EntertainmentJaione Camborda, prima regizoare spaniolă premiată cu marele trofeu la San Sebastian

Jaione Camborda, prima regizoare spaniolă premiată cu marele trofeu la San Sebastian

Jaione Camborda a devenit prima regizoare spaniolă care a câștigat marele trofeu al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din lume.

SOLIDARITATE FEMININĂ

Jaione Camborda a câștigat marele trofeu al celei de-a 71-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian cu lungmetrajul ”O Corno / The Rye Horn”.
Povestea despre solidaritatea între femei, plasată în Galicia în 1971, a fost recompensată cu trofeul Concha de Oro (Scoica de Aur). Este primul film din programul Ikusmira Berriak, co-organizat de Festivalul de la San Sebastian, Tabakalera și Elías Querejeta Zine Eskola (EQZE), care a obținut cea mai înaltă distincție în cadrul Selecției Oficiale.

Pentru al patrulea an consecutiv, Concha de Oro a fost obținut de o femeie, după ”Dasatskisi / Beginning” (r. Dea Kulumbegashvili, 2020), ”Crai nou / Blue Moon” (r. Alina Grigore, 2021) și ”Los reyes del mundo / The Kings of the World” (r. Laura Mora, 2022).

PUAN, ÎNTRE MARII CÂȘTIGĂTORI

Juriul oficial a decis să acorde Concha de Plata (Scoica de Argint) pentru cel mai bun regizor lui Tzu-Hui Peng și Ping-Wen Wang pentru ”Chun xing / A Journey in Spring” (Taiwan), în timp ce premiul pentru cel mai bun scenariu le-a revenit Mariei Alché și lui Benjamín Naishtat pentru ”Puan” (Argentina-Italia-Germania-Franța-Brazilia), film pe care l-au și regizat.
Premiul pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat ex aequo – Marcelo Subiotto și Tatsuya Fuji pentru rolurile lor din ”Puan”, de Alché și Naishtat, respectiv ”Great Absence” (Japonia), de Kei Chika-ura, în timp ce pentru cea mai bună interpretare în rol secundar a fost premiat Hovik Keuchkerian pentru personajul său din ”Un amor” (Spania), de Isabel Coixet.

PALMARES

Regizat de Isabella Eklöf, ”Kalak” (Danemarca-Suedia-Norvegia-Finlanda-Groenlanda-Olanda) a primit atât premiul pentru cea mai bună imagine (Nadim Carlsen), cât și Premiul special al juriului “pentru că ne poartă într-o lume despre care nu știam absolut nimic, cu interpretări surprinzătoare și empatice, și cu un mod de a arăta țara, conflictele și frumusețea ascunsă a acesteia printr-o adevărată artă cinematografică”.

JURIU

Juriul oficial însărcinat cu decernarea acestor premii a fost prezidat de regizoarea Claire Denis și alcătuit din actrița Fan Bingbing, producătoarea Cristina Gallego, fotografa Brigitte Lacombe, producătorul Robert Lantos, actrița Vicky Luengo și regizorul Christian Petzold.

VICTOR ERICE ȘI SAMUEL BECKETT ÎN DONOSTIA

Cineastul Víctor Erice (n. 1940, Karrantza, Spania) a primit Premiul Donostia pentru întreaga carieră, la 50 de ani după ce a primit Scoica de Aur pentru primul său lungmetraj, ”El espíritu de la colmena / Spiritul stupului”.
Gala de închidere a fost urmată de premiera mondială a filmului ”Dance First” (Marea Britanie-Ungaria-Belgia), regizat de James Marsh, în care Gabriel Byrne interpretează rolul scriitorului Samuel Beckett. Din distribuție fac parte Sandrine Bonnaire, Aidan Guillen, Fionn O’Shea și Leonie Lojkine.

Articole similare