Din 9 mai până în 8 iunie, Festivalul Filmului European propune un program diversificat ce pune accentul pe libertatea de visare, exprimare și alegere a conținutului artistic. Publicul va avea acces la o selecție de 40 de filme de lungmetraj și 2 programe de scurtmetraje, majoritatea semnate de femei. “Marcăm 35 de ani de la Revoluție cu filme care vorbesc despre drepturi câștigate”, declară Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European. Like5.ro îți detaliază primele titluri confirmate: Festivalul Filmului European în 5 filme!
BLAGA’S LESSONS / LECȚIILE BLAGĂI
Premiat la Festivalul de la Karlovy Vary 2023 cu Globul de Cristal, “Blaga’s Lessons” a fost propunerea Bulgariei la Premiile Oscar – categoria cel mai bun film internațional. Cunoscut pentru subiectele sociale ale filmelor sale, regizorul Stephan Komandarev abordează acum seniorii grupul vulnerabil amăgit cu promisiuni electorale și o viață demnă. Fostă profesoară, proaspăt văduvă, Blaga este femeia de 70 de ani cu principii morale sănătoase. Este victima unei ecrocherii telefonice în urma căreia pierde tot ce economisise și urma să folosească pentru mormântul soțului ei. Scoasă din ritmul și convingerile sale, Blaga apelează cu disperare la împrumuturi rapide și slujbe ingrate, într-o intensitate cutremurătoare. Lecțiile Blagăi te poartă în zona pragmatismului nemilos, cu o forță nebănuită și o duritate ieșită din comun.
DIRECT ACTION / ACȚIUNE DIRECTĂ
Marele câștigător al secțiunii Encounters de la Berlinale 2024, recompensat și cu mențiunea specială a Juriului de Documentar, dar și cu Grand Prize la Cinéma du Réel, “Direct Action” documentează viața de zi cu zi a uneia dintre cele mai importante comunități de activiști militanți din Franța. Ridică semne de întrebare legate de maniera în care succesul unei mișcări de protest radicale poate oferi o cale de ieșire din criza climatică. Duo-ul regizoral Guillaume Cailleau și Ben Russell realizează un studiu imersiv printr-un portret hipnotic și meticulos al unei mișcări politice extrem de singulare. Departe de imaginile senzaționaliste ale presei, “Direct Action” dezvăluie forța și esența unui grup.
IL PLEUT DANS LA MAISON / PLOUĂ ÎN CASĂ
Premiat în cadrul secțiunii Semaine de la Critique în 2023 (French Touch Prize), filmul Palomei Sermon-Daï detaliază povestea a doi frați adolescenți, Purdey (17 ani) și Makenzy (15 ani), cu o mamă alcoolică, o casă în stare de degradare, nevoiți să se descurce pe cont propriu. Purdey lucrează ca femeie de serviciu într-un complex hotelier, își poartă unghiile turcoaz, perfect asortate ochilor ei, în vreme ce Makenzy adună câțiva bani furând bani de la turiști. Regizoarea radiografiază într-un portret intim ultima vară a inocenței celor doi, plină de certuri și stângăcii aferente vârstei, o porție dură de realism social.
THE RYE HORN / CORNUL DE SECARĂ
Acțiunea din “The Rye Horn” se derulează în 1971, în Galicia sfâșiată de dictatura lui Franco și a statului portughez Estado Novo, are în centru feminitatea și corpul feminin, într-o portretizare extrem de dură a unor timpuri apuse. Maria își câștigă existența culegând scoici și este cunoscută pe insulă pentru grija deosebită arătată la asistarea nașterilor. Un eveniment neașteptat (ajutorul acordat unei tinere) o pune pe fugă, într-o călătorie periculoasă, la limita supraviețuirii, de îndată ce decide să treacă granița pe una dintre rutele contrabandiștilor dintre Galicia și Portugalia. Regizoarea Jaione Camborda a devenit prima femeie spaniolă care câștigă trofeul Golden Shell la Festivalul de la San Sebastian în 2023.
TOMORROW I LEAVE / MÂINE MĂ DUC
Prezentat în premieră la Festivalul Diagonale din Graz, documentarul “Tomorrow I Leave” semnat de Maria Lisa Pichler și Lukas Schöffel este un emoționant portret despre speranțele și visele celor care pleacă și ale celor care rămân. Maria este îngrijitoare 24/24. O dată la 4 săptămâni, lasă în urmă satul ei din România și conduce mai bine de 1000 de kilometri pentru a îngriji persoane din Austria. Un documentar despre eforturile nebănuite pentru o viață mai bună în Europa secolului XXI, portretul unei familii care nu este niciodată completă.
Citește și “Festivalul Filmului European, în cinci repere“