Going outCea mai mare expoziție Dalí în România

Cea mai mare expoziție Dalí în România

Mai mult de 170 de lucrări și obiecte din colecția ”Universul lui Salvador Dalí” sunt expuse în premieră la Arcub-Gabroveni în perioada 13 decembrie – 12 mai 2024.

DE LA SCULPTURĂ LA MOBILIER SUPRAREALIST

Este cea mai amplă expoziție cu lucrări originale ale lui Salvador Dalí prezentată la București și cuprinde sculpturi, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur și sticlă, mobilier suprarealist ce ilustrează geniul extravagantului Salvador Dalí.
Expoziția a fost realizată pe parcursul a patru luni, iar proiectul în sine a necesitat o pregătire de un an.

COLECȚIA LUI BENIAMINO LEVI

Obiectele expuse fac parte din cea mai importantă colecție privată cu lucrări de Salvador Dalí, aparținând colecționarului de artă Beniamino Levi. El l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 și i-a comandat o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive și teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relației strânse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colecția privată ”Universul lui Salvador Dalí” are o valoare inestimabilă și cuprinde cele mai multe lucrări originale ale artistului între colecțiile europene.

REPERE ALE EXPOZIȚIEI

Printre cele mai importante exponate ce pot fi văzute la Arcub se află sculpturi în bronz și încrustate cu pietre prețioase (diamante, rubine, smaralde, safire) precum: ”Dansul timpului” – celebrele ceasuri topite, marca inconfundabilă a creației lui Dalí, elefanți cu picioare supradimensionate, ”Dansatoarea Daliniană”, ale cărei ritmuri denotă omagiul adus de Dalí genului flamenco și ținutului natal, ”Venus spațială”, una dintre piesele centrale ale expoziției ce ilustrează trei dintre motivele preferate ale lui Dalí – ceasul, furnicile și oul, ”Alice în Țara Minunilor”, personaj preferat de Dalí pentru a reprezenta puntea către tărâmul viselor, ”Femeia cu cap de trandafiri”, simbol al frumuseții feminine pure, al tinereții eterice.

Expoziția cuprinde și sculpturi din sticlă create în colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franța.

Pentru miniaturile din aur, Dalí s-a inspirat din bijuteriile de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, imitând chiar și monedele sale.
Printre exponate se află și faimoasa canapea în forma buzelor lui Mae West, ce amintește de versatilitatea lui Salvador Dalí și modul unic în care transpunea în arta sa sursele de inspirație.

EXPERIENȚĂ VR

Expoziția oferă o perspectivă de ansamblu asupra diverselor etape ale carierei lui Dalí, evidențiind influențele, experimentele și evoluția lui ca artist.
Universul lui Salvador Dalí” oferă și posibilitatea de a cunoaște operele lui Salvador Dalí prin intermediul realității virtuale. Experiența VR de peste 8 minute permite vizitatorilor să descopere detalii ascunse ale creațiilor artistului spaniol, într-o nouă dimensiune, și transformă vizita într-o călătorie interactivă în imaginarul suprarealist marca Salvador Dalí.

BILETE ȘI ORAR

Biletele pentru ”Universul lui Salvador Dalí” pot fi cumpărate la prețuri variabile, în funcție de categorie, de pe arcub.ro, entertix.ro și de la casa de bilete Arcub.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

Photo CreditLike5; Arcub

Articole similare