EntertainmentSelecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2024

Selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2024

Ediția de anul acesta a festivalului va avea loc între 14 și 25 mai.

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au anunțat în 11 aprilie selecția pentru cea de-a 77-a ediție, printre titluri remarcându-se producții regizate de Francis Ford Coppola, Kirill Serebrennikov, Gilles Lellouche, Paul Schrader și David Cronenberg. Aproximativ două săptămâni mai târziu au fost aduse completări – filmele românești ”Trei kilometri până la capătul lumii”, ficțiune de Emanuel Pârvu, și ”Nasty”, documentar de Tudor Giurgiu, regăsindu-se în competiție, respectiv secțiunea proiecții speciale.

Lista a fost dezvăluită Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului, și de Iris Knobloch, președinta festivalului.

Anul trecut, câștigătorul trofeului Palme d’or a fost ”Anatomia unei prăbușiri/ Anatomie d’une chute”, de Justine Triet, film recompensat, între altele, și cu un trofeu Oscar.

”Le Deuxième Acte”, cel mai recent film al cineastului francez Quentin Dupieux, va deschide festivalul de anul acesta. Maestra de ceremonii va fi actrița franceză Camille Cottin, cunoscută pentru roluri din ”Call My Agent!/ Dix pour cent” și ”A Haunting in Venice”. Ediția va reuni mai mulți cineaști emblematici, printre care Francis Ford Coppola, care va prezenta “Megalopolis”, cu Adam Driver în rol principal, George Miller, care va aduce “Furiosa“, cu Anya Taylor-Joy în prim-plan, George Lucas, care va fi recompensat cu un Palme d’or onorific, dar și Kevin Costner, care va fi prezent cu primul episod al epopeii sale western “Horizon, an American Saga”.

COMPETIȚIE

“Megalopolis”, de Francis Ford Coppola, este inclus în competiție, alături de “The Apprentice”, de Ali Abbasi, “Motel Destino”, de Karim Ainouz, “Bird”, de Andrea Arnold, “Emilia Perez”, de Jacques Audiard, “Anora”, de Sean Baker, “The Shrouds”, de David Cronenberg, “The Substance”, de Coralie Fargeat, “Grand Tour”, de Miguel Gomes, “Marcello Mio”, de Christophe Honore, “Caught by the Tides”, de Jia Zhang-Ke, “All We Imagine as Light”, de Payal Kapadia, ”Kinds of Kindness”, de Yorgos Lanthimos, ”L’amour ouf”, de Gilles Lellouche, ”Wild Diamond/ Diamant Brut”, de Agathe Riedinger, ”Oh, Canada”, de Paul Schrader, “Liminov – The Ballad”, de Kirill Serebrennikov, “Parthenope”, de Paolo Sorrentino, și “The Girl With the Needle”, de Magnus von Horn.

Câștigătorii principalelor premii ale festivalului, inclusiv Palme d’or, vor fi deciși de un juriu prezidat de regizoarea și scenarista americană Greta Gerwig.

Au fost adăugate titlurile: ”La Plus Précieuse Des Marchandises”, de Michel Hazanavicius, ”Trei kilometri până la capătul lumii”, de Emanuel Pârvu, ”The Seed of the Sacred Fig”, de Mohammad Rasoulof.

UN CERTAIN REGARD

În secțiunea Un Certain Regard au fost selectate 15 producții: “Norah”, de Tawfik Alzaidi, “The Shameless”, de Konstantin Bojanov, “Le Royaume”, de Julien Colonna, “Vingt Dieux!”, de Louise Courvoisier, “Who Let the Dog Bite?/ Le Proces du Chien”, de Laetitia Dosch, “Black Dog”, de Guan Hu, “The Village Next to Paradise”, de Mo Harawe, “September Says”, de Ariane Labed, “L’Histoire de Souleymane”, de Boris Lojkine, “The Damned/ Les Damnes”, de Roberto Minervini, “On Becoming a Guinea Fowl”, de Rungano Nyoni, “My Sunshine”, de Hiroshi Okuyama, “Santosh”, de Sandhya Suri, “Viet and Nam”, de Truong Minh Quy, “Armand”, de Halfdan Ullman Tondel.

Premiile acestei secțiuni vor fi decise de un juriu condus de cineastul francez Xavier Dolan.

Au fost adăugate: ”When The Light Breaks”, de Rúnar Rúnarsson, ”Niki”, de Céline Sallette, și ”Flow”, de Gints Zilbalodis.

O NOUĂ SECȚIUNE

Festivalul de Film de la Cannes lansează anul acesta „Competiția imersivă”. La șapte ani după ce a găzduit ”Carne y Arena (Virtually Present, Physically Invisible)”, de Alejandro González Iñárritu, festivalul și Marché du Film oferă o expunere specială operelor care explorează noul potențial al imaginii.

Pentru această primă ediție, 8 lucrări vor concura pentru premiul pentru cea mai bună lucrare imersivă, acordat de un juriu internațional. O selecție de lucrări necompetitive va completa programul. ucrările selecționate vor fi accesibile tuturor celor care participă la festival, pe durata evenimentului, sub forma unei expoziții de 1.300 metri pătrați, la Cineum și Campus Georges Méliès.

Între cele opt proiecte incluse în noua competiție și anunțate în 23 aprilie se regăsește ”Human Violins: Prelude”, o producție românească semnată de Ioana Mischie, cu vocea actriței Cabiria Morgenstern.

ÎN AFARA COMPETIȚIEI

Lungmetrajele “Furiosa: A Mad Max Saga”, regizat de George Miller, “Horizon, an American Saga”, de Kevin Costner, “She’s Got No Name”, de Chan Peter Ho-Sun, și “Rumours”, de Evan Johnson, Galen Johnson și Guy Maddin, vor fi proiectate în afara competiției. Aici va fi prezentat și ”Le comte de Monte-Cristo”, de Alexandre de la Patellière și Matthieu Delaporte.

SÉANCES SPÉCIALES, SÉANCE DE MINUIT, CANNES PREMIÈRE

În proiecții speciale vor fi prezentate “The Beauty of Gaza/ La Belle de Gaza”, de Yolande Zauberman, “Apprendre”, de Claire Simon, “L’Invasion”, de Sergei Loznitsa, “Ernest Cole, Lost and Found”, de Raoul Peck, și “Le Fil”, de Daniel Auteuil. Lor le-au fost adăugate titlurile: ”Spectateurs”, de Arnaud Desplechin, ”Nasty”, de Tudor Giurgiu, ”Lula”, de Oliver Stone, și ”An Unfinished Film”, de Lou Ye.

Secțiunea necompetițională Séance de minuit cuprinde titlurile: “Twilight of the Warrior Walled In”, de Soi Cheang, “I, the Executioner”, de Seung Wan Ryoo, “The Surfer”, de Lorcan Finnegan, și “The Balconettes/ Les Femmes au Balcon”, de Noemie Merlant.

Cannes Première propune anul acesta: ”Misericorde”, de Alain Guiraudie, “C’est Pas Moi”, de Leos Carax, “Everybody Loves Touda”, de Nabil Ayouch, “En Fanfare/ The Matching Bang”, de Emmanuel Courcol, “Rendez-Vous Avec Pol Pot”, de Rithy Panh, și “Le Roman de Jim”, de Arnaud Larrieu și Jean-Marie Larrieu. Au fost adăugate ”Vivre, mourir, renaitre”, de Gaël Morel, și ”Maria”, de Jessica Palud.

Articole similare