FeaturesLaurent Cantet în 5 filme

Laurent Cantet în 5 filme

Cineastul francez și-a prezentat creația în urmă cu câțiva ani și în festivalul Les Films de Cannes a Bucharest.

Laurent Cantet (1961 – 2024) a fost unul dintre cei mai prolifici și activi cineaști francezi în zona filmului cu mesaj social. Conflictul dintre clasele sociale și relațiile familiale au fost temele pe care a preferat să le abordeze. A debutat în lungmetraj cu ”Ressources humaines”, lansat în 1999, iar de-a lungul timpului a fost recompensat cu premii César, dar și cu Palme d’or.

Like5 a ales cinci lungmetraje scrise și regizate de Laurent Cantet care îi definesc cariera.

L’ATELIER (2017)

”L’atelier”, scris împreună cu cineastul Robin Capillo, o are în rol principal pe  Marina Foïs. Acțiunea filmului inclus în competiţia Un Certain Regard de la Cannes are loc într-un oraș de lângă Marsilia care a fost cândva prosper datorită șantierului naval, însă acum e în declin după ce acesta a fost închis. Un atelier de scriere a fost înființat pentru a ajuta un grup de șapte tineri să se integreze în muncă. Sub îndrumarea scriitoarei Olivia Dejazet, participanților li se cere să scrie o ficțiune neagră legată de trecutul industrial al orașului lor natal. Antoine, un tânăr provocator și agresiv, iese în evidență. Povestea pe care a conceput-o și pe care o citește cu voce tare e descrierea rece a unei crime în masă văzută prin ochii autorului care îl înțelege prea bine pe criminal. Astfel, Olivia începe să experimenteze un sentiment de atracție și repulsie față de Antoine.

L atelier cantet

RETOUR À ITHAQUE (2014)

Laurent Cantet a filmat ”Retour à Ithaque” în 2014 la Havana. Aici, cinci prieteni se reunesc pentru a sărbători întoarcerea lui Amadeo după 16 ani de exil la Madrid. Din distribuție fac parte Jorge Perugorría, Isabel Santos și Néstor Jiménez.

Lungmetrajul a fost recompensat la Veneția cu premiul Giornate degli autori.

Retour a Ithaque

ENTRE LES MURS (2008)

”Entre les murs” este adaptarea romanului omonim scris de Francois Begaudeau, pentru care Laurent Cantet a colaborat cu Robin Campillo, premiată cu trofeul Palme d’or în 2008.

Profesorul și romancierul François Bégaudeau joacă o versiune a lui însuși în timp ce petrece un an cu elevii dintr-un cartier dur din Paris.

Lungmetrajul a fost, între altele, nominalizat la categoria ”film străin” a premiilor Oscar, selectat la premiile Academiei europene de film și a fost premiat cu un César pentru scenariul adaptat.

entre les murs cantet

L’EMPLOI DU TEMPS (2001)

”L’emploi du temps”, premiat la Festivalul de Film de la Veneţia, îl are în centru pe Vincent, un bărbat care – aparent – este un afacerist de succes, un tată și soț exemplar. Însă, fără slujbă, își vede viața din ce în ce mai rău, în timp ce își ascunde situația de familie și prieteni.

Din distribuție fac parte Aurélien Recoing, Karin Viard și Serge Livrozet.

emploi du temps cantet

RESSOURCES HUMAINES (1999)

”Ressources humaines” este primul lungmetraj regizat de Laurent Cantet. Filmul e ca un reportaj despre politica economică și familială. Jalil Lespert, Jean-Claude Vallod și Chantal Barré fac parte din distribuție.

În prim-plan se află Frank, proaspăt absolvent de facultate de economie care revine în orașul natal pentru a ocupa un post de conducere în fabrica în care tatăl lui lucrează de trei decenii. După câteva greșeli care au avut la bază intențiile lui bune, se creează o ruptură uriașă între muncitori și conducere, dar și între tată și fiu.

ressources humaine cantet

Articole similare