FeaturesDramele anilor ’90

Dramele anilor ’90

Like5 recomandă cinci drame din anii ’90, filme cu succes la public și la critică.

Emoții, învățăminte și momente memorabile ale secolului trecut sunt atributele unor drame care au făcut istorie. Actori precum Tim Robbins, Tom Hanks, John Travolta, Samuel L. Jackson și Kate Winslet sunt protagoniștii unora dintre cele mai titrate filme din toate timpurile.

THE SHAWSHANK REDEMPTION (1994)

Drama ”The Shawshank Redemption”, regizat de Franl Darabont, are în centru doi condamnați care, de-a lungul mai multor ani, se împrietenesc, căutând consolare și, în cele din urmă, izbăvire prin compasiune.

Tim Robbins face echipă cu Morgan Freeman în filmul adaptat după o scriere a lui Stephen King, ”Rita Hayworth and the Shawshank Redemption”, care a fost nominalizat la șapte categorii ale premiilor Oscar.

Shawshank Redemption

FORREST GUMP (1994)

”Run, Forrest, run!” este una dintre replicile memorabile ale unui film memorabil.
Tom Hanks este Forrest Gump în ficțiunea care îl arată pe parcursul a două decenii, bifând momentele cruciale ale istoriei americane, în speranța întâlnirii cu fata care l-a fermecat în copilărie. Din distribuție fac parte Robin Wright, Gary Sinise și Sally Field.

Robert Zemeckis a regizat drama recompensată cu șase premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu adaptat și cel mai bun actor în rol principal. ”Forrest Gump” a fost premiat și la Globurile de Aur, precum și de Sindicatul producătorilor americani, Sindicatul actorilor americani și cel al scenariștilor.

Forrest Gump

PULP FICTION (1994)

Premiat cu Palme d’or și cu Oscar pentru scenariu, ”Pulp Fiction” îi aduce laolaltă pe John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis și Uma Thurman.

Filmul lui Quentin Tarantino arată cum viețile a doi asasini plătiți, a unui boxer, a unui gangster și a soției sale, precum și a unui cuplu care jefuiește un restaurant se întrepătrund în povești despre violență și răscumpărare.

Pulp Fiction

TITANIC (1997)

James Cameron semnează blockbusterul ”Titanic”, care i-a propulsat pe Kate Winslet și Leonardo DiCaprio la rang de staruri mondiale. Din distribuție fac parte Gloria Stuart, Billy Zane, Cathy Bates, Bill Paxton și Victor Garber.

Povestea de dragoste de pe cel mai cunoscut vas cu destin nefericit a câștigat 11 premii Oscar din 14 nominalizări, inclusiv pentru regie și cel mai bun film. Dacă interpretarea lui DiCaprio a fost trecută cu vederea, Winslet și Stuart au fost selectate, însă nu au câștigat. Însă cât privește muzica, filmul s-a impus la ambele categorii – coloană sonoră și cântec original – melodia ”My Heart Will Go On”, interpretată de Céline Dion.

Titanic

TODO SOBRE MI MADRE (1999)

”Todo sobre mi madre”, regizat de Pedro Almodóvar, cu Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Peña, Antonia San Juan, Toni Cantó și Penélope Cruz, spune povestea unei mame care pornește în căutarea tatălui fiului ei care a murit la o vârstă fragedă.
Ajunge din Madrid în Barcelona și întâlnește o serie de personaje pitorești – o actriță exagerată, iubitul ei gelos și o călugăriță însărcinată.

Filmul a avut premiera în Festivalul de la Cannes, unde Almodóvar a fost premiat pentru regie și a primit și premiul Juriului ecumenic.

Todo sobre mi madre almodovar

Citește și Anii ’90 în comedie

Articole similare