FeaturesMomente memorabile de-a lungul istoriei galei Grammy (partea II)

Momente memorabile de-a lungul istoriei galei Grammy (partea II)

Bob Dylan și incidentul ”SOY BOMB”, duetul Beyonce - Tina Turner, decesul cântăreței Whitney Houston și discursul lui Taylor Swift cu privire la subminarea artistelor sunt câteva dintre momentele deosebite din istoria premiilor Grammy

În așteptarea celei de-a 66-a ediții, care va avea loc pe 4 februarie la Los Angeles, Like5 prezintă câteva momente remarcabile, memorabile înregistrate de-a lungul anilor.

”SOY BOMB” ÎNTRERUPE RECITALUL LUI BOB DYLAN

La gala din 1998, Bob Dylan a urcat pe scenă pentru a interpreta piesa “Love Sick” de pe cel de-al 30-lea album al său de studio, ”Time Out of Mind”. Recitalul avea o configurație minimalistă – Dylan cânta cu trupa lui, iar în spate se aflau mai multe persoane care dansau pe ritm.
La un moment dat, în timpul reprezentației, lângă Dylan a apărut un tânăr, fără cămașă, care avea pe piept scrise cuvintele ”SOY BOMB”. Acesta e Michael Portnoy, artist vizual și performer, ale cărui piese au fost prezentate ulterior inclusiv la Art Basel, dOCUMENTA și MoMA PS1.
Bob Dylan a părut vizibil confuz și iritat de gestul ieșit din scenă, însă au trecut secunde bune până când securitatea l-a scos de pe scenă pe Portnoy.
Presa de specialitate a scris despre acea gală că a fost cea mai haotică și plină de acțiune.

ALL STARS THE CLASH

Legenda punk Joe Strummer nu a fost recunoscută de premiile Grammy în timpul vieții, deoarece muzica trupei The Clash nu era tocmai pe gustul votanților Recording Academy care preferau în epocă nume precum Bee Gees și Christopher Cross. Cu toate acestea, după moartea lui Strummer, la sfârșitul anului 2002, Grammy i-a adus un omagiu reunind o distribuție impresionantă – Bruce Springsteen, Elvis Costello, Dave Grohl și Steven Van Zandt – pentru a interpreta incendiar piesa “London Calling” a trupei The Clash, într-un an în care Norah Jones a câștigat practic totul.

BEYONCÉ, TINA TURNER ȘI “PROUD MARY”

Beyoncé a avut onoarea să cânte cu Tina Turner cu mult înainte să devină unul dintre cei mai premiați artiști ai Grammy. Cele două au interpretat împreună, în 2008, piesa ”Proud Mary”, dar au și refăcut celebra coregrafie.

Beyoncé mai cântase piesa, solo, în 2005, la gala Kennedy Center Honors, unde Tina Turner a fost între premiații pentru întreaga activitate și pentru contribuția la cultura americană.

Între timp, Beyoncé a devenit cea mai nominalizată artistă din istoria Grammy, cu 88 de selecții în carieră, și a câștigat 32 de trofee.

ADELE, MAREA CÂȘTIGĂTOARE în 2012, ȘI DECESUL LUI WHITNEY HOUSTON

Adele a reușit totul cu albumul ”21”, un succes comercial apreciat unanim. La gala Grammy din 2012 singurele dubii erau privitor la câștigătorii în categoriile la care ea nu era nominalizată. Adele a obținut șase trofee din șase, inclusiv albumul anului pentru ”21”, cântecul și înregistrarea anului pentru “Rolling in the Deep”.

Triumful ei și întreaga ceremonie au fost umbrite de o tragedie în industria muzicală – cântăreața pop și R&B Whitney Houston a murit în mod neașteptat chiar cu o seară înainte de gală. “Avem un deces în familie”, a rezumat gazda LL Cool J, înainte ca Jennifer Hudson să aducă un omagiu adecvat cu un cover emoționant al piesei “I Will Always Love You”, piesă scrisă de Dolly Parton și făcută celebră de Whitney.

TAYLOR SWIFT ȘI DISCURSUL DIN 2016

Taylor Swift, care între timp a devenit prima artistă care a câștigat de trei ori premiul Grammy pentru albumul anului pentru discurile ei solo, a susținut la gala din 2016 un discurs de acceptare care a rămas în mintea multora.
Ea le-a avertizat pe tinerele artiste în devenire cu privire la “oamenii întâlniți pe drum care vor încerca să vă submineze succesul sau să își asume realizările ori faima voastră”. Aceasta a fost atunci o lovitură destul de evidentă la adresa lui Kanye West, care a mult timp a denigrat-o pe cântăreață.

Articole similare