Cele mai bune filme din anii ’70 se concentrau pe povești cu și despre oameni, protagoniștii fiind mai aproape de viața reală. S-au impus filme precum ”Harold and Maude” (1971), ”Chinatown” (1974), ”The Conversation” (1974), ”One Flew Over The Cuckoo’s Nest” (1975) și ”Goodbye Girl” (1977).
Punctul culminant al deceniului s-a dovedit a fi și punctul de cotitură al acestuia. Imediat după ce “The Godfather Part II” al lui Francis Ford Coppola și “Chinatown” al lui Roman Polanski s-au impus la gala Oscar din 1975, a fost lansat “Fălci/ Jaws” (1975), originalul blockbuster (numit așa pentru că se formau cozi de-a lungul străzilor din orașe pentru a-l vedea), iar peisajul cinematografic s-a schimbat pentru totdeauna, și mai mult după apariția “Războiul stelelor/ Star Wars” (1977).
Like5 a ales cinci producții a căror acțiune este plasată în anii ’70 pe care trebuie să le vezi.
THE HOLDOVERS (2023)
Alexander Payne – cunoscut pentru ”About Schmidt” (2002), ”Sideways” (2004), ”The Descendants” (2011) și ”Nebraska” (2013) – reușește cu ”The Holdovers”, nominalizat anul acesta la Oscar și care s-a impus la categoria ”actriță în rol secundar” (Da’Vine Joy Randolph), să redea atmosfera și starea de spirit a deceniului care a marcat ”sfârșitul inocenței americane”, primul de după cel de-al Doilea Război Mondial în care nu se mai putea presupune o îmbunătățire economică, culturală și artistică.
Filmul lui Alexander Payne are în centru un irascibil profesor de istorie de la o școală de băieți (jucat de Paul Giamatti) care este nevoit să rămână în campus în timpul sărbătorilor, alături de o bucătăreasă îndurerată și de un elev cu probleme care nu are unde să se ducă.
THE DEUCE (2017 – 2019)
Serialul ”The Deuce”, încă disponibil pe platforma Max, îi are protagoniști pe James Franco – care este și producător, regizor și joacă dublu rol – și Maggie Gyllenhaal – care este și producătoare.
Este o privire asupra vieții din New York, urmărește evoluția industriei pornografice în anii 1970. Acțiunea este plasată în The Deuce, iar fiecare personaj este prezentat complex, natural.
De la sfârșitul anilor 1950 până la sfârșitul anilor 1980, 42nd Street, supranumită “Deuce”, a fost centrul cinematografelor americane de tip grindhouse, care au dat naștere unei întregi subculturi.
BLACKKKLANSMAN (2018)
Film care i-a adus lui Spike Lee un premiu Oscar (pentru scenariu adaptat), ”BlacKkKlansman” îl are în rol principal pe John David Washington. El este Ron Stallworth, un ofițer de poliție din Colorado Springs, care reușește să se infiltreze în filiala locală a Ku Klux Klan, ajutat de un evreu care devine în cele din urmă liderul acesteia.
Bazat pe evenimente reale, filmul îi mai are în distribuție pe Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier și Alec Baldwin.
AMERICAN HUSTLE (2013)
Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper și Jeremy Rennner fac parte din distribuția ”American Hustle”, care a primit zece nominalizări la premiile Oscar.
Lungmetrajul lui David O. Russell spune povestea escrocului Irving Rosenfeld, care, împreună cu seducătoarea sa parteneră Sydney Prosser, este forțat să lucreze pentru un agent FBI, Richie DiMaso, care îi împinge într-o lume a brokerilor din Jersey și a mafiei.
ALMOST FAMOUS (2000)
O trupă fictivă, muzică bună și un foarte tânăr jurnalist aspirant. Toți sunt aproape faimoși, iar povestea scrisă și regizată de Cameron Crowe a devenit ”aproape” clasică.
”Almost Famous”, cu Billy Crudup, Kate Hudson, Patrick Fugit, Zooey Deschanel, Frances McDormand și Philip Seymour Hoffman în distribuție, are în centru un licean care, la începutul anilor ’70, are șansa de a scrie un articol pentru revista Rolling Stone despre o formație rock în plină ascensiune, pe care o însoțește în turneu prin America.
Crowe a fost premiat cu Oscar pentru cel mai bun scenariu original, dar și cu trofee BAFTA, Critics Choice și Grammy – pentru cea mai bună compilație pentru coloana sonoră a unui film. ”Almost Famous” a fost desemnat comedia anului la Globurile de Aur.