FeaturesTot ce trebuie știut despre "Killers of the Flower Moon” al lui...

Tot ce trebuie știut despre “Killers of the Flower Moon” al lui Martin Scorsese

Killers of the Flower Moon”, cel de-al 69-lea film regizat de Martin Scorsese, lansat recent în cinematografe, candidat cert la premiile Oscar de anul viitor, este un thriller polițist considerat deja clasic.

DE LA CARTE LA ECRANIZARE

Acțiunea filmului este bazată pe cartea omonimă scrisă de jurnalistul David Grann și publicată în 2017. Când în Oklahoma anilor 1920 este descoperit petrol pe teritoriul națiunii Osage, membrii tribului sunt uciși unul câte unul până când agenții FBI intervin pentru a elucida crimele. Seria crimelor brutale a fost cunoscută ca Reign of Terror. Pe lângă faptul că spune această poveste și a evenimentelor care le-au înconjurat, ”Killers of the Flower Moon” prezintă și nașterea FBI.

Filmul, cu Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Brendan Fraser, Lily Gladstone, Louis Cancelmi, Jesse Plemons și John Lithgow în distribuție, a avut premiera la Festivalul de la Cannes de anul acesta, unde a fost îndelung aclamat.

“Leo DiCaprio s-a uitat la mine și m-a întrebat: «Unde este inima în acest film?»”, și-a amintit regizorul în timpul unui interviu despre acest thriller polițist, la începutul acestui an. “Asta se întâmpla când eu și Eric Roth scriam scenariul din punctul de vedere al FBI-ului care vine și deslușește totul”.
Cei doi au decis să relateze “Killers of the Flower Moon” din perspectiva unei povești de dragoste.

CELE MAI LUNGI FILME ALE LUI SCORSESE

Lungmetrajul ” Killers of the Flower Moon” are o durată de 3 ore și 26 de minute, cu trei minute mai puțin față de ”The Irishman” din 2019, producție care a primit zece nominalizări la Oscar, însă niciun trofeu.

A ȘAPTEA COLABORARE CU DICAPRIO ȘI A ZECEA CU DE NIRO

Actorii-fetiș ai lui Martin Scorsese își dau replica în ”Killers of the Flower Moon”, primul lungmetraj al cineastului în care joacă împreună.
Leonardo DiCaprio conduce distribuția. Incluzând scurtmetrajul ”The Audition” din 2015, ”Killers of the Flower Moon” reprezintă a șaptea oară când protagonistul și cineastul lucrează împreună.

DiCaprio a fost nominalizat de șapte ori la Oscar, o dată în calitate de producător (”The Wolf of Wall Street”, 2013), o dată pentru interpretare în rol secundar (”What’s Eating Gilbert Grape”, 1993) și de cinci ori pentru rol principal (”The Aviator”, 2004, ”Blood Diamond”, 2006, ”The Wolf of Wall Street”, ”The Revenant”, 2015, și ”Once Upon a Time… in Hollywood”, 2019). Pentru interpretarea sa din ”The Revenant” a ajuns să câștige premiul Oscar.

”Killers of the Flower Moon” reprezintă a zecea colaborare a lui Robert De Niro cu Martin Scorsese. Parteneriatul lor creativ se întinde pe parcursul a cinci decenii, începând cu ”Mean Streets” (1973) și include filme precum ”Taxi Driver” (1976), ”Raging Bull” (1980), ”Goodfellas” (1990), ”Cape Fear” (1991) și ”The Irishman” (2019). În cariera sa, De Niro a primit opt nominalizări la Oscar și a câștigat două premii: cel mai bun actor în rol secundar, pentru ”The Godfather Part II” (1974), și cel mai bun actor în rol principal, pentru ”Raging Bull”.

LILY GLADSTONE, REVELAȚIA

Lily Gladstone este de origine Blackfeet și Nimíipuu și a crescut în rezervația Blackfeet Nation. Actrița este cunoscută mai ales pentru interpretările din ”Certain Women” (2016) și ”First Cow” (2019), ambele regizate de Kelly Reichardt. A debutat în ”Jimmy P: Psychotherapy of a Plains Indian” (2012). ”Killers of the Flower Moon” este prima ei colaborare cu Scorsese.
Interpretarea ei din acest film a fost remarcată de critici, care o consideră revelația sezonului și o văd cel puțin nominalizată la Oscar.

ÎN SPATELE CAMEREI DE FILMAT

Martin Scorsese este unul dintre cei mai influenți cineaști din istoria cinematografiei. Este unul dintre cineaștii cu cele mai multe nominalizări din toate timpurile. American Film Institute, BAFTA, Cannes, César, Asociația Presei Străine de la Hollywoood (HFPA), National Board of Review, Festivalul de Film de la Veneția, Sindicatul Scenariștilor Americani și Fundación Princesa de Asturias se numără între entitățile care i-au acordat, de-a lungul timpului, premii pentru activitatea sa.

Până în prezent, a primit 14 nominalizări la Oscar, de nouă ori pentru regie, de trei ori pentru producerea unui film și de două ori pentru scenariu. A câștigat Oscarul pentru cea mai bună regie pentru ”The Departed” (2006), în care a jucat și DiCaprio. Scorsese a fost, de asemenea, co-scenaristul filmului Killers of the Flower Moon.

Eric Roth, co-scenarist al filmului, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru ”Forrest Gump” (1994) și a primit șase nominalizări la premiile Academiei Americane de Film pentru lungmetraje ca ”The Curious Case of Benjamin Button” (2008), ”A Star is Born” (2018) și ”Dune” (2021). A obținut o nominalizare la Oscar și pentru că a produs filmul ”Mank” (2020). ”Killers of the Flower Moon” marchează prima lui colaborare cu Scorsese.

Editorul Thelma Schoonmaker a lucrat cu Scorsese încă de la filmul său de debut din 1967, ”Who’s That Knocking at My Door”, și a montat toate filmele lui, de la ”Raging Bull” (1980) încoace. A fost nominalizată de opt ori la Oscar, a câștigat trei premii – pentru cel mai bun montaj de film -, pentru ”Raging Bull”, ”The Aviator” și ”The Departed”, toate regizate de Scorsese.

Acesta este al patrulea proiect al lui Scorsese cu directorul de imagine Rodrigo Prieto. Colaborările anterioare, ”Silence” (2016) și ”The Irishman”, i-au adus două dintre cele trei nominalizări la Oscar pentru cea mai bună imagine. A treia a fost pentru ”Brokeback Mountain” (2005), de Ang Lee. Este cunoscut și pentru ”8 Mile” (2002), ”Argo” (2012) și ”Barbie” (2023).

Creatoarea de costume Jacqueline West a colaborat acum prima dată cu Scorsese. Anterior, a lucrat cu o parte din distribuție și din echipă. Prima ei nominalizare la Oscar a fost pentru munca depusă la ”Quills” (2000), apoi pentru “The Curious Case of Benjamin Button”, care a fost scris de Roth, apoi pentru “The Revenant” (2015), în care a jucat DiCaprio, și pentru “Dune”, care a fost co-scris de Roth.

Articole similare