La 35 de ani de la câștigarea premiului de interpretare feminină în “Evils Angels” (regia Fred Schepisi), Meryl Streep a revenit la Festivalul de la Cannes pentru a primi Palme d’Or d’honneur. Trofeul i-a fost înmânat de Juliette Binoche, noua președintă a Academiei Europene de Film.
Cariera lui Meryl Streep se întinde pe o perioadă de 50 de ani, prin roluri emblematice în pelicule și seriale memorabile devenite etalon în istoria cinematografiei și a televiziunii printre care: “Kramer vs. Kramer”, “Sophie’s Choice”, “Out of Africa”, “The Bridges of Madison County”, “The Hours”, “Angels in America”, “The Iron Lady”, “The Devil Wears Prada”, “Mamma Mia!”. Peste 180 de premii și aproape 400 de nominalizări dintre care: 3 statuete Oscar și alte 18 nominalizări la Premiile Academiei Americane de Film, 8 trofee, Cecil B. DeMille Award și alte 25 de nominalizări la Golden Globes, 2 trofee și alte 13 nominalizări BAFTA, 3 premii și alte 2 nominalizări Emmy, un Silver Bear la Berlinale, 7 nominalizări Grammy.
De la studiile de teatru din tinerețe și succesul pe scenele New York-ului, cariera lui Meryl Streep a devenit de neoprit după interpretarea din “The Deer Hunter” (1978) regizat de Michael Cimino.
Universul lui Meryl Streep s-a conturat în jurul empatiei și pasiunii pentru actorie, în jurul unor oameni care i-au marcat existența și parcursul artistic. Like5.ro a pregătit o selecție a lucrurilor care o definesc pe Meryl Streep:
CELEBRITATE VS. ACTORIE
În ciuda numeroaselor distincții primite de-a lungul carierei sale, Meryl Streep nu s-a lăsat condusă de mirajul lor. Bucuria și fericirea ei vin din empatia cu care se apropie de fiecare personaj în parte. Celebritatea a învățat-o să se ascundă, în vreme ce actoria i-a deschis sufletul. Conceptul empatiei, centrul artei actorului, este extrem de prezent în discursurile lui Meryl Streep: “în munca mea, empatia mă leagă pe mine de un personaj fictiv dintr-o poveste inventată. Îmi permite să trăiesc sentimente și tristeți transformate sau dureri imaginare.”
EXPERTĂ ÎN A SE PRETINDE EXPERTĂ
Cu umor și dezinvoltură, Meryl Streep și-a recunoscut expertiza în cele mai diversificate domenii prin prisma rolurilor interpretate (limbi străine, dansuri irlandeze în saboți, gătitul în stilul Juliei Child, politică). Sărutul însă rămâne un punct forte. “În domeniul meu de activitate, ești nevoit să săruți foarte mult.” De la sărutul aerului până la sărutul propriu-zis. Iar actoria obligă la sărutat oameni pe care nu îi placi neapărat, nu îi cunoști, sau, și mai ciudat pentru celebra actriță, să fie nevoită să își sărute prietenii – lucru deosebit de straniu.
INSPIRAȚIA DIN COPILĂRIE
Amintirea primei încercări conștiente de a juca teatru e una dintre poveștile emoționante ale lui Meryl Streep: la doar 6 ani a încercat interpretarea Fecioarei Maria în sufrageria casei părintești. Cu o păpușă înfășurată lângă ea, se simțea liniștită și sfântă, iar frații mai mici, atrași în jocul ei, completau perfect transa în care era, precum și intensitatea concentrării asupra momentului.
Amintirea de la 9 ani are o altă dimensiune: a luat creionul de sprâncene al mamei pentru a-și trasa cu grijă linii pe toată fața, replicând ridurile memorate pe chipul bunicii ei pe care o iubea enorm. “Îmi amintesc cu adevărat, în adâncul oaselor mele, cum a fost posibil în acea zi să simt vârsta ei: m-am aplecat, m-am simțit împovărată, dar veselă.”
FEMEIA PROTAGONIST
Discursurile lui Meryl Streep au accentuat în mod constant poziția fragilă a femeilor în industria cinematografică. Dincolo de chestiunile organizatorice și politice, Streep a punctat dificultatea convingerii publicului masculin heterosexual de a se identifica ușor cu femeia protagonist. A durat destul de mult ca filmele să aducă în prim-plan femei care conduc povestea, lucru resimțit după anii 2000. Pentru Meryl Streep, publicul feminin, crescut cu personaje literare masculine, se identifică mult mai ușor cu astfel de partituri.
MODELUL TUTUROR
Farmecul și carisma lui Meryl Streep au transformat-o într-un model nu doar pentru public, ci și pentru industrie. Partenera de joc din “Big Little Lies”, Nicole Kidman declara “am crescut alături de Meryl Streep, iar ea a fost cea mai mare actriță spre care întreaga generație de femei aspiră să devină”. Jurnalista Nora Ephron o numea “cea mai talentată actriță din America”, Robert Redford recunoștea cum “pregătirea și experiența au dus-o într-un punct al carierei unde totul pare fără efort”, în vreme ce regizorul Alan J. Pakula spunea “dacă există un rai pentru regizori, acela ar fi să o regizeze pe Meryl Streep toată viața”.
În introducerea din cadrul ceremoniei de deschidere de la Cannes, Juliette Binoche a descris-o pe Meryl Streep: “există un credincios în tine, un credincios care îmi permite să cred.” “Ai schimbat modul în care privim cinematografia.”
Parafrazând replica din “The Devil Wears Prada”, organizatorii Festivalului de la Cannes au sintetizat perfect photocall-ul actriței: “Everybody wants to be Meryl Streep!”