Selecția Festivalului Filmului European (București, 9 – 15 mai) aduce și în acest an producții premiate la prestigioase evenimente de profil, titluri prezentate în avanpremieră românească pe care ar fi păcat să le ratezi. Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European, recomandă pentru cititorii Like5.ro 5 filme surprinzătoare.
Cu o solidă experiență în selecțiile festivalurilor naționale, precum și în jurizarea celor internaționale (goEast Wiesbaden, Warsaw Film Festival, Locarno Film Festival), critic de film, primul câștigător al bursei Alex Leo Șerban acordată în cadrul TIFF 2012, membru al prestigioasei federații internaționale FIPRESCI și fost trainer de educație cinematografică în cadrul programelor EducaTIFF și Éducation à l’image, Cătălin Olaru este și autorul unor studii critice de specialitate (“Mircea Daneliuc – Proba de microfon”, “Politicile filmului. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc contemporan”, “Filmul tranziției. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc nouăzecist”).
CAMPING DU LAC
Laureat cu Premiul special al juriului în secțiunea Cineasti del Presente de la Locarno, “Camping du lac” (regia Eléonore Saintagnan / Belgia, Franța / 2023, 70’ – 11 mai, Cinema Union, ora 18:00) e despre un monstru al lacului, dar nu e horror. Mașina eroinei se strică și prinde rădăcini în atelierul auto, dar filmul nu e o dramă. Are o grămadă de personaje pline de culoare, dar nu e freak show. Cineasta Éléonore Saintagnan pune la un loc pești, sfinți și oameni, rezultatul fiind mai puțin film și mai mult stare de spirit.
EL PARAÍSO
Prea puține lucruri sunt paradisiace în “El paraíso” (regia Enrico Maria Artale / Italia / 2023, 106’ – 11 mai, Cinema Elvire Popesco, ora 18:00), cel mai recent film al regizorului italian Enrico Maria Artale. Mai exact, unul singur: un proces implacabil și fulgerător de îndrăgostire. În rest, traiectoria protagonistului către o fundătură nu e un lucru de mirare, dar asta nu-l face cu nimic mai puțin atașant. Pe deplin meritate premiile pentru cel mai bun scenariu și cea mai bună actriță la Veneția, în secțiunea Orizzonti.
SWEET DREAMS
Combinația perfectă între comedie (neagră) și comentariu social, “Sweet Dreams” (regia Ena Sendijarević / Țările de Jos, Suedia, Indonezia, Réunion / 2023, 102’ (Q&A online) – 12 mai, Cinema Elvire Popesco, ora 20:30) ne transportă într-un trecut îndepărtat ale cărui ecouri se aud încă. Proprietarii olandezi de plantație de pe o insulă din Indonezia își asumă chemarea cu o impenitență cât se poate de actuală. Filmul Enei Sendijarević are culoare, ritm, vervă și panaș. La Locarno, a fost răsplătit doar cu premiul pentru cea mai bună actriță, ceea ce nu are cum să fie altceva decât o nedreptate.
SEX
Nici urmă de sex filmat în filmul norvegian “Sex” (regia Dag Johan Haugerud / Norvegia / 2024, 125’ – 11 mai, Cinema Union, ora 19:30). Avem însă destul de multe discuții despre sex și urmările lui. Li se adaugă mai multe vise al cărui personaj principal e David Bowie, coșari pe acoperiș, un Oslo cinematografic 100% inedit și un număr de muzică și dans în care asumarea unei identități de gen netradiționale și textele sfinte se îmbină armonios.
ATLANTIC BAR
În “Atlantic Bar” (regia Fanny Molins / Franța / 2022, 77’ (doc.) – 15 mai, Cinema Elvire Popesco – ora 18:00), aducerile aminte și vălătucii de fum de țigară se îngemănează până când nu mai poți distinge una de cealaltă. În ciuda unor complicații legale și a uzurii mentale, proprietarii Nathalie și Jean Michel rămân pe baricadele unei combinații de cafeanea și bar. Facilitate sau nu de consumul de alcool, confesiunile se țin lanț, iar melancolia e mereu acolo. Fragila comunitate locală dintr-un cartier muncitoresc din Arles încă supraviețuiește în documentarul lui Fanny Molins.
Citește și “Festivalul Filmului European în 5 repere“