ExclusivRobert Downey Jr. în 5 roluri 

Robert Downey Jr. în 5 roluri 

Robert Downey Jr. interpretează 4 personaje diferite în cea mai recentă miniserie HBO Max regizată de Park Chan-wook, “The Sympathizer”

Crescut într-o familie de artiști, Robert Downey Jr. a debutat la vârsta de 5 ani în “Pound”, film semnat de tatăl său, regizorul experimentalist underground Robert Downey Sr. Un lungmetraj despre 18 diverse tipologii de câini interpretați de oameni. Petrecându-și copilăria pe platouri, viața lui Robert Downey Jr. părea o filmare perpetuă. Relația cu tatăl lui este urmărită în tandrul documentar “Sr.” (2022), semnat de Chris Smith, un omagiu celui care i-a infiripat pentru totdeauna dragostea de cinema. Noua miniserie “The Sympathizer” este una dintre cele mai recente provocări pentru Robert Downey Jr.

Cătălin Anchidin a aflat în exclusivitate pentru Revista Femeia și platforma Like5.ro de la regizorul Park Chan-wook detalii despre interpretarea lui Downey Jr.: “Această idee despre patru personaje diferite care reprezintă imperialismul american și care împart un singur corp, dar cu patru fețe diferite, era deja prezentă inițial în romanul original. Dar m-am gândit cum ar fi cel mai bine să transpun asta, cum ar fi cel mai eficient și se va traduce mai direct pentru public. Așa că acesta a fost raționamentul din spatele alegerii de a folosi un singur actor să joace toate aceste roluri diferite, astfel încât publicul să poată înțelege că toate acestea sunt fețe diferite ale Americii”. 

Câte un episod din “The Sympathizer” este disponibil săptămânal pe HBO Max din 15 aprilie, iar Like5.ro ți-a pregătit un portret Robert Downey Jr. în 5 roluri:

CHAPLIN (1992)

Interpretarea rolului lui Charlie Chaplin s-a dovedit o adevărată provocare pentru tânărul de numai 25 de ani, înconjurat de profesioniști cu o experiență enormă în materie de “Chaplin”. Sub regia lui Richard Attenborough, al cărui traseu regizoral și actoricesc era de-a dreptul copleșitor pentru Downey Jr., acesta a lucrat intensiv luni de zile și a studiat cu minuțiozitate mimica și gestica legendarului personaj. Nominalizat la Oscar și Golden Globes, recompensat cu un trofeu BAFTA, Robert Downey Jr. redă uimitoarele elemente biografice ale lui Chaplin, de la copilăria în sărăcie până la succesul mondial și ingeniosul personaj creat de el. 

ZODIAC (2007)

Șansa de a lucra cu David Fincher pentru “Zodiac” este una dintre reușitele lui Downey Jr., distribuit în rol secundar. Între 1968 și 1983, un caricaturist din San Francisco se transformă în detectiv amator obsedat să îl dovedească pe criminalul Zodiac, cel care teroriza California de Nord. Un subiect cu o încărcătură puternică, în care răul domină, iar obsesia pentru identificarea adevărului macină personajele. Perfecționismul lui David Fincher a făcut ca cei 3 actori din prim-plan (Mark Ruffalo, Robert Downey Jr. și Jake Gyllenhaal) să refacă mai multe duble și de 50 sau 70 de ori. 

IRON MAN (2008)

În 2008, Robert Downey Jr. pășea oficial în Universul Marvel. Personajul lui Tony Stark din “Iron Man” (disponibil pe Disney+) îi deschidea o nouă lume despre care Robert Downey Jr. a declarat recent că este “parte din ADN-ul său.” E rolul care l-a ales. Regizorul Jon Favreau (binecunoscut pentru “Iron Man 1 și 2”, “The Lion King”, “Mandalorian”) a jucat o carte importantă când l-a ales pe Downey Jr. dar a marcat astfel începutul celor 15 ani de domnie “Tony Stark” în Universul Marvel: 4 părți de Iron Man și alte spin-off-uri până când, în 2019, s-a produs momentul devastator de sacrificare a personajului. 

SHERLOCK HOLMES (2009)

O altă franciză care a consacrat noi teritorii în cariera lui Robert Downey Jr. a fost noua versiune a clasicului “Sherlock Holmes” (disponibil pe Rakuten.tv). Semnat de Guy Ritchie (“Lock, Stock and Two Smoking Barrels”, “Snatch”, “The Gentlemen”), povestea detectivului continuă cu descifrarea celor mai complicate mistere. Holmes (interpretat de Downey Jr.) este imbatabil în urmărirea infractorilor și se bazează pe puterea sa extrem de specială în urmărirea infractorilor, dar și pe forța brutală a pumnilor. Însă de această dată o amenințare nouă vine peste Londra și e de departe cea mai spectaculoasă provocare pentru Holmes. Robert Downey Jr. și Jude Law sunt un duo cu o chimie incredibilă. Ca drept dovadă, în 2011 a urmat “Sherlock Holmes: A Game of Shadows” iar o a 3-a parte este mult așteptată de fani. 

OPPENHEIMER (2023)

Rolul profund și stratificat al lui Lewis Strauss din “Oppenheimer” (disponibil pe SkySkowtime) i-a adus lui Robert Downey Jr. statueta Oscar pentru cel mai bun rol secundar. Christopher Nolan a apăsat toate butoanele în confruntarea celor 2 personaje masculine extrem de puternice amintind de relația dintre Mozart și Salieri. Stilul de lucru extrem de special al lui Nolan făcea ca până și testele de cameră să fie aveau o intensitate aparte. Rolul propus de Nolan pentru Downey Jr. a apelat la subtilitate și la acel tip de farmec activat doar în momentul manipulării și subminării. O provocare pentru cariera lui Robert Downey Jr.!

Photo CreditHBO Max

Articole similare