunea: “Italia va ierta criminalii, va ierta hoții, dar nu va ierta succesul”.

FEMEIA FERRARI

Rolul Laurei Ferrari, interpretată de Penélope Cruz, contribuie la tensiunea și furia din film. Cruz s-a apropiat de rol cu responsabilitate față de un om real. În perioada pregătirilor, a avut șansa de a-l cunoaște pe doctorul căruia Laura și Enzo Ferrari i-au fost pacienți și, în cele din urmă, prieteni.

Un om de la care a aflat detalii esențiale despre povestea de familie, drama pierderii copilului, dar mai ales dragostea și respectul ce unea cuplul, chiar și atunci când era în război conjugal. În ciuda instabilității și trădării soțului, Laura Ferrari a crezut în companie, a avut un rol esențial în creșterea ei și a dovedit un devotament impecabil. Penélope Cruz vede personajul Laurei ca pe un “frumos omagiu adus femeilor care continuă să trăiască în umbra bărbaților”.

MODENA

Modena, orașul natal emblematic al lui Ferrari, a fost centrul producției semnate de Michael Mann. Echipa companiei a supravegheat îndeaproape pregătirile și filmările. Marea provocare a fost însă construcția mașinilor care trebuiau să fie sigure și foarte rapide. Prea puține mașini originale au fost utilizate, una dintre ele este cea a lui Nick Mason, toboșarul de la Pink Floyd, o mașină care a participat la curse istorice.  

Photo CreditNeon

Articole similare