FeaturesAnii ‘90 în comedie

Anii ‘90 în comedie

Like5 recomandă cinci producții care trebuie vizionate măcar o dată în viață.

Povești pentru copii și pentru tineri, povești încâlcite cu mafioți și veterani de război, câteva comedii din anii 1990 au rămas în istoria cinematografiei ca filme-cult.

HOME ALONE (1990)

”Home Alone”, una dintre comediile de primă mână ale deceniului în focus, este apreciată atât de copii, cât și de adulți, de împătimiți ai Crăciunului și de sceptici. Macaulay Culkin a făcut, la vârsta de 10 ani, rolul vieții lui și a fost, între altele, nominalizat la Globurile de Aur.

În preajma Crăciunului, o familie numeroasă din Chicago pleacă la Paris. Unul dintre copii, Kevin, este uitat acasă și, după ce se obișnuiește cu situația, se vede nevoit să apere proprietatea de doi hoți.
Distribuția filmului regizat de Chris Columbus e completată de Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard și Catherine O’Hara.

home alone

PRETTY WOMAN (1990)

Apreciat de unii, criticat de alții, ”Pretty Woman” spune povestea unei prostituate care este angajată ca escortă pentru evenimente de un afacerist bogat. Cei doi ajung să se îndrăgostească.

Având în vedere că în rolurile principale sunt Julia Roberts și Richard Gere, este explicat succesul lungmetrajului regizat de Garry Marshall.

Roberts a fost premiată cu un Glob de Aur pentru această interpretare și a fost nominalizată la premiile BAFTA, la premiile David di Donatello și chiar la Oscar.

Pretty Woman

GROUNDHOG DAY (1993)

Bill Murray joacă rolul unui prezentator meteo narcisist, egocentric care, aflat într-o deplasare, intră într-o buclă temporală de Ziua Cârtiței.

Filmul o are în distribuție pe Andy MacDowell și a fost premiat, între altele, cu BAFTA pentru scenariul scris de Harold Ramis, care și regizează, și de Danny Rubin.

Groundhog Day

REALITY BITES (1994)

”Reality Bites” este primul lungmetraj regizat de Ben Stiller, care și-a păstrat aici și un rol important. Cu un scenariu bine închegat, scris de Helen Childress, cu Winona Ryder și Ethan Hawke în rolurile principale, o coloană sonoră pe măsură, filmul arată cum era cu dragostea spre finalul mileniului trecut.

Lelaina este șefă de promoție, vrea să schimbe lumea, să lucreze în media și să ajungă să realizeze documentare. Ea locuiește cu Vickie, care are deja o idee destul de clară despre iubire. Sunt prietene cu Sammy, care se pregătește să le dezvăluie părinților orientarea sa sexuală, și cu Troy, un redutabil partener de conversație, creator, un artist destul de neînțeles. Lucrurile devin complicate atunci când toți trebuie să își facă un rost în viață.

Reality Bites

THE BIG LEBOWSKI (1998)

Jeff Bridges și John Goodman, alături de Steve Buscemi, au intrat în istorie cu povestea despre o încurcătura privind identitatea, un covor, un halat și Vietnam.

”The Big Lebowski”, scris și regizat de frații Joel și Ethan Coen, îl are în centru pe Jeff ”The Dude” Lebowski, confundat cu un milionar cu același nume, care încearcă să obțină despăgubiri pentru covorul său distrus și își cooptează prietenii de la bowling pentru a-l ajuta să le obțină.

Julianne Moore, John Turturro și Philip Seymour Hoffman completează distribuția filmului care este sărbătorit anual printr-un festival în diverse orașe din Statele Unite.

The Big Lebowski 01

Citește și Filme emblematice ale anilor ’80

Articole similare