Give me 55 filme de Oscar pe marile ecrane

5 filme de Oscar pe marile ecrane

E oficial care sunt filmele intrate în cursa pentru Premiile Oscar, iar noi ți-am pregătit lista titlurilor ce rulează sau urmează a fi programate pe marile ecrane.

Nominalizările la Premiile Oscar anunțate pe 23 ianuarie au stârnit surprindere, bucurie, dar și nemulțumiri deopotrivă. În ciuda faptului că anul acesta Academia Americană de Film a dovedit corectitudine politică printr-o selecție echilibrată, reacțiile au fost împărțite. Ne concentrăm pe surprizele plăcute ale anunțului oficial: prin “Killers of the Flower Moon”, Martin Scorsese devine cel mai nominalizat regizor din istorie, depășindu-l astfel pe Steven Spielberg (10 vs. 9).

Anul acesta, un record la titlurile internaționale: 2 filme au spart bariera și au intrat în cursa pentru cele mai importante premii ale ceremoniei programată pe 10 martie 2024. “Anatomy of a Fall” s-a impus la 5 categorii principale (Sandra Hüller primește o binemeritată nominalizare pentru cea mai bună actriță) la egalitate cu “The Zone of Interest” (5 nominalizări).

Ți-am pregătit selecția celor 5 filme de Oscar care fie continuă să ruleze pe marile ecrane, fie urmează a fi lansate în curând:

OPPENHEIMER 

 “Oppenheimer”, filmul care a pierdut bătălia de box office în cinema în fața lui “Barbie”, adună acum cele mai prestigioase premii. Cele 13 nominalizări la Oscar îl detașează net de restul concurenților din acest an și marchează 2 recorduri pentru Christopher Nolan (cel mai nominalizat titlu din filmografia sa, prima oară când intră în cursa pentru cea mai bună regie și cel mai bun scenariu cu același film).

Este prima nominalizare pentru Cillian Murphy, cu șanse reale de a se transforma în premiu. Copleșit, dar și extrem de onorat, mândru și uimit de succesul filmului, Murphy este oprit pe stradă de oameni care îi spun: “Am văzut filmul de 5 ori.” “Oppenheimer” rulează încă în cinematografe și cu siguranță va mai fi programat în următoarele săptămâni pe marile ecrane. Filmul despre “părintele bombei atomice” concentrează drama geniului, orgoliului, erorii umane individuale și colective. Ar fi păcat să ratați experiența vizionării în cinema!

PERFECT DAYS

Nominalizat la categoria film internațional, cel mai recent lungmetraj semnat de Wim Wenders, “Perfect Days / Zile perfecte” are premiera în cinematografele din România pe 26 ianuarie. Este povestea lui Hirayama, un om totalmente mulțumit de simpla lui viață de îngrijitor al toaletelor din Tokio. Dincolo de rutina zilnică, pasiunea pentru muzică și literatură îi întrețin existența. Se bucură de natură, iubește copacii, îi fotografiază. Dar trecutul său este reînviat prin intermediul unor întâmplări neașteptate. O poezie cinematografică despre bucuriile mici și plăcerile simple ale vieții, despre maniera în care schimbarea punctului de vedere poate aduce bucurie și scoate la iveală frumusețea din jur. 

POOR THINGS

Pregătește-te pentru o simfonie vizuală, o abordare fantasmagorică a clasicului “Frankenstein”: “Poor Things / Sărmane creaturi” (semnat de Yorgos Lanthimos) ajunge în cinematografele din România pe 9 februarie, cu o serie de avanpremiere programate la începutul lunii viitoare. Bella (interpretată de Emma Stone) este în centrul poveștii: o femeie victoriană stranie, cu un temperament copilăros și o istorie ciudată, dar mai ales cu obiceiuri bizare, controlată de tutorele său, omul de știință Baxter (interpretat de Willem Dafoe).

Bella este un experiment care va descoperi ce înseamnă să fii un membru al societății. Pe măsură ce devine autonomă, atrage din ce în ce mai mulți bărbați în viața ei. Un film sublim, inteligent, extrem de îndrăzneț și indecent de haios despre acceptarea a ceea ce înseamnă să fii femeie, liberă, temătoare, curajoasă. Interpretarea Emmei Stone este memorabilă, iar mișcările, reacțiile și dansul ei sunt surprinzătoare. 

THE BOY AND THE HERON 

La 10 ani după anunțarea retragerii din activitate, Hayao Miyazaki revine pe ecrane cu o poveste captivantă bazată pe elemente autobiografice, o producție derulată pe durata a 7 ani: “The Boy and The Heron / Băiatul și stârcul”. Animația surprinde călătoria plină de aventuri a puștiului de 12 ani, Mahito, și a prietenului său neobișnuit, stârcul cu puteri magice. Lumea misterioasă a pădurii în care se întâlnesc cei doi este începutul unei fascinante transformări, lecție esențială despre prietenie și curaj. Un univers cum numai Miyazaki poate construi, doza clasică de magie, o poezie vizuală fermecătoare. Filmul nominalizat la categoria “lungmetraj de animație” încă rulează în cinematografele din București și din țară. 

THE ZONE OF INTEREST 

“The Zone of Interest / Zona de interes”, filmul lui Jonathan Glazer, este unul dintre titlurile internaționale care se remarcă în cursa pentru Oscar la 5 categorii, la egalitate cu “Anatomy of a Fall”. Un alt punct în comun cu filmul lui Justine Triet este actrița Sandra Hüller, într-un rol foarte diferit, șocant de diferit. Unul dintre cei mai imprevizibili regizori englezi spune povestea aparent banală a unei familii germane aparent rutinată. Tatăl, un neamț autentic, pleacă punctual la serviciu în fiecare dimineață, în vreme ce soția sa rămâne acasă pentru a se ocupa de cei 5 copii.

În grădina casei lor au loc săptămânal petreceri, iar excursiile în împrejurimi sunt un alt element de destindere. Trăiesc viața perfectă. Doar că el este Rudolf Höss, comandantul de la Auschwitz, iar vila lor atrăgătoare are vedere spre lagăr. Glazer aduce o cu totul altă perspectivă asupra naziștilor: nu sunt întruchiparea monstruozității, ci oameni obișnuiți care își doresc lucruri obișnuite. “Am vrut să îi umanizez, să demontez ideea că sunt niște anomalii”. Din 16 februarie, doar la cinema. 

Photo Creditfoto PR

Articole similare