FeaturesChristopher Nolan în 5 filme

Christopher Nolan în 5 filme

Cineastul englez a câștigat anul acesta primele două trofee Oscar din cariera sa.

Christopher Nolan, scenarist și regizor cunoscut îndeosebi pentru modul său cerebral, adesea neliniar, de a spune povești, a trecut, pe parcursul a 35 de ani de carieră, de la filme independente la super-producții.

Primul lungmetraj pe care l-a regizat a fost thrillerul alb-negru ”Following” (1998), iar în total a scris și regizat 17 filme și a produs 19. A lucrat cu unii dintre cei mai buni actori – de la Al Pacino la Kenneth Branagh, de la Leonardo DiCaprio la Christian Bale. La cea de-a 96-a gală a premiilor Oscar a primit două trofee pentru cel mai recent succes al său, ”Oppenheimer”, pe care l-a adaptat, regizat și produs.

Like5 a ales, în afara celui mai recent proiect, cinci lungmetraje reprezentative pentru filmografia lui Christopher Nolan.

MEMENTO (2000)

”Memento”, cu Guy Pearce, Carrie-Anne Moss și Joe Pantoliano în distribuție, spune povestea unui bărbat care suferă de pierderea memoriei pe termen scurt și care încearcă să dea de urma ucigașului soției sale.

Filmul i-a adus prima nominalizare la Oscar – pentru scenariul scris împreună cu fratele său, Jonathan Nolan. Cineastul a mai fost nominalizat la Globurile de Aur, la premiile Sindicatului regizorilor americani și a fost premiat la Sundance și British Independent Film Awards (BIFA).

Christopher Nolan în 5 filme - MEMENTO

INSOMNIA (2002)

Un detectiv de la Omucideri din Los Angeles este trimis în nord, într-un orășel, pentru a ancheta uciderea unei adolescente. Are un singur sprijin, o tânără detectiv din localitate. Criminalul îl contactează, i se confesează, iar cazul ce pare fără rezolvare îl ține pe detectiv în alertă.

Rolurile principale sunt interpretate de Al Pacino, Hilary Swank și Robin Williams.

Christopher Nolan în 5 filme - INSOMNIA

THE PRESTIGE (2006)

Doi prieteni magicieni ajung să fie rivali, o competiție care îi determină să ofere publicului cele mai complicate trucuri. Lucrurile ajung însă mult prea departe și ambiția de a fi cel mai bun devine o obsesie.

Nominalizat la două categorii ale premiilor Oscar, pentru imagine și scenografie, filmul îi are în rolurile principale pe Christian Bale și Hugh Jackman, secondați de Scarlett Johansson, Michael Caine, Rebecca Hall și David Bowie.

Christopher Nolan în 5 filme - THE PRESTIGE

INCEPTION (2010)

Leonardoo DiCaprio fură secrete ale corporațiilor prin utilizarea tehnologiei de partajare a viselor. El primește sarcina de a planta o idee în mintea unui director executiv, dar trecutul lui tragic poate duce proiectul și echipa la dezastru.

Din distribuție fac parte Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Elliot Page și Cillian Murphy.

Lungmetrajul a câștigat patru trofee Oscar – efecte vizuale, montaj de sunet, mixaj de sunet și imagine – din opt nominalizări, dar și alte 150 de premii.

Christopher Nolan în 5 filme - INCEPTION

DUNKIRK (2017)

Una dintre cele mai apreciate drame de război, ”Dunkirk” spune povestea luptei dintre soldați aliați din Belgia, Commonwealth și Imperiul Britanic și Franța și cei din armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Fionn Whitehead, Barry Keoghan, Mark Rylance, Tom Hardy, Cillian Murphy și Kenneth Branagh fac parte din distribuția filmului recompensat cu trei trofee Oscar (imagine, montaj de sunet și mixaj de sunet).

Christopher Nolan în 5 filme - DUNKIRK

Articole similare