Give me 55 filme de Oscar pe streaming

5 filme de Oscar pe streaming

Dacă vrei să fii pregătit pentru seara Premiilor Oscar, avem o selecție de 5 filme nominalizate disponibile pe streaming.

Succesul streamerilor în materie de filme intrate în cursa pentru Oscaruri s-a resimțit considerabil în ultimii ani, fiind o concurență serioasă a marilor studiouri. Noile reguli de calificare pentru cel mai râvnit trofeu de la Hollywood stabilite de Academia Americană de Film cer ca titlurile să ruleze mai mult timp în cinematografe, o metodă de a sprijini, post pandemie, industria afectată de rezultatele dezastruoase ale încasărilor. Strategiile de lansare ale streamerilor, cu un puternic efect asupra campaniilor pentru premii, încep să își slăbească motoarele, deși continuă să fie în topul nominalizărilor (The Walt Disney Company – 20 de nominalizări pentru diversele branduri deținute, care includ și studiourile principale, divizii; Netflix – 18 nominalizări).

Ți-am pregătit o listă a titlurilor care au fost nominalizate la categorii importante, disponibile pe platforme. Dincolo de “Barbie” (disponibil pe HBO Max) și “Maestro” (disponibil pe Netflix), iată alte 5 filme de Oscar disponibile pe streaming:

ELEMENTAL 

În Elemental City conviețuiesc locuitorii de foc, apă, pământ și aer. Flamă este tânăra înflăcărată, dură și iute la mânie care, în ciuda diferențelor evidente, se împrietenește cu Șuvoi, un tip sentimental și docil. Firește, prietenia lor va ridica multe sprâncene și va pune la îndoială convingerile despre lumea în care trăiesc. Producția Disney și Pixar semnată de Peter Sohn amestecă ingrediente din “Zootopia”, “Turning Red”, “Frozen II”, o metaforă a incluziunii și a apropierii interculturale, un film perfect pentru un weekend simpatic. Nominalizat la cel mai bun lungmetraj de animație, “Elemental” este disponibil pe Disney+.

NYAD  

La 60 de ani, atleta Diana Nyad (interpretată de Annette Bening) pornește într-o aventură legendară, dar și delicată pentru a-și îndeplini imposibilul vis de-o viață: să înoate din Cuba până în Florida, traversând peste 160 de kilometri de ocean deschis. Un plan nebunesc și periculos al unei femei determinate să reușească în ciuda furtunilor, meduzelor, atacurilor rechinilor. Regizat de Jimmy Chin și Elizabeth Chai Vasarhelyi (cu experiență în film documentar), “Nyad” este radiografia obsesiei și a eșecurilor repetate.

Protagonista unui plan infernal de greu, Nyad este propria adversară. Echipa din spate, condusă de antrenoarea Bonnie Stoll (interpretată de Jodie Foster), susține fiecare încercare sortită înfrângerilor. Povestea de dragoste a celor două protagoniste nominalizate la Oscar (cel mai bun rol principal și secundar) completează intensitatea răvășitoare a traseului dificil. “Nyad” este disponibil pe Netflix.  

RUSTIN

Vocea activistului Bayard Rustin, liderul drepturilor civile ale negrilor, cel care și-a dedicat viața luptei pentru egalitate rasială, homosexualul asumat, se face în sfârșit auzită. Omul din spatele Marșului asupra Washingtonului din 1963 este personajul central în “Rustin”, cel mai recent film al lui George C. Wolfe (“Ma Rainey’s Black Bottom”). Interpretarea din lungmetrajul produs de Barack Obama, disponibil pe Netflix, îi aduce lui Colman Domingo o primă nominalizare la Oscar.

O perspectivă inedită asupra mișcării pentru drepturile civile și un personaj inspirațional pentru regizor: “Rustin este un model pentru ceea ce înseamnă să fii american.” Bayard Rustin a sfidat autoritatea, nu s-a rușinat niciodată de cine este, ce credea sau ce își dorea și, mai presus de orice, nu a dat înapoi. O metaforă a democrației văzută ca un mușchi ce trebuie în permanență antrenat pentru a funcționa. Rustin a intrat în istorie alături de Martin Luther King Jr. și a crezut cu tărie într-o lume diferită. 

SOCIETY OF THE SNOW

Un film apăsător despre supraviețuire în condiții extreme, “Society of the Snow”, regizat de J.A. Bayona, are la bază povestea reală din 1972 când avionul care transporta echipa de rugby din Montevideo s-a prăbușit în Anzi. 16 membri și suporteri au reușit să supraviețuiască 72 de zile într-un mediu dur. Firește, filmul lui Bayona nu e deloc comod, dimpotrivă. Este o relatare detaliată, emoțională a unei experiențe infernale ce a pus la încercare oameni simpli prin foamete, temperaturi scăzute, fenomene meteo crâncene.

Familiarizat cu filmografia lui Bayona (“When a Monster Calls”), unul dintre supraviețuitori, Roberto Canessa, a mărturisit că doar el putea regiza un astfel de film: un cineast cu un talent unic în a transpune pe ecran povestea “ființelor umane supuse unui stres maximum”.”Society of the Snow” este nominalizat la categoria “cel mai bun film internațional” (propunerea Spaniei), precum și pentru machiaj și coafură. Titlul este disponibil pe Netflix.

THE WONDERFUL STORY OF HENRY SUGAR 

Vă era dor de o porție de Wes Anderson? Scurtmetrajul “The Wonderful Story of Henry Sugar”, îndrăgita poveste a lui Roald Dahl, este disponibil pe Netflix. Un bogătaș (interpretat de Benedict Cumberbatch) află de existența unui guru (Ben Kingsley) care poate vedea, fără a-și folosi ochii, și își propune să învețe această abilitate pentru a trișa la jocurile de noroc. O mini-prăjitură simpatică, colorată corespunzător, cu nume mari în distribuție, firește (Ralph Fiennes, Dev Patel) se dezvăluie în decoruri atent lucrate, tipice lui Anderson, într-o structură jucăușă încântătoare. “The Wonderful Story of Henry James” este nominalizat la categoria cel mai bun scurtmetraj. 

Citește și 5 filme de Oscar pe marile ecrane

Photo CreditNetflix, Disney+

Articole similare