Marile câștigătoare la Sundance, Berlin, Cannes, Veneția și San Sebastián sunt în prim-plan.
SUNDANCE
Sundance Film Festival este primul mare eveniment de gen din an. Desfășurată în ianuarie, ca de obicei, ediția de anul acesta a festivalului american, cea de-a 39-a, a reunit 111 lungmetraje și 64 de scurtmetraje – selectate din 15.856 de propuneri.
Premiile acordate de juriu și de public au accentuat povești curajoase și dinamice din toate secțiunile, cu Marele Premiu al Juriului acordat pentru ”A Thousand and One” (în secțiunea U.S. Dramatic), regizat de A. V. Rockwell, urmat de ”Going to Mars: The Nikki Giovanni Project” (U.S. Documentary), de Joe Bewster și Michèle Stephenson, ”Scrapper” (World Cinema Dramatic), de Charlotte Regan, și ”The Eternal Memory/ La memoria infinita” (World Cinema Documentary), de Maite Alberdi, iar NEXT Innovator Award a revenit ”Kokomo City”, de D. Smith.
BERLIN
Festivalul Internațional de Film de la Berlin a avut loc anul acesta, pentru a 73-a oară, în a doua parte a lunii februarie.
Documentarul ”On the Adamant/ Sur l’Adamant” al regizorului francez Nicolas Philibert, care vorbește despre pacienții și îngrijitorii dintr-un centru de sănătate mintală situat pe malul Senei, în centrul Parisului, a câștigat Ursul de Aur, principalul trofeu al festivalului.
Sofía Otero, care joacă rolul unei fete de 8 ani în filmul ”20.000 especies de abejas” al lui Estibaliz Urresola Solaguren, a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun rol principal. Ea a devenit astfel cea mai tânără câștigătoare a categoriei din istoria Berlinalei.
Cineastul francez Philippe Garrel a câștigat premiul pentru regia filmului ”The Plough/ Le grand chariot”, Marele Premiu al juriului a fost acordat filmului ”Afire” al regizorului german Christian Petzold, iar Premiul juriului a ajuns la filmul ”Bad Living/ Mal viver”, de João Canijo.
„Music”, de Angela Schanelec, a fost premiat pentru scenariu, în timp ce Hélène Louvart a primit Ursul de Argint pentru contribuție artistică remarcabilă, pentru imaginea filmul de debut în lungmetraj al lui Giacomo Abbruzzese, „Disco Boy”.
Premiul juriului Berlinalei pentru scurtmetraj a fost acordat regizorilor Matthew Thorne și Derik Lynch pentru drama australiană „Dipped in Black”. Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a revenit filmului „Les chenilles” al regizorilor libanezi Michelle și Noel Keserwany.
Trofeul Ursul de Aur onorific a fost acordat anul acesta cineastului Steven Spielberg pentru întreaga sa carieră.
CANNES
Cel mai titrat festival de film din lume a avut loc și anul acesta în luna mai, pentru a 76-a oară, când lungmetrajul francez ”Anatomie d’une Chute”, de Justine Triet, a câștigat trofeul Palme d’Or.
Palmaresul Festivalului de Film de la Cannes a cuprins filme semnate de Jonathan Glazer (Marele Premiu al Juriului – ”The Zone of Interest”), Aki Kaurismaki (Premiul Juriului – ”Fallen Leaves”), Tran Anh Hung (Premiul pentru regie pentru ”The Passion of Dodin Bouffant”), Kore-eda Hirokazu (Premiul pentru scenariu – „Monster”, scris de Sakamoto Iuji), Wim Wenders (Premiul pentru interpretare masculină – ”Perfect Days” – Koji Yakusho), Nuri Bilge Ceylan (Premiul pentru interpretare feminină – ”About Dry Grasses” – Merve Dizdar), Thien A Pham (Caméra d’Or – ”L’arbre aux papillons d’or”), Flóra Anna Buda (Palme d’Or pentru scurtmetraj – ”27”) și Gunnur Martinsdóttir Schlüter (Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – ”Far”).
Actorul și regizorul Michael Douglas a primit Palme d’or d’honneur, iar Harrison Ford a primit un Palme d’or special.
În secțiunea Un Certain Regard au fost axcordate trofeele: Marele Premiu – ”How To Have Sex”, de Molly Manning Walker, Premiul Juriului – „Hounds”, de Kamal Lazraq, Prix de la Nouvelle Voix – ”Augure”, de Baloji, Prix d’Ensemble – ”Crowra (La Fleur de Buriti)”, de João Salaviza și Renée Nader, Messora Prix de la Liberté – ”Goodbye Julia”, de Mohamed Kordofani.
VENEȚIA
Cea de-a 80-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția a avut loc la început de septembrie.
Lungmetrajul ”Poor Things”, producție britanică regizată de Yorgos Lanthimos, a fost desemnat marele câștigător al ediției, primind trofeul Leul de Aur.
Marele premiu al Juriului a fost acordat filmului japonez ”Aku Wa Sonzai Shinai / Evil Does Not Exist”, de Ryusuke Hamaguchi, pentru regie a fost premiat Matteo Garrone, pentru ”Io capitano”, iar pentru scenario, chilienii Guillermo Calderón și Pablo Larraín, pentru ”El conde”, regizat de Pablo Larraín.
Trofee Coppa Volpi pentru interpretare au primit Peter Sarsgaard, pentru rolul din ”Memory”, regizat de Michel Franco, și Cailee Spaeny, pentru rolul din ”Priscilla”, regizat de Sofia Coppola.
Premiul special al juriului a fost acordat filmului ”Zielona granica / Green Border”, de Agnieszka Holland.
Seydou Sarr a primit Premiul ”Marcello Mastroianni” pentru tânăr actor, pentru rolul din filmul „Io capitano”, de Matteo Garrone.
„Magyarázat mindenre / Explanation for Everything”, de Gábor Reisz, a câștigat trofeul secțiunii Orizzonti, unde pentru regie a fost premiat Mika Gustafson, pentru ”Paradiset Brinner / Paradise is Burning”, iar premiul special al juriului a fost acordat filmului ”Una sterminata domenica / An Endless Sunday”, de Alain Parroni.
Trofeul „Luigi De Laurentiis” pentru un film de debut a revenit producției ”Ai Shi Yi Ba Qiang / Love is a Gun”, de Lee Hong-Chi.
SAN SEBASTIÁN
Finalul de septembrie a adus a 71-a ediție a Festivalului de Film de la San Sebastián, unde s-au impus din nou producții semnate de femei.
Lungmetrajul spaniol ”O corno / The Rye Horn”, regizat de Jaione Camborda, a primit marele trofeu, Concha de Oro. Premiul special al juriului a revenit ”Kalak”, film danez regizat de suedeza Isabella Eklöf, pentru regie au fost premiate realizatoarele taiwaneze Tzu-Hui Peng și Ping-Wen Wang, pentru ”A Journey in Spring”, în timp ce argentinienii María Alché și Benjamín Naishtat au fost premiați pentru scenariul filmului ”Puan”.
Marcelo Subiotto (”Puan”) și Tatsuya Fuji (”Great Absence”) au împărțit premiul pentru interpretare în rol principal, în timp ce libanezul Hovik Keuchkerian a fost premiat pentru rolul secundar din ”Un amor”.