FeaturesMelodii remarcabile premiate cu Oscar în secolul XXI

Melodii remarcabile premiate cu Oscar în secolul XXI

Academia americană de film se pregătește să anunțe câștigătorii celei de-a 96-a ediții a premiilor Oscar

Muzica este unul dintre elementele importante ale filmului, iar coloana sonoră și cântece originale sunt premiate la marile gale din domeniu. Oscar încununează sezonul premiilor.
În așteptarea ceremoniei din 10 martie, Like5 a ales cinci piese recompensate cu acest trofeu începând cu anul 2000.

WONDER BOYS – THINGS HAVE CHANGES

”Things Have Changes”, compusă și interpretată de Bob Dylan, a fost desemnată câștigătoare în 2001, devansând, între altele, piese cântate de Bjork (“I’ve Seen It All”, din ”Dancer in the Dark”) și Randy Newman (”A Fool in Love”, din ”Meet the Parents”).

Cântecul lui Bob Dylan a fost inclus pe coloana sonoră a filmului ”Wonder Boys”, regizat de Curtis Hanson, cu Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Katie Holmes și Robert Downey Jr. în distribuție. Oscarul lui Bob Dylan a fost singurul pentru lungmetrajul care a mai fost nominalizat la categoriile scenariul adaptat și montaj.

8 MILE – LOSE YOURSELF

Interpretată de Eminem, melodia ”Lose Yourself”, care a petrecut și 12 săptămâni consecutiv pe primul loc în Billboard Hot 100, a fost premiată de Academia americană de film în 2003. A devenit primul cântec hip hop recompensat cu acest trofeu.

Eminem, care a scris versurile și a compus muzica împreună cu Jeff Bass și Luis Resto, nu a fost prezent la gala din acel an și abia în 2020 a urcat pe scenă și a cântat-o.

Piesa a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului ”8 Mile”, în care rapperul interpretează rolul principal, iar din distribuție fac parte Brittany Murphy și Kim Basinger. Regizorul este același Curtis Hanson.
Printre piesele cu care a concurat s-a numărat ”The Hands That Built America” a trupei U2, inclusă pe coloana sonoră a filmului ”Gangs of New York” al lui Martin Scorsese.

FROZEN – LET IT GO

”Let It Go” nu a fost interpretată de un nume celebru în istoria muzicii, ci de actrița Idina Menzel, însă a avut atât de mult succes (la publicul tânăr) încât a grupul irlandez U2 (nominalizat pentru ”Ordinary Love”, din ”Mandela: Long Walk to Freedom”) a ratat din nou Oscarul, la gala din 2014.

Este un cântec din lungmetrajul de animație ”Frozen”, realizat de Disney, a cărui muzică și versuri au fost compuse de soții Kristen Anderson-Lopez și Robert Lopez.

Filmul s-a impus și la categoria lungmetraj de animație a premiilor Oscar, iar franciza ”Frozen” s-a extins rapid, cu o continuare, ”Frozen II”, serie de cărți, jocuri video și spectacole muzicale.

A STAR IS BORN – SHALLOW

Al doilea remake ”A Star is Born”, după cel cu Barbra Streisand și Kris Kristofferson în rolurile principale, i-a avut drept protagoniști pe Lady Gaga și Bradley Cooper, care a fost și regizor. Pe lângă povestea tumultuoasă de dragoste adusă în vremuri contemporane, filmul s-a impus prin muzică. La gala Oscar din 2019 a câștigat categoria cântec original.

”Shallow” este compus de Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando și Andrew Wyatt.

ROCKETMAN – I’M GONNA LOVE ME AGAIN

Un alt succes comercial a fost ”I’m Gonna Love Me Again” al lui Elton John. Cum era de așteptat. Cântecul, inclus pe coloana sonoră a ”Rocketman”, lungmetraj biografic cu elemente fantasy despre muzician, produs de acesta, a câștigat Oscarul în 2020.

Muzica este compusă de Elton John, versurile de Bernie Taupin. Piesa s-a impus unor compoziții semnate Diane Warren (”I’m Standing With You”, din filmul ”Breakthrough”) și Kristen Anderson-Lopez și Robert Lopez (”Into the Unknowk”, din ”Frozen II”).
Acesta a fost al doilea Oscar pentru Elton John, după cel obținut pentru ”Can You Feel the Love Tonight” din animația ”The Lion King”.

Articole similare