Features5 repere de Ziua Culturii Naționale în București

5 repere de Ziua Culturii Naționale în București

Expoziții, spectacole de dans, operă și muzică simfonică, tururi ghidate în clădiri de patrimoniu și proiecții de film intră în oferta de Ziua Culturii Naționale, marcată anual pe 15 ianuarie.

Sunt pregătite evenimente speciale începând din acest weekend, iar Like5 a ales cinci repere.

EXPOZIȚII

Efectul Picasso” la MARe/Muzeul de Artă Recentă, ”Universul lui Salvador Dali” la Arcub Gabroveni, Art Safari Stars Edition la Palatul Dacia-România și noua Galerie de Artă Decorativă Europeană de la Muzeul Național de Artă al României sunt deschise de Ziua Culturii Naționale.
Arcub a decis să prelungească programul de vizitare a expoziției până la miezul nopții, Art Safari, să prelungească o zi întreg sezonul.

Dacă la MARe, Arcub și Palatul Dacia-România accesul este posibil pe bază de bilet, la MNAR intrarea va fi gratuită, iar pe lângă cea mai nouă galerie a muzeului pot fi vizitate și cinci expoziții temporare – ”Victor Brauner. Între oniric și ocult”, ”Zoe Vida Porumb. De-a fir a păr”, ”Romulus Ladea – Sculptură”, ”Deceniul prodigios. Constituția vie” și ”Devrim Erbil. Istanbulul de ieri și de azi”.

OPERĂ

Opera ”Oedipe” a lui George Enescu, tragedie în patru acte pusă în scenă de Stefano Poda, va fi prezentată în premieră la Opera Națională București pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale.
La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.
”Oedipe” a fost compusă de Enescu între anii 1921 – 1931, fiind dedicată soției lui, Maria Rosetti-Tescanu. Opera a fost inspirată, în special, de tragedia ”Oedip rege”, de Sofocle. Libretul operei este scris în franceză de Edmond Fleg.

DANS

Centrul Național al Dansului București propune cu ocazia Zilei Culturii Naționale, spectacolul ”Dansuri mici”, ce pune în lumină abilitățile artistice dezvoltate în cadrul programului Școala performativă pentru copii, în care cei mai tineri artiști ai artei coregrafice contemporane au început să descopere posibilitățile nelimitate de exprimare prin mișcare.
Coregrafele Catrinel Catană, Eva Danciu, Mariana Gavriciuc și Simona Dabija au ghidat creația a patru piese de repertoriu coregrafic alături de cei nouă tineri interpreți: Adina Radu, Ana Maria Iacob, Ania Vuțescu, Eliza Marin, Ioana Daniela Ghiță, Lia Damalan, Maia Axinte, Ștefania Bănărescu și Tudor Petru Borșa.
Reprezentația e programată în 14 ianuarie, de la ora 16:00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

TURURI GHIDATE ȘI CONCERT LA FILARMONICĂ

Și la Ateneul Român sărbătoarea începe mai devreme. Filarmonica “George Enescu” a pregătit un program special pentru două zile.
Gala premiilor MUSICRIT – proiect realizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România împreună cu Filarmonica „George Enescu” – va avea loc în 14 ianuarie, de la ora 19:00.

Pentru 15 ianuarie, de la orele 14:00 și 14:30, sunt organizate două tururi ghidate gratuite, cu înscriere online prealabilă a grupurilor.
Seara, de la ora 18:00, Filarmonica ”George Enescu“ susține un concert dedicat Zilei Culturii Naționale. Soliști vor fi membri ai Orchestrei și Corului Filarmonicii ”George Enescu“: Rafael Butaru, Corina Mitroi (vioară), Mădălina Fara (violoncel), Teodor Ţîrlea, Ioana Balaşa (flaut), Andrei Licareţ (pian), sopranele Lavinia Mamot, Elena Răduț-Selişte, Mădălina Stan, mezzosoprana Geanina Munteanu și baritonul Dan Macavei.

Programul cuprinde lucrări de: Ion Scărlătescu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Carmen Petra-Basacopol, Vasile Jianu, Béla Bartók, Pascal Bentoiu, Aurel Eliade, Tiberiu Brediceanu, Nicolae Bretan, George Grigoriu și Gherase Dendrino.
Pentru acest eveniment nu mai sunt locuri disponibile.

ICOANE, TRADIȚII ȘI PROIECȚIE DE FILM, LA MNȚR

Muzeul Național al Țăranului Român a pregătit de asemenea un program special de Ziua Culturii Naționale. În 14 ianuarie, accesul la expoziții este liber.
Între orele 10:00 și 18:00 pot fi vizitate ”Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Național”, în spațiile expoziției permanente, ”Floarea vieții”, expoziție de icoane realizate de Raluca Jurcovan, organizată în cooperare cu Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” în Sala Noua Galerie (artista va realiza tururi ghidate între orele 10:00 și 13:00), ”Horror Vacui”, expoziție de Horia Roșca, în Sala ”Irina Nicolau”.

De la ora 15:45, în Cinema Muzeul Țăranului, va începe proiecția filmului românesc ”Warboy”, regizat de Marian Crișan. Accesul va fi posibil pe bază de bilet.

În ziua de 15 ianuarie, între orele 10:00 și 18:00, va fi deschisă cu acces liber expoziția ”Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Național”, în spațiile expoziției permanente.

Articole similare