TIFF este evenimentul cinematografic de neratat, atât la nivel național, cât și internațional. După Cannes, calendarul festivalier aduce industria de film la Cluj pentru 11 zile de proiecții în premieră mondială și națională, pentru una dintre cele mai îndrăznețe și nonconformiste competiții oficiale. Și anul acesta, TIFF înseamnă întâlniri cu personalități remarcabile, retrospective esențiale, focus-uri actuale, concerte, cinema și fine dining. “In a reelationship”, logline-ul celei de-a 23-a ediții, e statusul firesc dintre TIFF și publicul său, atmosfera smart casual, varietatea comediilor absurde, a dramelor intimiste și melodramelor necovenționale, preponderența personajelor tinere aflate în momente cheie ale existenței lor. La TIFF mergi odihnit pentru a face față programului! Like5.ro ți-a pregătit o listă de 5 titluri de neratat la TIFF:
EVIL DOES NOT EXIST
Anul acesta, Japonia este țara sărbătorită în cadrul secțiunii Focus la TIFF, iar Ryûsuke Hamaguchi, cel mai important cineast nipon contemporan, este unul dintre protagoniștii secțiunii 3X3. După ce a scris istorie cu “Drive My Car” (2021), prima peliculă japoneză nominalizată la principala categorie a Academiei, premiat cu Oscar pentru cel mai bun film internațional, “Evil Does Not Exist” (2023) se dorea un mijloc de eliberare a lui Hamaguchi din presiunea succesului. Însă traseul regizorului nu se oprea la Oscar: “Evil Does Not Exist” a câștigat Marele Premiu al Juriului la Veneția și cel mai bun film la Londra. Înscris într-un registru mistic și enigmatic, Hamaguchi spune o fabulă ecologică splendidă: locuitorii unui sat din apropierea Tokyo-ului sunt amenințați de construcția unui complex de glamping. Considerat unul dintre cele mai politice filme ale lui Hamaguchi, “Evil Does Not Exist” surprinde prăpastia dintre capitalism și ecologie. Vineri, 14 iunie, ora 20:45 la Cinema Florin Piersic, și luni, 17 iunie, ora 19:30 la Cinema Mărăști.
COPA 71
Povestea unui eveniment istoric din fotbalul feminin, șters din orice manual! În 1970, în Italia era organizată prima Cupă Mondială de Fotbal Feminin, iar în 1971 Mexicul găzduia o nouă ediție. Peste 100.000 de suporteri prezenți la un eveniment independent de FIFA, cu o energie incredibilă a participantelor. Semnat de Rachel Ramsay și James Erskine, produs de Serena și Venus Williams, “Copa 71” spune povestea halucinantă, răutăcioasă, sexistă și misogină a unui moment istoric sfidat de federația mondială de fotbal. Un eveniment care a dus la restricționarea locurilor și facilitităților femeilor în sportul rege. “Copa 71” scoate la iveală arhive extraordinare, iar protagonistele dezvăluie detalii despre bătăliile din teren, dar și din afara acestuia. Un documentar puternic și curajos despre un moment istoric din lumea sportului și a emancipării feminine. Sâmbătă, 15 iunie, de la 21:45 în Piața Unirii și, simultan, în Parcul Poligon Florești.
ONE LIFE
Inspirat din viața lui Sir Nicholas “Nicky” Winton, salvatorul a 669 de copii evrei din calea naziștilor, “One Life” semnat de James Hawes este un film uman înălțător despre bunătate și modestie. Interpretat de Anthony Hopkins, personajul central, considerat versiunea britanică a lui Schindler, se confruntă, ani mai târziu, cu povara vieților rămase în urma cumplitei tragedii. Simplu, direct și extrem de sincer, “One Life” surprinde istoria Europei din timpul războiului, memoria și traumele ororilor fasciste, dar, deopotrivă, și un moment atât de special din istoria televiziunii britanice când o emisiune urma să îi schimbe viața lui Winton. Trailerul filmului te convinge imediat că nu trebuie să ratezi proiecțiile “One Life” de la TIFF: marți 18 iunie de la ora 21:45, într-un cadru de poveste, la Castelul Bánffy din Răscruci (transportul dus-întors e organizat și achitat separat de biletul la film, precedat de un tur al castelului, un cocktail și un concert), duminică 23 iunie, ora 21:45 Parcul Poligon Florești, luni 24 iunie ora 21:45 în Iulius Parc Open Air.
TREI KILOMETRI PÂNĂ LA CAPĂTUL LUMII
Cel mai așteptat film românesc al anului prezentat în premieră mondială în Competiția Oficială de la Cannes, semnat de Emanuel Pârvu și produs de Miruna Berescu, “Trei kilometri până la capătul lumii” deschide secțiunea Zilele Filmului Românesc de la TIFF. Joi 20 iunie, de la 21:45, toți cinefilii trebuie să fie în Piața Unirii! Premiat cu Queer Palm ce recompensează diversitatea, lungmetrajul radiografiază meticulos duritatea și absurdul unui sistem violent latent. O familie unită în simplitatea ei e dezbinată brutal de un adevăr crunt, nedigerabil, neînțeles. Emanuel Pârvu surprinde microscopic tipologiile umane de la capătul lumii, acolo unde nimic nu trebuie să iasă din tipare și nimeni să își urmeze glasul inimii. “Trei kilometri până la capătul lumii” este programat și sâmbătă 22 iunie, de la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților.
KINDS OF KINDNESS
Nerăbdători să vedeți ce nebunie au pus la cale Yorgos Lanthimos, Emma Stone și Willem Dafoe în “Kinds of Kindness”? Cu atât mai mult cu cât Jesse Plemons a primit premiul de interpretare masculină la Cannes! O fabulă în stilul Lanthimos, comedie neagră în 3 acte care urmărește un bărbat lipsit de putere care vrea să preia controlul asupra propriei vieți, un polițist speriat de faptul că soția sa dispărută pe mare reapare în viața lui, dar pare o cu totul altă persoană, și o femeie determinată să găsească acea persoană extrem de specială, destinată să devină un lider spiritual vocal. Cunoscut pentru ciudățeniile sale cinematografice, Lanthimos se joacă de-a Dumnezeu cu personajele sale, provocator, ciudat și tulburător în bună măsură. Sâmbătă 22 iunie, de la ora 15:00, la Cinema Florin Piersic.