Give me 5Festivalul de Film de la Cannes 2024 – Repere

Festivalul de Film de la Cannes 2024 – Repere

Cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 14 – 25 mai.

Festivalul de Film de la Cannes, unul dintre evenimentele de clasă A din industrie și poate cel mai stălucitor dintre ele, aduce și anul acesta pe Croazetă nume importante ale cinematografiei. Înainte de a fi anunțată selecția de către Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, în 11 aprilie, Like5 prezintă cinci repere ale ediției de anul acesta.

GRETA GERWIG, PREȘEDINTA JURIULUI

Scenaristă, regizoare și actriță, Greta Gerwig va conduce juriul competițției de lungmetraj al Festivalului de Film de la Cannes după un an în care a stabilit recorduri cu filmul ”Barbie”.

Și-a început cariera ca actriță, a devenit scenaristă, lucrând la diverse proiecte. Este co-autoare a filmelor ”Hannah Takes the Stairs” (2007) și ”Nights and Weekends” (2008), pe care le-a și co-regizat, apoi a scris ”Frances Ha” (2012), ”Mistress America” (2015) și, bineînțeles, ”Barbie” cu Noah Baumbach, care îi este și soț. Prima ei operă solo, ”Lady Bird” (2017) – un portret impresionant, tandru și melancolic al adolescenței – a fost nominalizată la cinci categorii ale premiilor Oscar, inclusiv pentru cea mai bună regie. Pentru cel de-al doilea film, Greta Gerwig a adaptat romanul clasic din 1868 al Louisei May Alcott, ”Little Women”, cu intenția de a privi cu alți ochi toate protagonistele feminine ale poveștii, pentru a examina mai bine emanciparea lor într-o lume dominată de bărbați.

După ce ”Barbie” a fost cel mai mare succes de box office al anului, fără prea multe premii, Greta Gerwig, în vârstă de 40 de ani, devine prima regizoare americană care își asumă rolul de președinte al juriului la Festivalul de la Cannes. Este, după Sofia Loren, cea mai tânără persoană în acest rol, actrița italiană având 31 de ani atunci când a prezidat juriul, este a doua regizoare – după Jane Campion, în 2014 -, și a doua femeie americană, după Olivia de Haviland, prima femeie președinte al juriului, în 1965.

O COMEDIE DESCHIDE FESTIVALUL

”Le Deuxième Acte”, cel mai recent film al prolificului regizor și scenarist francez Quentin Dupieux, care este și muzician, va deschide festivalul.

Prezentată în afara competiției în premieră mondială pe Croazetă, în 14 mai, această comedie în patru părți va fi lansată în toate cinematografele franceze în aceeași zi.

Din distribuție fac parte Léa Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel și Raphaël Quenard.

Ceremonia de deschidere a celei de-a 77-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes va fi transmisă în direct pe France Télévisions și Brut. Camille Cottin va fi maestru de ceremonii.

NOUL ”MAD MAX”, PREMIERĂ MONDIALĂ

Furiosa: A Mad Max Saga”, regizat și produs de George Miller, va avea premiera mondială Cannes. Filmul vine după nouă ani de la ”Mad Max: Fury Road” și va beneficia de o proiecție de gală la Grand Théâtre Lumière din cadrul Palais des Festivals, în 15 mai.

Noul film revine la originile lui Furiosa, noua eroină a francizei apărută în ”Mad Max: Fury Road”, unde a fost jucată de Charlize Theron, producție recompensată cu șase premii Oscar. Actrița Anya Taylor-Joy o interpretează acum pe tânăra Furiosa, care încearcă să se întoarcă acasă, în ciuda numeroaselor bande armate ostile. În timp ce lumea se prăbușește, ea este răpită din Green Place of Many Mothers și cade în mâinile unei hoarde de motocicliști condusă de Warlord Dementus. Străbătând Wasteland, ei dau peste Cetatea prezidată de Immortan Joe. În timp ce cei doi tirani se războiesc pentru dominație, Furiosa trebuie să supraviețuiască multor încercări în timp ce pune laolaltă mijloacele pentru a-și găsi drumul spre casă.

KEVIN COSTNER REVINE CA REGIZOR

Kevin Costner va prezenta prima parte a ”Horizon, An American Saga” în premieră mondială, în afara competiției. Acest proiect în mai multe episoade despre cucerirea Vestului american este regizat de Kevin Costner, care este și protagonist alături de Sienna Miller. El a revenit la genul care a reprezentat apogeul cinematografiei americane pentru un proiect monumental referitor la costul – în termeni de război și violență – al construcției și expansiunii Statelor Unite ale Americii.

”Horizon, An American Saga” va fi lansat în patru episoade pe parcursul mai multor luni, cu Sam Worthington și Jena Malone în distribuție.

Kevin Costner a mai regizat ”Dances with Wolves” (1990), recompensat cu șapte trofee Oscar, inclusiv la categoriile ”cel mai bun film” și ”cea mai bună regie”, ”The Postman” (1997) și ”Open Range” (2003).

GEORGE LUCAS, PALME D’OR ONORIFIC

Regizorul, scenaristul și producătorul George Lucas, legendă a Hollywood-ului, va primi Palme d’or onorific în 25 mai, în timpul ceremoniei de închidere.

Inseparabil de francizele ”Războiul Stelelor” și ”Indiana Jones”, George Lucas a debutat în 1971 cu ” THX 1138”, produs de Francis Ford Coppola, și a devenit cunoscut odată cu ” American Graffiti” (1973).

Cât privește ”Războiul Stelelor/ Star Wars”, în decurs de 40 de ani, George Lucas a construit un imperiu cu cele nouă episoade ale francizei, dintre care patru au fost regizate de el însuși.

Ceremonia de închidere a celei de-a 77-a ediții a Festivalului de la Cannes va fi transmisă în direct pe France Télévisions și Brut. Camille Cottin va fi maestru de ceremonii.

Articole similare