FeaturesFormele de bunătate ale lui Yorgos Lanthimos

Formele de bunătate ale lui Yorgos Lanthimos

“Kinds of Kindness”, cel mai recent film semnat de Yorgos Lanthimos, este o întoarcere la o formă simplă de cinema.

“Kinds of Kindness” semnat de Yorgos Lanthimos are avanpremiere în România în cadrul American Independent Film Festival și TIFF, iar din 13 septembrie ajunge în cinematografele din întreaga țară. Realizat în mare parte cu echipa consolidată la producțiile precedente (co-scenaristul Efthimis Filippou – “Dog Tooth”, “The Killing of a Sacred Deer”, “The Lobster”, “Poor Things”, directorul de imagine Robbie Ryan – “The Favourite” și “Poor Things”, actorii Emma Stone, Willem Dafoe, Margaret Qualley, precum și alți tehnicieni la costume, machiaj și muzică) Lanthimos iese din studio și merge în locații reale eliberându-se astfel de povara construcțiilor de decor. Un triptic cu un titlu care arată și sună bine, în care actorii interpretează personaje diferite în fiecare poveste.

RIDICOLUL ȘI UMORUL

Convins că uneori trebuie să fii ridicol pentru a obține ceva, Yorgos Lanthimos a pornit, în urmă cu ani buni, de la o singură poveste însă pe măsură ce a lucrat la ea împreună cu Efthimis Filippou, co-scenaristul său, s-a transformat într-un film cu o structură diferită față de ce a mai scris și regizat. Cei doi au observat oamenii, comportamentele, hainele și reacțiile. Umorul, un alt element esențial în filmografia lui Lanthimos, tratat de fiecare dată diferit, e aspectul principal “Kinds of Kindness” pentru că nimic nu poate fi abordat onest dacă nu râzi despre asta. “Ratezi un aspect esențial al experienței umane dacă te iei prea în serios”, declară regizorul. Fascinația lui Emma Stone pentru poveștile lui Lanthimos vine tocmai din comedia existentă chiar și în cele mai întunecate momente, un amestec de viață. Condiția umană din “Kinds of Kindness” e tratată cu un umor de groază existențială.

3 ÎN 1 

Pentru a crea un sentiment de familiaritate și continuitate la nivel de subconștient pentru public, aceiași actori joacă un personaj diferit în fiecare dintre cele 3 povești. S-a încercat o diferențiere vizuală distinctă a personajelor, dar pentru a nu deveni un simplu artificiu, s-a apelat la subtilități de la o poveste la alta: păr, machiaj, comportament, maniere, energie. În fiecare poveste, oamenii descoperă că poveștile reflectă ceea ce se întâmplă în interiorul lor. Margaret Qualley, care interpretează rolurile lui Vivian, Martha și ale gemenelor Ruth și Rebecca, suprinde cât de departe ar merge oamenii pentru a se integra. Personajele lui Emma Stone, Rita, Liz și Emily, extrem de diferite între ele, au ca punct de echilibru dorința de a fi iubit, acceptat și controlat, liber și responsabil de sine. Willem Dafoe (Raymond, George și Omi) aduce în prim-plan convențiile transmise de societate: dinamica unei povești sentimentale transpusă într-o relație de afaceri cu doi bărbați. Jesse Plemons întruchipează siguranța și securitatea prin Robert, Daniel și Andrew, Joe Alwyn se joacă cu realitatea și fantezia în Collectibles Appraise Man 1, Jerry și Joseph, în vreme ce Hong Chau le întruchipează pe Sarah, Sharon și Aka. 

JESSE PLEMONS 

Aflat la prima colaborare cu Yorgos Lanthimos, Jesse Plemons a căutat în zadar referințe cinematografice și media pentru personajele sale. Bizar, cu o scriitură și o dinamică a personajelor pe care cu greu le poți încadra, “Kinds of Kindness” se simte ca un teritoriu nou pentru Lanthimos. “Personajele lui se simt ca niște insule propria încercând cu disperare să ajungă unul la celălalt. Este ciudat, inconfortabil, tragic și amuzant” descrie Plemons. Libertatea de a citi și interpreta cele trei partituri, lipsa discuțiilor aplicate pe scenariu și personaje, l-a forțat pe Plemons să se simtă confuz și pierdut pentru a-și construi încrederea. “Yorgos este departe în propria dimensiune. Știam că aceasta va fi o experiență complet izolată, de sine stătătoare, așa cum sunt filmele lui. Nu a fost ceea ce mă așteptam, în cel mai bun mod.” declară Plemons. 

PUTERE ȘI CONTROL

Filmele lui Yorgos Lanthimos explorează modul în care oamenii își trăiesc viața în conformitate cu propriile reguli și cu cele ale societății. În “Kinds of Kindness” observă sistematic cum e interpretat controlul asupra lucrurilor, libertatea de a decide, pentru ca atunci când libertatea absolută intervine, să fie complicat de digerat. Credința și lipsa ei, dragostea și lipsa ei, cei dragi și despre lipsa lor duse la cote absurde – acesta e microcosmosul lui Lanthimos. 

UN FILM CONTEMPORAN

Filmat în New Orleans, acest no man’s land american cu o atmosferă atipică ce nu seamănă cu niciun alt loc din Statele Unite, “Kinds of Kindness” aduce actori neprofesioniști în scenă (Lanthimos e recunoscut pentru metoda de “street casting”) și te păcălește să vezi lucruri pe care în mod normal nu le poți vedea prin detaliile costumelor (Willem Dafoe a venit cu ideea speedo-ului portocaliu, Emma Stone s-a bazat de atributele fizice pentru a contura personajele, fără a se preocupa să fie frumoasă), coafurilor (Lanthimos evită perucile), filmarea pe peliculă (“ingredientul magic”) și imaginea lată, anamorfică. Aflat la a doua colaborare cu un compozitor (“Poor Things” a fost prima încercare de gen), Lanthimos a lucrat într-un stil aparte cu Jerskin Fendrix, oferindu-i libertatea de creație: i-a trimis scenariul, iar apoi fotografii alb-negru de la filmare și mențiunea de a introduce pianul și corul.

Articole similare