FeaturesMomente memorabile de-a lungul istoriei galei Grammy (partea I)

Momente memorabile de-a lungul istoriei galei Grammy (partea I)

Gala premiilor Grammy reprezintă, de mai bine de șase decenii, o valoroasă sursă de momente unice, de măreție, dar și de bizarerie, în industria muzicală

În așteptarea celei de-a 66-a ediții, ce va avea loc pe 4 februarie la Los Angeles, Like5 a ales câteva momente remarcabile, memorabile înregistrate de-a lungul anilor.

PRIMA EDIȚIE A PREMIILOR GRAMMY – “VOLARÉ” TRIUMFĂ ÎN FAȚA LUI SINATRA

La ediția inaugurală a premiilor Grammy – care a avut loc simultan pe ambele coaste și nu a fost televizată – Frank Sinatra a fost probabil cea mai mare vedetă a serii (și cu cele mai multe selecții). În ciuda celor șase nominalizări, el a fost exclus dintre câștigătorii marilor categorii, “Witchcraft” pierzând atât titlul de cântecul anului, cât și pe cel de înregistrarea anului, în favoarea melodiei în limba italiană “Nel Blu Dipinto Di Blu (Volaré)” a lui Domenico Modugno. Cu toate acestea, nu a fost complet ignorat: Sinatra a câștigat premiul pentru cea mai bună fotografie de copertă de album, în calitate de director artistic al albumului”Frank Sinatra Sings for Only the Lonely”.
A doua ediție a premiilor a avut loc la doar șase luni, în noiembrie același an, și a fost prima transmisă de o televiziune – NBC.

CHUBBY CHECKER, PRIMUL GRAMMY ROCK

După aproximativ un deceniu de la debutul lui Elvis Presley și al lui Chuck Berry, abia în 1962 Grammy a introdus o categorie rock: cea mai bună înregistrare rock and roll. În primul său an, premiul a fost acordat lui Chubby Checker pentru “Let’s Twist Again”, triumfând în fața lui James Darren, Chris Kenner, The Tokens și Ike și Tina Turner. “În acele zile, rock and roll-ul era considerat un tip de muzică murdară pe care nimeni nu o aprecia”, își amintea Checker în 2016. “Apoi am câștigat un Grammy”.

DAVID BOWIE, ”STRANIU” LA CEREMONIA DIN 1975

Superstarul glam David Bowie a urcat pe scenă la gala Grammy ’75 pentru a prezenta premiul pentru cea mai bună interpretare vocală femininăă R&B. “Doamnelor și domnilor… și ceilalți”, a spus Bowie, cu un aer distrat. “Premiul meu personal este că am ocazia să salut… ces premieres femmes noir”. Și-a pus ochelarii de soare pentru a citi câștigătoarea: Aretha Franklin, pentru “Ain’t Nothing Like the Real Thing”. Artista a declarat ulterior: “Wow, este atât de bun încât aș putea să-l sărut pe David Bowie!”. Muzicianul englez, care avea să recunoască faptul că în acel moment consumase cantități semnificative de cocaină, și-a rezumat ulterior apariția ca fiind “stranie, stranie, stranie”.

EGALITATE LA CÂNTECUL ANULUI

Pentru prima (și până în prezent, singura) dată în istoria de 20 de ani a premiilor Grammy, în 1978, a fost luată cu greu o decizie la una dintre cele patru mari categorii. ”Song of The Year” a fost acordat Barbrei Streisand și lui Paul Williams pentru piesa “Evergreen (Love Theme From ‘A Star Is Born’)”, cântat de Streisand, care a cedat apoi microfonul compozitorului Joe Brooks, și el câștigător pentru “You Light Up My Life”, cântat de Debby Boone. Nu era prima dată când Streisand era la egalitate pentru un premiu important, ea fusese nevoită să împartă și un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță (pentru rolul din ”Funny Girl”) în 1969 cu Katharine Hepburn (”The Lion in Winter”).

LEANN RIMES, CEA MAI TÂNĂRĂ CÂȘTIGĂTOARE GRAMMY DIN TOATE TIMPURILE

După ce a impresionat cu albumul său de debut “Blue”, LeAnn Rimes, în vârstă de 14 ani, a devenit cea mai tânără artistă care a câștigat vreodată un premiu Grammy – depășindu-l pe Luis Miguel cu 131 de zile atunci când primit premiul pentru cel mai bun artist debutant și pentru cea mai bună interpretare vocală country feminină (pentru “Blue”) la premiile din ’97.

Articole similare