FeaturesFilme emblematice ale anilor ’80

Filme emblematice ale anilor ’80

Anii ’80 au fost marcați de muzică și filme care se bifau toate genurile și stilurile. Un deceniu în care creatorii nu s-au dat în lături de la a experiementa cu povești și cadre.

”Raging Bull” al lui Martin Scorsese, ”Raising Arizona” al fraților Joel și Ethan Coen, ”The Shining” al lui Stanley Kubrick, ”Stranger Than Paradise” al lui Jim Jarmusch, ”Blue Velvet” al lui David Lynch și ”Do The Right Thing” al lui Spike Lee sunt câteva dintre producțiile de marcă ale deceniului.

Desigur, în aceeași perioadă s-au remarcat și titluri din alte genuri – ”Something Wild”, cu Melanie Griffith și Jeff Daniels, ”Say Anything”, cu John Cusack, romanța aviatică ”Top Gun”, cu Tom Cruise în rol principal, ”Purple Rain”, dramă muzicală cu Prince, ”The Blues Brothers”, film de acțiune muzical cu Dan Aykroyd și John Bellushi, ”Die Hard”, care l-a consacrat pe Bruce Willis în rol de salvator, și SF-urile ”Back to the Future” al lui Robert Zemeckis, ”The Terminator” și ”Mad Max: The Road Warrior”.

Like5 a ales cinci producții optzeciste pe care e musai să le vezi măcar o dată în viață.

SOPHIE’S CHOICE (1982)

Meryl Streep este protagonista filmului lui Alan J. Pakula, adaptare după romanul omonim al lui William Styron, în care joacă rolul unei supraviețuitoare a lagărelor de concentrare naziste. Ea a găsit un motiv să trăiască alături de Nathan, un evreu american sclipitor, deși instabil, obsedat de Holocaust, și de prietenul Stingo.
Însă existența lor este umbrită de amintiri de neșters.

Din distribuția filmului pentru care Streep a primit un premiu Oscar, între altele, fac parte Kevin Kline (la debutul în lungmetraj) și Peter MacNicol.

SOPHIEs CHOICE

E.T.: THE EXTRA-TERRESTRIAL (1982)

Emoționant și fantastic sau fantastic de emoținant, ”E.T.” al lui Steven Spielberg a dus aventura SF pe noi culmi.

Un copil cu probleme își adună curajul de a ajuta un extraterestru prietenos să scape de pe Pământ și să se întoarcă pe planeta sa natală.

Henry Thomas și Drew Barrymore sunt copiii care au grijă de extraterestru, iar din distribuția filmului premiat cu patru Oscaruri mai fac parte Peter Coyote și Dee Wallace.

ET

SCARFACE (1983)

”Scarface”, controversat film al lui Brian De Palma, a rămas în istorie grație violenței, a interpretării lui Al Pacino și, desigur, al unor replici precum ”I always tell the truth. Even when I lie”, ”Say «hello» to my little friend” și ”Every dog has his day”.

Pacino este Tony Montana, un imigrant cubanez ambițioas, care, în anii 1980, reușește în Miami să preia conducerea unui cartel de droguri și cedează în fața lăcomiei. Distribuția este completată de Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Mary Elizabeth Mastrantonio și Robert Loggia.

Film în care spectatorul empatizează cu personajul principal negativ, ”Scarface” s-a impus ca una dintre emblemele anilor 1980.

Scarface

AMADEUS (1984)

”Amadeus”, portret emoționant și bine jucat al lui Mozart, a fost recompensat cu 8 trofee Oscar, inclusiv drept cel mai bun film, pentru regie – Milos Forman –, cel mai bun actor în rol principal (Antonio Salieri) – F. Murray Abraham – și cel mai bun scenariu – Peter Schaffer.

Tom Hulce îl joacă pe Wolfgang Amadeus Mozart, a cărui viață e povestită de Salieri, compozitorul contemporan care era profund gelos pe talentul lui și despre care se spune că l-a ucis.

Amadeus

WITHNAIL AND I (1987)

Bruce Robinson a scris și regizat ”Withnail and I”, povestea a doi actori șomeri consumatori de droguri care, în 1969, se retrag la țară pentru o vacanță care se dovedește a fi dezastruoasă.

Richard E. Grant este Withnail și Paul McGann este I în filmul care face haz de necaz cu și despre boemii acelor vremuri, un veritabil film cult.

Withnail and I

Citește și 5 filme care redau atmosfera celei de-a doua Epoci de Aur de la Hollywood

Articole similare