EntertainmentCâștigătorii Festivalului Internațional de Film de la Veneția 2023

Câștigătorii Festivalului Internațional de Film de la Veneția 2023

Marii câștigători ai celei de-a 80a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Veneția au fost anunțați într-o gală care a avut loc pe 9 septembrie.

LEUL DE AUR

Drama feministă ”Poor Things”, producție britanică regizată de Yorgos Lanthimos, cu Emma Stone în rol principal, dar și de producător, a fost desemnată câștigătoarea marelui trofeu Leul de Aur acordat de juriul internațional.

Emma Stone este Bella Baxter, o tânără readusă la viață de genialul și neortodoxul om de știință dr. Godwin Baxter. Ea joacă alături de Willem Dafoe, Ramy Youssef și Mark Ruffalo.

JURIUL INTERNAȚIONAL

Prezidată de cineastul Damien Chazelle, juriul a fost alcătuit din Saleh Bakri, Jane Campion, Mia Hansen-Løve, Gabriele Mainetti, Martin McDonagh, Santiago Mitre, Laura Poitras și Shu Qi. Ei au ales câștigătorii din 23 de filme incluse din competiție.

PALMARESUL COMPETIȚIEI PRINCIPALE

Marele premiu al Juriului a fost acordat filmului ” Evil Does Not Exist” (Japonia), de Ryusuke Hamaguchi, iar Premiul special al Juriului, filmului ”Green Border” (Polonia, Cehia, Franța, Belgia), de Agnieszka Holland.

Matteo Garrone a fost recompensat pentru regia lungmetrajului ”Io capitano” (Italia, Belgia), în timp ce pentru scenariu au fost premiați Guillermo Calderón și Pablo Larraín, pentru ”El conde” (Chile), regizat de Pablo Larraín.

Pentru interpretare, trofee Coppa Volpi au fost acordate actorului Peter Sarsgaard, pentru rolul din ”Memory” (Mexic, SUA), regizat de Michel Franco, și actriței Cailee Spaeny, pentru rolul din ”Priscilla” (SUA, Italia), regizat de Sofia Coppola.

Premiul ”Marcello Mastroianni” pentru tânăr actor a fost acordat lui Seydou Sarr, pentru rolul din filmul ”Io capitano” al lui Garrone.

PALMARESUL SECȚIUNII ORIZZONTI

Juriul secțiunii Orizzonti, prezidat anul acesta de Jonas Carpignano, a decis, după vizionarea celor 18 lungmetraje și 13 scurtmetraje selectate, să acorde premiul pentru cel mai bun film producției ”Explanation for Everything” (Ungaria), de Gábor Reisz.

Mika Gustafson a foost premiat pentru regia filmului ”Paradise is Burning” (Suedia, Italia, Danemarca, Finlanda).

Premiul special al juriului Orizzonti a revenit filmului ”An Endless Sunday” (Italia, Germania, Irlanda), de Alain Parroni.

Actorii Margarita Rosa De Francisco, pentru rolul din ”El Paraíso” (Italia), de Enrico Maria Artale, și Tergel Bold-Erdene, pentru rolul din „City of Wind” (Franța, Mongolia, Portugalia, Țările de Jos, Germania, Qatar), de Lkhagvadulam Purev-Ochir, au fost premiați pentru interpretare.

Enrico Maria Artale a fost premiat pentru scenariul filmului ”El Paraíso”, pe care l-a și regizat.

Scurtmetrajul ”A Short Trip” (Franța), de Erenik Beqiri, reprezintă nominalizarea Festivalului de la Veneția pentru competiția de gen de la European Film Awards 2023 după ce a fost premiat în competiția de gen a secțiunii Orizzonti.

PREMIUL ”LUIGI DE LAURENTIIS”

Trofeul ”Luigi De Laurentiis” pentru cel mai bun film de debut a fost acordat de un juriu prezidat de Alice Diop filmului ”Love is a Gun” (Hong Kong, Taiwan), regizat de Lee Hong-Chi.

Articole similare