Features5 expoziții impresioniste de văzut anul acesta

5 expoziții impresioniste de văzut anul acesta

Impresionismul împlinește anul acesta un secol și jumătate de existență, iar muzee din întreaga lume sărbătoresc această mișcare artistică.

Monet, Cezanne, Sisley, Renoir, Pissaro și Lavery se numără printre artiștii incluși în expoziții remarcabile la muzee din Franța, Italia, Anglia și Scoția.
Like5 a ales cinci show-uri care pot fi incluse într-un city break european sau vacanță în toată regula.

STRASBOURG, SENZAȚII ȘI IMPRESIONISM

Cea de-a 150-a aniversare a Impresionismului aduce la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg, pe tot parcursul anului, ”Sensations et impressions”, care pune în contrast tranzitivitatea luminii în continuă schimbare și materialitatea picturii.

Ea cuprinde lucrări de Alfred Sisley, Charles Laval, Aristide Maillol, Claude Monet, Paul Signac și Félix Vallotton, cu împrumuturi de la Musée d’Orsay din Paris, care demonstrează că Impresionismul și Post-impresionismul au avut un rol esențial în construirea modernității.

”Sensations et impressions” poate fi vizitată până în 15 decembrie, la Musée d’Art Moderne et Contemporain de Strasbourg (MAMCS).

CEZANNE ȘI RENOIR, LA MILANO

”Cezanne și Renoir din colecțiile Musée d’Orsay și Orangerie” este expoziția deschisă cu aceeași ocazie la Palazzo Reale din Milano.

Mai mult de 50 de capodopere de la cele două muzee pariziene compun o călătorie prin cele mai emblematice portrete, peisaje, naturi statice ale lui Pierre-Auguste Renoir și Paul Cezanne. Expoziția poate fi vizitată la Palazzo Reale până în 30 iunie.

ANIVERSARE CU FAST LA MUSÉE D’ORSAY

”Paris 1874: Inventer l’impressionnisme” este deschisă la Musée d’Orsay până de Ziua Franței. Expoziția cuprinde 130 de lucrări, unele dintre ele prezentate public acum după mulți ani. Printre acestea, tablouri de Renoir și Camille Pissaro, împreumutate de la National Museum of Wales și National Gallery of Art Washington DC.

Pentru a sublinia cât de mult s-au îndepărtat impresioniștii de normele academiei, expoziția include picturi religioase și istorice aprobate de Salonul oficial, alături de scene impresioniste ale vieții moderne, adesea executate rapid și în aer liber. Această expoziție fără precedent va ajunge în septembrie, pentru patru luni, în capitala americană. La Paris, expoziția ”Paris 1874: Inventer l’impressionnisme” poate fi vizitată până în 14 iulie.

MONET ȘI LONDRA

Unele dintre cele mai remarcabile picturi impresioniste ale lui Monet au fost realizate la Londra. Începute în timpul a trei șederi în capitala britanică între 1899 și 1901, ele înfățișează repere naționale – Podul Charing Cross, Podul Waterloo și Parlamentul – și au fost prezentate pentru prima dată la o expoziție la Paris în 1904. Artistul a dorit să expună același corpus de lucrări la Londra, dar nu a avut ocazia.

”Monet and London: View of the Thames” va fi deschisă în perioada 27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025, la Galeria Courtauld din capitala britanică. Ea demonstrează abilitățile lui Monet, nu doar ca artist, ci și drept curator.

IMPRESIONIST IRLANDEZ, ÎN SCOȚIA

National Galleries of Scotland va inaugura în vară, la Royal Scottish Academy, o expoziție dedicată pictorului irlandez John Lavery. Deși era cunoscut pentru faptul că a urmat calea maeștrilor naturaliști, artistul născut la Belfast, care picta în aer liber, a fost influențat și de impresionism.

La începutul secolului al XX-lea, după ce s-a alăturat Școlii din Glasgow, a început să călătorească în Africa de Nord, apoi în Scoția, Elveția, Spania, Irlanda, Italia, Monte Carlo și New York. Expoziția „An Irish Impressionist: Lavery on Location” (20 iulie – 27 octombrie, Edinburgh) îl urmărește pe Lavery în călătoriile sale.

Articole similare