Give me 5Festivalul Filmului European, în cinci repere

Festivalul Filmului European, în cinci repere

Festivalul Filmului European va debuta anul acesta de Ziua Europei, în 9 mai, și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie. Vor fi proiectate zeci de filme care vorbesc despre drepturi câștigate.

PROGRAM

Festivalul Filmului European va avea loc în București în perioada 9 – 15 mai, la Sala Luceafărul, unde va avea loc și gala de deschidere, la Cinema Elvire Popesco și Cinema Union (10 – 15 mai) și Cinemateca Eforie (11 – 12 mai).

Programul va continua: Botoșani, 10 – 12 mai, la Cinema Unirea; Târgu Mureș, 16 – 18 mai, la Muzeul Județean Mureș, Sala Multimedia; Sibiu, 17 – 19 mai, Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia | Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Sala Oglinzilor; Chitila, 17 – 19 mai, Parcul Valea Mangului; Curtea de Argeș, 18 – 19 mai, La Conac; Brașov, 24 – 26 mai, la Centrul Cultural Reduta; Chișinău, 6 – 8 iunie, la Cinema Odeon.

UNIUNE

Filmele prezentate în FFE ajută la deslușirea epocii în care trăim. „Continuăm tradiția de a poposi în orașe în care filmul european nu ajunge cu ușurință, dar noutatea este că am inclus pe harta din 2024 a festivalului și Chișinăul. Este modul nostru de a celebra faptul că Uniunea Europeană a decis, în decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, și de a omagia parcursul european al acesteia, în perspectiva de a fi din nou alături de România ca state membre ale Uniunii”, transmite Liviu Jicman, președinte al Institutului Cultural Român, care organizează evenimentul.

40 DE FILME

Anul acesta, FFE propune un program generos de 40 de filme de lungmetraj, dintre care 34 vor fi prezentate în premieră națională, și două selecții de scurtmetraje – dintre acestea 16 filme fiind regizate de femei și două co-regizate de femei.

HIGHLIGHTS

„Marcăm 35 de ani de la Revoluție cu filme care vorbesc despre drepturi câștigate. Poate cel mai important, ne bucurăm de libertate de mișcare, însăși premisa documentarului austriac «Mâine mă duc», filmat în principal în România. «Cornul de secară / The Rye Horn», câștigătorul marelui premiu la festivalul de la San Sebastian, evocă libertatea de a dispune cum vrem de corpurile noastre. În sfârșit, «Acțiune directă / Direct Action», marele câștigător al secțiunii Encounters de la Berlinale, e un monument închinat libertății de exprimare și de a protesta.

Asta nu înlătură însă perspectiva abuzurilor, cum aflăm din «Lecțiile Blagăi / Blaga’s Lessons», câștigătorul marelui premiu la festivalul de la Karlovy Vary, sau a inechităților, care stau la baza lui «Plouă în casă / Il pleut dans la maison», prezentat în premieră în secțiunea Semaine de la critique la ediția din 2023 a Festivalului de la Cannes. Dar să reținem motivele de bucurie: suntem liberi să alegem ce conținuturi consumăm, liberi să ne exprimăm cum găsim de cuviință în legătură cu ele, liberi să visăm”, spune Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.

ACCES LA PROIECȚII

Pentru proiecțiile din București, biletele vor putea fi achiziționate online, de pe platforma Eventbook.ro, și direct din cinematografe, iar în restul orașelor accesul este gratuit.
Programul complet va fi anunțat în curând.

Articole similare