Features5 filme românești queer

5 filme românești queer

Iunie este cunoscută și ca Pride Month, iar Like5.ro a ales 5 filme românești queer pe care e musai să le vezi

Luna aceasta toată atenția se concentrează pe diversitatea dragostei și a identității de gen. E o ocazie bună de a sublinia succesele comunității aflate într-o permanentă luptă de confirmare și afirmare, precum și experiențele individuale. Cinematografia românească include o serie de titluri care tratează diversitatea într-un context profund local, cu ecouri universale, filme a căror premieră mondială a avut loc într-un context internațional relevant (Cannes, Berlin, San Sebastian, Tallinn). Like5.ro a ales 5 filme românești queer pe care merită să le vezi:

TREI KILOMETRI PÂNĂ LA CAPĂTUL LUMII (2024)

Performanța lui Emanuel Pârvu și a echipei “Trei kilometri până la capătul lumii” rămâne în istoria cinematografiei românești prin câștigarea primului Queer Palm la Festivalul de la Cannes. Premiul înființat în 2010 este confirmarea discursului artistic al diversității și al nevoii de a aduce în prim-plan astfel de teme. La fel de prestigios precum Palme d’Or-ul Competiției Oficiale, Queer Palm este vocea comunității LGBTQ+. Filmul “hipnotizant” în care “oamenii par să fie ținuți de sfori”, așa cum a fost descris de Lukas Dhont, președintele juriului, “Trei kilometri până la capătul lumii” surprinde România sufocată de o cumințenie absurdă, de preconcepții învechite, de un anume ritm al lucrurilor și rânduielilor. Constelația personajelor scrise de Emanuel Pârvu și Miruna Berescu amestecă, într-un loc blocat în timp, curajul (personajul lui Adi interpretat de Ciprian Chiujdea), disperarea și smerenia halucinantă a părinților ce nu pot opri “nebunia” copilului (Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu), tentativa omului legii de a menține liniștea în sat și de ieși la pensie cu un dosar curat (Valeriu Andriuță), vocea divinității, preotul satului, care poate vindeca “orice” (Adrian Titieni). “Trei kilometri până la capătul lumii” are premiera în cinematografele din România pe 11 octombrie 2024. 

CÂMP DE MACI (2020)

Inspirat din fapte reale, scris de Ioana Moraru și regizat de Eugen Jebeleanu, “Câmp de maci” prezintă într-o structură foarte simplă o zi din viața lui Cristi (interpretat de Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei scurte vizite a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care Cristi are o relație la distanță, personajul principal și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf central, acolo unde un grup de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În centrul scandalului iscat în sala de cinema, o relație pasageră din trecutul lui Cristi revine în prezent și e pe cale să îi amenințe stabilitatea profesională și personală. Filmul a avut premiera mondială în Competiția Oficială de la Tallinn și a fost selectat în peste 40 de festivaluri internaționale, premiat la TIFF Cluj-Napoca, Namur, Molodist Kiev, Gijon. “Câmp de maci” este disponibil online pe Voyo

SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI (2017)

Bazat pe romanul lui Adrian Schiop, “Soldații. Poveste din Ferentari”, debutul Ivanei Mladenovic, este o poveste de dragoste, apoi, când eșecul devine iminent, se transformă într-o fabulă despre vinovăție. Este momentul de colaps a două lumi total diferite, cu diferențe colosale. Adi (interpretat de Schiop, care este și co-scenaristul filmului) se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Îl întâlnește pe Alberto (interpretat de Pavel Vasile – Digudai, neprofesionist, debutant în actorie), un rom sărac, fost pușcăriaș, care îi promite lui Adi accesul la lăutari. Încep o relație, însă atunci când banii se termină, cei doi se trezesc captivi într-un apartament în care iubesc sincer și se folosesc unul de altul. “Soldații. Poveste din Ferentari” vorbește despre frica de abandon, neîncredere, nevoia de putere și siguranță emoțională. Filmul este disponibil online pe AntenaPlay.ro.

DUPĂ DEALURI (2012)

Premiat la Cannes pentru dubla interpretare a Cosminei Stratan și a Cristinei Flutur, “După dealuri”, semnat de Cristian Mungiu, se bazează pe romanele scriitoarei Tatiana Niculescu Bran despre cazul exorcizării de la Mănăstirea Tanacu. Povestea celor două prietene care au crescut împreună, dar pe care viața le-a purtat pe drumuri diferite: Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichița, fata de care se simte foarte atașată. O poveste sumbră despre demonizarea femeilor neascultătoare într-o interpretare intensă și subtilă, iar centrul filmului e guvernat de abuzul verbal al preotului (interpretat de Valeriu Andriuță) transformat într-unul fizic. Un conflict personal și teologic mocnit în care răsună întrebarea Voichiței – “Mă mai iubești?” și se aude răspunsul Alinei “Te iubesc, dar nu ca înainte”. “După dealuri” este disponibil online pe Voyo.  

LEGĂTURI BOLNĂVICIOASE (2006)

Bazat pe cartea Ceciliei Ștefănescu, “Legături bolnăvicioase” (regia Tudor Giurgiu) vorbește despre dragostea care nu funcționează după reguli. Din exterior, poate părea ceva bolnăvicios, poate răni, poate provoca dureri. Alex (Ioana Barbu) și Kiki (Maria Popistașu) par a fi două prietene foarte bune. De fapt, ele trăiesc o altfel de dragoste. De cealaltă parte, pentru familie, Kiki și Sandu (Tudor Chirilă) sunt frații care se ceartă din când în când. Dar dincolo de certurile lor, se ascunde dragostea. “Legături bolnăvicioase” a avut premiera mondială la Berlinale, în secțiunea Panorama. Filmul este disponibil online pe TIFF Unlimited

Articole similare