Features5 filme Martin Scorsese esențiale

5 filme Martin Scorsese esențiale

Martin Scorsese, unul dintre cei mai valoroși și titrați cineaști din lume, va primi în luna februarie a anului viitor trofeul Ursul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Berlin.

Scorsese, a cărui ultimă dramă ”Killers of the Flower Moon” este una dintre favoritele sezonului de premii, va primi această distincție în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Berlinale Palast pe 20 februarie 2024.

Cineastul a participat de multe ori la Berlinală, inclusiv cu ”Raging Bull”, ”Gangs of New York” și ”Shutter Island”, toate proiectate în afara competiției la festival, și cu ”Cape Fear”, filmul care a intrat în competiția Berlinalei în 1992. Filmul său concert ”Shine a Light”, cu The Rolling Stones, a fost prezentat în deschiderea festivalului din 2008. Documentarul HBO al lui Scorsese despre New York Review of Books, ”The 50 Year Argument”, a fost prezentat ca work in progress la Berlin în 2014.

Încă din anii ’70, regizorul premiat cu Oscar (pentru ”The Departed”) este unul dintre cei mai influenți cineaști din lumea cinematografiei. Doar opera regizorală a americanului cu origini siciliene cuprinde mai mult de 70 de filme. Multe dintre operele sale au scris istoria filmului, iar versatilitatea operei lui este unică.

martin scorsese berlinale

Like5 a ales cinci titluri esențiale din cinci decade diferite ale creației lui Martin Scorsese.

MEAN STREETS (1973)

”Mean Streets”, scris de Martin Scorsese împreună cu Mardik Martin, spune povestea unui infractor mărunt care încearcă să mențină pacea între prietenul său Johnny și creditorii acestuia din urmă.
Acesta este primul dintre cele 11 filme regizate de Scorsese în care Robert De Niro face parte din distribuție. Lui i se alătură, între alții, Harvey Keitel și David Proval.

MEAN STREETS SCORSESE LIKE5

RAGING BULL (1980)

”Raging Bull”, recompensat cu două trofee Oscar (cel mai bun actor în rol principal – Robert De Niro, și pentru montaj) din opt selecții, pune în prim plan viața pugilistului Jake LaMotta. El este unul dintre semnatarii scenariului care demonstrează cum violența și temperamentul care l-au dus între cei mai buni din ring i-au distrus viața în afara acestuia.

Raging Bull scorsese like5

GOODFELLAS (1990)

Robert de Niro conduce distribuția și în acest film al lui Scorsese, în care mai joacă Ray Liotta și Joe Pesci. Pentru rolul său secundar, Pesci a fost premiat cu Oscar. Lungmetrajul a primit în total șase selecții la premiile Academiei Americane de Film.
Povestea este a lui Henry Hill și a vieții sale în mafie, acoperind relația sa cu soția Karen și cu partenerii lui mafioți, Jimmy Conway și Tommy DeVito.

Goodfellas scorsese like5

GANGS OF NEW YORK (2002)

”Gangs of New York”, nominalizat la zece categorii ale premiilor Oscar, este primul dintre cele șase lungmetraje la care Martin Scorsese a lucrat cu Leonardo DiCaprio.
În 1862, Amsterdam Vallon se întoarce în zona Five Points din New York City pentru a se răzbuna pe Bill Măcelarul, ucigașul tatălui său.
Din distribuție mai fac parte Daniel Day Lewis, John C Reilly, Liam Neeson și Cameron Diaz.

Gangs of New York scorsese like5

THE WOLF OF WALL STREET (2013)

Tot cu DiCaprio în rol principal, comedia neagră ”The Wolf of Wall Street” este bazată pe cartea de memorii cu același nume scrisă de Jordan Belfort în 2007.
Este relatată cariera lui Belfort ca agent de bursă în New York și modul în care firma lui, Stratton Oakmont, a fost implicată în cazuri de corupție și fraudă pe Wall Street, ceea ce a dus la prăbușirea sa.
Din distribuție fac parte Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey și Kyle Chandler. Lungmetrajul a fost nominalizat la cinci categorii ale premiilor Oscar.

The Wolf of Wall Street scorsese like5

Articole similare