FeaturesTot ce trebuie știut despre ”Ferrari” al lui Michael Mann

Tot ce trebuie știut despre ”Ferrari” al lui Michael Mann

”Ferrari”, cel mai recent film al lui Michael Mann, cu Adam Driver în rolul legendarului magnat al mașinilor sport, va fi lansat în cinematografele românești la începutul anului 2024.

Acest lungmetraj vine la șapte ani după ”Blackhat” și la 23 de ani de când Mann a început să caute finanțare pentru proiect. De fapt, cineastul a mărturisit că își dorea să facă acest film încă din timpul studenției.
Lungmetrajul a avut premiera mondială la cea de-a 80-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția, pe 31 august 2023, alături de alte filme foarte așteptate, precum ”Maestro” al lui Bradley Cooper și ”Poor Things” al lui Yorgos Lanthimos.

Tot ce trebuie știut despre ”Ferrari” al lui Michael Mann

SINOPSIS

”Ferrari” îl urmărește pe antreprenorul auto în timp ce se luptă cu multiple probleme atât în viața profesională, cât și în cea personală.

Povestea se bazează pe o carte publicată în 1991 semnată de regretatul scriitor și jurnalist Brock Yates, intitulată ”Enzo Ferrari – The Man, The Cars, The Races, The Machine”.

MULT MAI SÂNGEROS DECÂT SE AȘTEAPTĂ PUBLICUL

Punctul principal al filmului îl reprezintă cursa Mille Miglia și implicarea Ferrari în aceasta. Filmul prezintă faza finală a acestei curse de anduranță pe șosea deschisă de 1.600 de kilometri care a traversat Italia în 1957. Cursa nu a mai putut continua după ce mașinii Ferrari conduse de Alfonso de Portago i-a explodat un cauciuc și a intrat în mulțime. Au murit nouă persoane, inclusiv cinci copii, navigatorul Edmund Nelson și însuși Portago.

Michael Mann a declarat într-un interviu acordat Variety că filmul e mult mai sângeros decât s-ar putea aștepta publicul, întrucât cuprinde o secvență în care e detaliat un accident de mașină în care este implicat unul dintre piloții Ferrari.

DRIVER ȘI ALȚI POSIBILI FERRARI

Personajul principal, Enzo Ferrari, este interpretat de Adam Driver, cunoscut pentru roluri în filme regizate de unii ca Ridley Scott (”The Last Duel”, ”House of Gucci”), Martin Scorsese (”Silence”), Steven Soderbergh (”Logan Lucky”), Steven Spielberg (”Lincoln”), Clint Eastwood (”J. Edgar”), Joel și Ethan Coen (”Inside Llewyn Davis”) și Spike Lee (”BlacKkKlansman”).
În timp ce participa la premiera mondială de la Festivalul de Film de la Veneția, Driver a dezvăluit că, de fapt, nu i-a permis să conducă un Ferrari în timpul filmărilor: “Nu m-au lăsat să conduc mașinile din motive de asigurare. Nu au încredere în mine cu echipamente mici. Pe mine mă lasă să mă descurc cu echipamente mari, cum ar fi sandvișurile”.

Driver nu a fost prima alegere pentru acest rol. Anterior, Ferrari urma să fie interpretat de Christian Bale și Hugh Jackman. Jackman a părăsit proiectul și, în mod ironic, Bale a decis să facă un alt film centrat pe lumea automobilelor, ”Ford vs. Ferrari”, în care îl întruchipează pe pilotul de curse Ken Miles.
Christian Bale a renunțat la film pentru că trebuia să ia o greutate mare într-o perioadă scurtă de timp pentru a-l interpreta pe Enzo Ferrari.

PENÉLOPE CRUZ ȘI SHAILENE WOODLEY, SOȚIA ȘI AMANTA

Soția lui Ferrari, Laura, va fi interpretată de Penélope Cruz, cunoscută mai ales pentru filme precum ”Vicky Christina Barcelona”, ”Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides”, ”Vanilla Sky” și ”Nine”, la care se adaugă mai multe pelicule regizate de Pedro Almodóvar, între care ”Volver” și ”Madres paralelas”.
Distribuția este completată de actrița Shailene Woodley, care joacă rolul amantei lui Enzo Ferrari, și de actorii Patrick Dempsey, Jack O’Connell, Sarah Gadon și Gabriel Leone.

MICHAEL MANN ȘI ECHIPA DE CREAȚIE

Michael Mann, nominalizat de patru ori la Oscar, pentru ”The Insider” și ”The Aviator”, a mai semnat ”Heat”, ”Ali”, ”Public Enemies” și ”Thief”. El a scris și scenariul ”Ferrari”împreună cu regretatul Troy Kennedy Martin, care a mai semnat ”The Italian Job”. Impresionant este faptul că Mann a scris aproape toate filmele pe care le-a regizat, cu excepția ”Collateral” și ”Blackhat”.

Michael Mann este și producător alături de P.J. van Sandwijk (”Thirteen Lives”), Niels Juul (”The Irishman”), Qi Lin (”Three-Body”), John Lesher (”Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance”), Lars Sylvest (”Death Sentence”), Monika Bacardi (”To the Bone”), Thorsten Schumacher (”All Quiet on the Western Front”), Andrea Iervolino (”The Ritual Killer”), Gareth West (”Unhinged”) și Thomas Hayslip (”Obi-Wan Kenobi”).

Imaginea este semnată de Erik Messerschmidt, premiat cu Oscar pentru ”Mank”, iar aceasta este prima lui colaborare cu Mann. La prima colaborare cu cineastul este și editorul Pietro Scalia (”Black Hawk Down”), câștigător a două premii Oscar. Daniel Pemberton (”Spider-Man: Across the Spider-Verse”), nominalizat la Oscar, a compus coloana sonoră a filmului în doar o săptămână.

Articole similare