Features5 titluri din universul lui Miyazaki 

5 titluri din universul lui Miyazaki 

Hayao Miyazaki, legenda cinematografiei mondiale și japoneze deopotrivă, revine după o pauză de 10 ani cu o nouă animație emoționantă.

“The Boy and The Heron / Băiatul și stârcul”, proaspăt lansat în cinematografele din România, dovedește o exuberanță creativă impresionantă, bucurându-se de cronici elogioase deja la nivel internațional. Recompensat în 2015 cu Premiul Oscar onorific pentru contribuția sa artistică (al doilea premiu de gen pentru un regizor japonez, după Akira Kurosawa), Miyazaki are o filmografie fantastică.

Universul său include eroi curajoși dar și extrem de inimoși care explorează lumi suprarealiste, creaturi neobișnuite, personaje pline de compasiune. În filmele lui Miyazaki natura e vibrantă, există lumi alternative, distrugerile războiului sunt în continuare vii, iar pasiunea pentru zbor și avioane (moștenirea tatălui său) e constantă. A fost denumit un “Walt Disney japonez”. Filmele lui Miyazaki sunt disponibile pe Netflix, un prilej perfect să descoperi 5 titluri din magicul univers manga.

MY NEIGHBOUR TOTORO (1988)

Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale renumitei companii de animație Studio Ghibli, “My Neighbour Totoro” a fost un hit la momentul lansării sale în cinematografe. Cu încasări de peste 65 de milioane de dolari, a deschis calea spre alte titluri emblematice semnate de Miyazaki, sub umbrela studioului japonez. 

Două surori, Mei și Satsuki, se mută la țară împreună cu tatăl lor într-o casă veche despre care se spune că este bântuită. Într-o lume colorată și încărcată cu mister, micuțele cu suflet blând și visătoare se împrietenesc cu haioasele creaturi ce locuiesc în pădurea din apropiere. Pentru că nu toate spiritele sunt înfricoșătoare și vor afla acest lucru când îl vor întâlni pe Totoro. Miyazaki construiește o simfonie de emoții! 

PRINCESS MONONOKE (1997)

În timp ce își proteja satul în fața unui demon dezlănțuit, tânărul prinț Ashitaka este lovit de un blestem mortal. Pentru a se salva, e nevoit să călătorească în pădurile de vest. Se va izbi de un aprig război pornit între oameni și animalele pădurii. Inspirată din folclorul japonez, povestea o aduce în prim-plan pe Mononoke, prințesa crescută de un zeu-lup. Ashitaka va fi prins în sângerosul conflict, o luptă crâncenă între om și natură, în ciuda faptului că vede binele în fiecare tabără în parte. Recompensat cu echivalentul japonez al Oscarului pentru cel mai bun film, un succes răsunător la lansare, cele mai mari încasări din istoria cinemaului local. 

PONYO (2010)

O poezie vizuală despre un băiețel de 5 ani care se împrietenește cu Ponyo, o tânără prințesă peștișor auriu. Ponyo tânjește să devină om după ce se atașează de el. Ce e cu totul și cu totul special la “Ponyo” este fix viziunea copiilor de 5 ani, uimirea specifică și inocența lor. Un fir epic simplist, dar realizat de Miyazaki cu o atenție desăvârșită pentru detalii. Desenele lui au o puternică încărcătură magică ceea ce îl face absolut irezistibil. A redat forța animației desenate manual, a fost un punct de cotitură în filmografia sa când a realizat că stilul abordat trebuia reinventat. A împletit liniile solide cu cele simple astfel încât întreaga persectivă a căpătat un aspect inedit. 

SPIRITED AWAY (2001)

De departe cel mai de succes film semnat de Miyazaki care a generat o frenezie mondială! Primul anime recompensat cu o statuetă Oscar, un moment istoric de recunoaștere a genului. Animația fantastică o are în centru pe Chihiro. În drum spre noua casă, părinții ei suferă o transformare ciudată, iar micuța călătorește într-o lume a spiritelor fantastice condusă de vrăjitoarea Yubaba. Aruncată într-o baie magică destinată spiritelor și demonilor, Chihiro trebuie să se mobilizeze pentru a rezista circumstanțelor stranii. În puterea minții ei stă salvarea părinților și întoarcerea la normalitate. O poveste emoționantă cum rar e dat să vezi!

THE WIND RISES (2013)

Considerat la momentul lansării drept ultimul film al lui Miyazaki, “The Wind Rises” părea un final de carieră destul de ciudat. O altă poveste emoționantă, cu note personale, așa cum își obișnuise publicul. Povestea inginerului Jiro Horikoshi, pasionat de aviație, a cărui carieră istorică a însemnat crearea avionului de vânătoare A-6M din Al Doilea Război Mondial. O trecere în revistă a unor momente istorice cheie: de la marele cutremur din Kanto (1923), Marea Depresiune, epidemia de tuberculoză, intrarea Japoniei în război. 

Photo CreditStudio Ghibli

Articole similare