Going out”Efectul Picasso” la MARe – Highlights și ponturi

”Efectul Picasso” la MARe – Highlights și ponturi

”Efectul Picasso” de la MARe - Muzeul de Artă Recentă din București este contribuția României la ”Anul Picasso”, programul internațional derulat de Spania și Franța pentru a marca 50 de ani de la moartea artistului.

Poate fi vizitată între 27 septembrie 2023 și 8 ianuarie 2024. Prețul unui bilet de acces este 100 de lei.

111 LUCRĂRI DE ARTĂ

Expoziția ”Efectul Picasso” cuprinde 46 de picturi, litografii și gravuri ale maestrului spaniol și 65 de lucrări (picturi, sculpturi, ceramică, graffiti) semnate de artiști români contemporani, între care Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Alma Redlinger, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu și Dumitru Gorzo.

PICASSO, ASIGURAT PENTRU 135 MILIOANE DE EURO

Lucrările lui Pablo Picasso aduse de la muzeul parizian care îi poartă numele – și care a stabilit modul în care să fie luminată expoziția – au o valoare de asigurare de 135 milioane de euro. Întreg proiectul, după cum au precizat organizatorii, a costat 1,1 milioane de euro.

DE LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI PÂNĂ SPRE FINALUL VIEȚII

Uleiuri pe pânză, guașe, acvaforte și tușuri, operele lui Picasso de la MARe au fost realizate între anii 1908 și 1971.

Printre cele mai importante se numără ”Femeie pe pernă” (1969), ”Femeie așezată cu brațele încrucișate” (1937), ”Natură moartă cu vază și pânză verde” (1908), ”Nud culcat și chitarist” (1970), trei variante ale ”Dejunului pe iarbă” al lui Édouard Manet, portrete ale lui Francoise Gilot și o ”Jacqueline la fereastră”.

CE SPUNE MARe

”Este o expoziție de văzut cu grijă”, a afirmat la avanpremieră Erwin Kessler, directorul muzeului privat care a împlinit 5 ani de existență. MARe a colaborat pentru această expoziție cu Ministerul Culturii și cu Primăria Capitalei prin centrul Arcub, care au contribuit financiar.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a spus în avanpremiera expoziției: ”România este singura țară din estul Europei care organizează o astfel de expoziție. Sunt convinsă că va aduce în București vizitatori nu doar din țară, ci și din străinătate. Capitala va deveni, și datorită ei, un epicentru cultural”.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a adăugat: ”Ne dorim să punem Bucureștiul pe harta marilor competiții sportive și a marilor evenimente culturale. O expoziție de această anvergură e o referință pentru ce trebuie să fie evenimentele culturale în București”.

EVENIMENTE CONEXE

Până la finisaj, vor fi organizate mai multe evenimente conexe expoziției. Între acestea, proiecții de film și o dezbatere care le va avea în centru pe artistele Dora Maar și Francoise Gilot, iubite și muze ale lui Picasso, la Cinema Elvire Popesco de la Institutul Francez din București, proiecții de filme documentare și artistice, la Arcub și MARe, dar și la Institutul Cervantes din București, o dezbatere despre arta murală inspirată de Picasso și un un simpozion, la Academia Română, la care vor participa specialiști din mai multe țări ce vor vorbi despre efectul creației lui Pablo Picasso în centrul și estul Europei.

Articole similare