American Independent Film Festival dedică 7 zile (7 – 13 iunie) filmelor independente nord-americane prezentate la prestigioasele evenimente de profil (Sundance, New York, Tribeca, Telluride), ieșite din convențiile hollywoodiene. Organizat de Cristian Mungiu și înrudit cu Les Films de Cannes à Bucarest, la cea de-a 8-a ediție, AIFF ajunge anul acesta și la Castelul Bran. O selecție de zile mari cu titluri în premieră românească și invitați speciali care se vor întâlni cu publicul cinefil. În avanpremieră națională, “Kinds of Kindness”, semnat de Yorgos Lanthimos, pentru care Jesse Plemons a primit premiul de interpretare masculină la Cannes 2024, va închide festivalul pe 13 iunie într-o proiecție dublă, de la 19:30, la Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Țăranului din București.
Like5.ro îți prezintă principalele atracții din programul AIFF#8:
DUPLEX BUCUREȘTI-BRAN
Din dorința de a conecta publicul român cu potențialii turiști și de a oferi o experiență inedită, AIFF#8 ajunge în acest an și la Castelul Bran. Proiecțiile de la București vor fi prezentate și în curtea Castelului, la lăsarea serii. “Hit Man”, cel mai recent film semnat de regizorul Richard Linklater va deschide AIFF la Cinema Elvire Popesco din București (ora 20:00) și în aer liber la Castelul Bran (ora 21:30). Inclus în selecția oficială de la Veneția 2023, în afara competiției, precum și la Sundance, “Hit Man” este un neo noir luminos care prezintă viața dublă a lui Gary Johnson (Glen Powell): profesor și fals ucigaș plătit. Scris de Linklater și Powell, “Hit Man” este o comedie existențială despre identitate.
Duplexul București-Bran continuă pe 8 iunie cu proiecția în premieră națională “Love Lies Bleeding” (regia Rose Glass), din selecția Sundance 2024. Kristen Stewart interpretează rolul principal, managera unei săli de sport care se îndrăgostește de o culturistă ambițioasă. O poveste din 1989 care se complică în note de thriller neo-noir atunci când crima organizată dublează dragostea queer.
Cele două proiecții de la Castelul Bran vor fi introduse de producătoarea americană de film Rose Kuo. Cu o experiență de peste 20 de ani în producția de film și jurnalism, Rose Kuo a lucrat la Film Society of Lincoln Center (director executiv), precum și la American Film Institute, unde, ca director artistic, a transformat radical conceptul AFI Fest în “festival liber”.
ALEXANDER PAYNE ÎN DIALOG CU PUBLICUL AIFF
Pe 9 iunie, cunoscutul regizor Alexander Payne va interacționa cu publicul AIFF printr-un Q&A online după proiecția în premieră națională “The Holdovers”. Nominalizată și premiată la Oscar, Golden Globe și BAFTA, comedia dulce-amăruie a lui Payne îl are în centru pe irascibilul și nepopularul profesor de istorie interpretat de Paul Giamatti. În ajunul Crăciunului, profesorul e nevoit să poarte de grijă unor elevi blocați în internatul școlii din New England. În ciuda scânteilor și replicilor tăioase, profesorul se va apropia de cel mai dificil elev cu ajutorul bucătăresei (interpretată de Da’Vine Joy Randolph) și prin conversații inteligente. Alexander Payne reînvie cinemaul american al anilor 70 (când e plasată acțiunea filmului) și bătătorește o melancolie surdă prin personajele sale, în locul acela gol, uitat de lume, peste care se așterne zăpada Crăciunului. Un film despre singurătate și nevoia de apropiere. “The Holdovers” îi aduce împreună pe Giamatti și Payne 20 de ani mai târziu de la premiera filmului cult “Sideways”, premiat cu Oscar pentru cel mai bun scenariu.
MARATON TWIN PEAKS
La 24 de ani de la premiera serialului cult “Twin Peaks” semnat de David Lynch, AIFF propune o proiecție maraton de 7 ore a primului sezon. Pentru prima oară într-un cinematograf, publicul are șansa revederii Laurei Palmer și a hipnotizantului univers creat de Lynch. Sâmbătă, 9 iunie, de la ora 19:00, Cinema Muzeul Țăranului intră în atmosfera straniului orășel Twin Peaks și a locuitorilor săi excentrici.
ROGER CORMAN, PĂRINTELE CINEMAULUI INDIE AMERICAN
Considerat părintele cinemaului indie american, cineastul cult Roger Corman (1926-2024) a susținut distribuția pe teritoriul Statelor Unite a filmelor semnate de Federico Fellini, Ingmar Bergman, Akira Kurosawa. Lui Roger Corman i se datorează începuturile unor regizori deveniți celebri: Francis Ford Coppola sau Martin Scorsese. Prin filmele sale, a descoperit talentele actoricești ale lui Robert De Niro, Peter Fonda sau Jack Nicholson. AIFF include în programul său unul dintre titlurile esențiale a filmografiei lui Corman: “House of Usher” (1960), ecranizarea povestirii lui Egdar Allen Poe, thrillerul despre o nebunie incurabilă. Duminică, 9 iunie, ora 17:00, Cinema Elvire Popesco.
Festivalul propune de altfel și proiecția debutului regizoral al lui Peter Bogdanovich, “Targets” (1968), produs de Roger Corman. Duminică, 9 iunie, ora 15:30, Cinema Muzeul Țăranului.
FILME DE LA SUNDANCE, TRIBECA, BERLIN
Programul AIFF include și alte premiere de neratat: comedia neagră “LaRoy” (regia Shane Atkinson) din selecția Tribeca aduce în scenă trădarea și lăcomia prin intermediul unor personaje excentrice și a unor răsturnări de situație. Proiecția de sâmbătă, 8 iunie, ora 20:00, va fi urmată de un Q&A online cu regizorul.
După selecțiile de la Sundance și Berlinale Panorama, comedia romantică “Between the Temples” (regia Nathan Silver) este programată la AIFF înaintea lansării în cinematografele din Statele Unite ale Americii.
“La Cocina” (regia Alonso Ruizpalacios) vine direct din Competiția Oficială a Berlinalei: un tribute tragi-comic adus oamenilor din bucătăriile restaurantelor, o bijuterie alb-negru cu Mara Rooney în distribuție.