Exclusiv5 lucruri esențiale despre "The Sympathizer"

5 lucruri esențiale despre “The Sympathizer”

Miniseria "The Sympathizer" regizată de Park Chan-wook are premiera pe 15 aprilie pe HBO Max.

Satira transculturală “The Sympathizer“, adaptare a romanului lui Viet Thanh Nguyen, câștigător al Premiului Pulitzer, este una dintre cele mai incitante miniserii de spionaj ale momentului.

Cătălin Anchidin a aflat în exclusivitate pentru Revista Femeia și platforma Like5.ro de la regizorul Park Chan-wook detalii despre noua producție A24 și HBO Max: “Sunt destul de multe aspecte stilizate și accentuate în acest serial. Cu toate acestea eu nu cred că pot fi realizate fără să te bazezi pe o acuratețe istorică, culturală și lingvistică. Dar am depus toate eforturile pentru a o face astfel. Am consultat experți în diverse domenii, în special în limba și cultura vietnameză. Pentru practicile tradiționale, am luat legătura cu mai mulți consultanți, de la etapa de scenariu până la editare, post-producție, chiar și în etapa de VFX. De exemplu, atunci când a fost vorba de înlocuirea semnelor de pe panourile publicitare sau de integrarea lor în clădirile din Saigon. Deci, chiar și în acea etapă, am consultat mulți dintre profesioniștii noștri pentru a fi cât mai exacți. Deși este adevărat că acest spectacol este foarte stilizat și accentuat într-un fel, a fost fundamental să fie real din punct de vedere al acurateții istorice, culturale și, de asemenea, lingvistică. Doar atunci când se bazează pe acuratețe, merită să intre în discuție.” a declarat Park Chan-wook. 

Like5.ro îți prezintă 5 lucruri esențiale despre “The Sympathizer”:

DUBLA IDENTITATE

“The Sympathizer” propune un puzzle tragicomic pe fundalul sfârșitului războiului din Vietnam. Dubla identitate a personajului principal este excelent urmărită printr-un schimb de pase între prezent și trecut, între Vietnamul de Sud (în armata căruia este încorporat) și Statele Unite (unde continuă spionajul în comunitatea de refugiați). Fără a avea o bază de răutate profundă, personajul e o adaptare constantă la contextul istoric și situațiile care escaladează constant, întrebându-se încontinuu de necesitatea tuturor acțiunilor. 

SPIONAJ CA LA CARTE

Inventiv, cu un stil cinematografic colorat, montat dinamic și mixând duritatea războiului cu momentele de umanitate ale personajului, “The Sympathizer” este un cocktail perfect de mister, dramă, comedie neagră și spionaj ca la carte. Naratorul își spune povestea, derulează înainte și înapoi, după bunul plac al fluxul memoriei, într-un ton serios și bine punctat, explicând gesturi, acțiuni, replici. Spionul perfect care se infiltrează și intră sub pielea oricui îi iese în cale pentru a-și îndeplini cu orice preț misiunea. 

DISTRIBUȚIA 

“The Sympathizer” vine cu un mix perfect de revelații actoricești (Hoa Xuande, Fred Nguyen Khan, Toan Le, Phanxine, Vy Le, Ky Duyen, Kieu Chinh, Duy Nguyen, Alan Trong) și nume consacrate (cameleonicul Robert Downey Jr. și spectaculoasa Sandra Oh). Hoa Xuande (Căpitanul) este figura proaspătă bine-venită la Hollywood, într-un rol provocator și incitant care îți stârnește deopotrivă râsete și lacrimi. Are toate datele să schimbe fundamental cariera actorului australian de origine vietnameză. 

DEBUT PREMIAT CU PULITZER

La scurt timp după apariția din 2015 (la 40 de ani de la căderea Saigonului), cartea de debut a lui Viet Thanh Nguyen a devenit un titlu de referință în literatura secolului XXI, inclusă în topuri, tradusă și publicată în numeroase teritorii. Recompensat cu Premiul Pulitzer, Premiul Edgar pentru debut și Andrew Carnegie Medal pentru Excelență, “The Sympathizer” merge în profunzimea dramatică și în absurditatea războiului din Vietnam. Moștenirea unui conflict care se răsfrânge până în zilele noastre pe un continent ce continuă să fie un butoi cu pulbere, cu accent pe multiplele fațete înșelătoare ale Americii. 

MUZICA

Adrenalina miniseriei e completată de o coloană sonoră excelentă. Cu ochii pe fiecare mișcare și replică a personajelor, vei (re)descoperi piese emblematice ale anilor ‘60 –‘70 de la WAR (“Low Rider”), Del Shannon (“Runaway”), Susan Raye (“I’ve Got a Happy Heart”) sau Bette Davis (“Anti Love Song”). 

Photo CreditHBO Max

Articole similare