FeaturesWes Anderson în 5 filme

Wes Anderson în 5 filme

Fascinația filmelor lui Wes Anderson vine dintr-o abordare unică a poveștilor și esteticii, transformându-l într-o figură emblematică a cinematografiei mondiale.

Simetria, cromatica, decorurile, aspectele tehnice și narative, personajele neconvenționale îl evidențiază drept o figură emblematică, unul dintre cei mai speciali autori de cinema contemporan. Wes Anderson are un talent extraordinar în crearea unor universuri pitorești și povești fanteziste. Filmele sale sunt adevărate delicatese care se remarcă prin tehnici perfecte de scenariu, filmare și montaj. Mai mult, a generat un adevărat fenomen în social media prin filtre de Instagram sau videouri TikTok în stilul Wes Anderson. 

Distribuția de ansamblu la care recurge de fiecare dată împachetează totul magistral. În ciuda atmosferei fermecătoare, filmele tratează subiecte profunde, sensibile și delicate (de la pierderea inocenței la familiile disfuncționale) sau virează în ironii ascuțite. Like5.ro a pregătit o selecție Wes Anderson în 5 filme:

ASTEROID CITY (2023)

“Asteroid City”, cel mai recent film al lui Wes Anderson, prezentat în premieră mondială în Competiția de la Cannes 2023, are în centru un oraș fictiv din deșertul american, în jurul anului 1955. În Asteroid City are loc convenția de astronomie la care participă un grup de tineri intelectuali, însoțiți de părinții lor.
Fiecare ajunge acolo cu un serios bagaj de drame, dar nu lipsesc nici poveștile de dragoste. Situația ia o turnură neobișnuită atunci când o ființă extraterestră apare de nicăieri și fură asteroidul care dă numele orașului.

Autoritățile încearcă să mușamalizeze cele petrecute și totul se transformă într-un circ ironic, cu dialoguri tăioase la adresa guvernului și a industriei artistice. Distribuția este remarcabilă, ca de fiecare dată: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Adrien Brody, Edward Norton. “Asteroid City” va fi disponibil în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

THE FRENCH DISPATCH (2021)

“The French Dispatch” aduce laolaltă un buchet de povești despre ultimul număr al unei reviste americane publicate într-un oraș francez fictiv din secolul XX. O comedie spumoasă, într-un joc de alb-negru și culori electrizante. Wes Anderson scoate la iveală povești captivante: de la criticul și istoricul de artă J.K.L. Berensen (Tilda Swinton) aflăm peripețiile lui Moses Rosenthaler (Benicio Del Toro), un artist psihopat devenit celebru în timpul detenției pentru crimă într-o închisoare de înaltă securitate din Ennui și ale muzei sale neconvenționale interpretate de Léa Seydoux.

De la corespondentul politic Lucinda Krementz (Frances McDormand) aflăm detaliile unei revolte studențești în fruntea căreia se află Zeffirelli B. (interpretat de Timothée Chalamet). Numele personajelor lui Wes Anderson, trimiterile la evenimentele istorice sau cinema-ul francez sunt sclipiri ingenioase care punctează dragostea lui pentru desene animate, presă și cultură franceză. “The French Dispatch” este disponibil pe Disney+

THE GRAND BUDAPEST HOTEL (2014)

Recompensat cu 4 Oscaruri (cea mai bună muzică – semnată de Alexandre Desplat, cele mai bune decoruri, costume, machiaj și coafură), “The Grand Budapest Hotel” spune povestea unui scriitor care își amintește despre primii săi ani, anii glorioși ai hotelului, sub conducerea unui concierge memorabil – Gustave H (Ralph Fiennes).  

Tragi-comic, ironic, dulce-amărui, delicios vizual și îmbibat cu umor negru, “The Grand Budapest Hotel” scoate la iveală o crimă misterioasă, o fabulă despre vremuri apuse sub forma unei conspirații. Wes Anderson explorează din nou idei emoționante, într-un cadru vizual elegant, decorat până la cele mai mici detalii.

Genul de film căruia îi descoperi din ce în ce mai multe fațete pe măsură ce îl revezi. Tilda Swinton (într-o apariție spectaculoasă), F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Saoirse Ronan sau Harvey Keitel sunt doar câțiva actori din extravaganta distribuție. O bijuterie de film de neratat pe Disney+

MOONRISE KINGDOM (2012)

E suficient să urmărești trailerul “Moonrise Kingdom” pentru a te topi pur și simplu: vei fredona la nesfârșit melodia lui Françoise Hardy (“le temps de l’amour”)! O poveste de dragoste cum rar întâlnești. “Moonrise Kingdom” este o declarație de iubire atât de caldă, fermecătoare și profund umană a regizorului față de copilărie.

În vara anului 1965, pe o insulă, departe de lume, într-o tabară, doi copii de 12 ani se îndrăgostesc, fac un pact secret și fug împreună în sălbăticie. Paradisul lor devine realitate, conexiunea pe care o credeau imposibilă devine certitudine. Un film sincer și frumos despre inocența copilăriei și sobrietatea sterilă a adulților care se iau prea în serios. Wes Anderson scoate la iveală sensibilitatea sa profundă prin personajele principale Suzy și Sam. 

FANTASTIC MR. FOX (2009)

De menționat cât mai apăsat cu putință faptul că Wes Anderson excelează și la capitolul animație! “Fantastic Mr. Fox”, adaptare a cărții lui Roald Dahl (cel mai citit autor de literatură pentru copii), aduce în prim plan familia. Un film de copii pentru oamenii mari despre domnul Fox (vocea lui George Clooney) și a modului sălbatic de trăi.
Aventurile nocturne și instinctul de vulpe ajung la un final cinstit atunci când realizează că e momentul să devină responsabil. Un părinte responsabil. Dar mai greu potolești reflexele înnăscute când “o vulpe e fericită doar cu o găină între dinți”.

Un film înduioșător, amuzant și energic despre depășirea limitelor dintre responsabilități de familie și aventurile fără de care nu poți rezista. Wes Anderson și-a provocat actorii implicați în producție (Merryl Streep, Bill Murray, Jason Schwartzman, Willem Dafoe): înregistrarea dialogurilor a avut loc în afara studioului pentru a le spori naturalețea – prin păduri, mansard, grajduri. “Fantastic Mr. Fox” este disponibil pe HBO Max.

Articole similare