Evenimentul este programat pe 29 aprilie la Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București. Organizatorii au dat startul înscrierilor pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Nominalizările urmează a fi anunțate în luna martie.
2023 a fost un an cinematografic aglomerat, cu titluri de success care au revitalizat box-office-ul (“Haita în acțiune”, “Miami Bici 2”, “Nuntă pe bani”, “Ramon”, “Romina, VTM”, “Taximetriști”), dar și lungmetraje semnate de Radu Jude, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu care s-au remarcat în festivalurile internaționale.
Dintre cele 33 de producții eligibile pentru jurizare și nominalizare, Like5.ro a selectat 5 filme românești cu șanse la principalele categorii ale Premiilor Gopo:
ÎNCĂ DOUĂ LOZURI
Paul Negoescu continuă seria celor două lozuri cu un nou capitol, noi aventuri ale celor 3 prieteni interpretați de Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol. Pare a fi rețeta unei colaborări de succes. “Încă două lozuri” s-a bucurat de o campanie de promovare ingenioasă, vizibilă în social media: de la concursuri, proiecții în prezența echipei sau elemente expuse în incinta mall-urilor sau a cinematografelor în care filmul rula. Un lucru e sigur: filmul lui Paul Negoescu are șanse reale să fie nominalizat la cea mai bună regie, cel mai bun film, precum și la premiul de interpretare masculină.
ÎNTRE REVOLUȚII
Nu multe documentare reușesc să intre pe lista nominalizărilor la cel mai bun film de lungmetraj, însă, în acest an, șansele “Între revoluții” sunt destul de mari. Emoționanta și ingenioasa poveste a celor două prietene, Maria și Zahra, maniera explorării trecutului și forța arhivelor dezvăluite de Vlad Petri sunt elementele unui documentar extrem de personal și puternic. Premiat la Berlinale 2023, declarat cel mai bun film românesc la TIFF, “Între revoluții” este genul de cinema ce trezește fascinația pentru documentar și poveștile din spatele arhivelor.
LIBERTATE
Lansat printr-o amplă campanie de comunicare și un turneu național în prezența echipei în 52 de orașe – practic, în aproape toate colțurile țării, “Libertate”, cel mai recent film al lui Tudor Giurgiu, este unul dintre marii concurenți la Premiile Gopo din acest an. Filmul despre Revoluția României are o distribuție generoasă (Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu), și este dedicat cu precădere tinerilor născuți înainte de 1989. Reacțiile și dezbaterile stârnite în jurul subiectului fac ca “Libertate” să își continue programul în cinematografe, 3 luni mai târziu de la premiera oficială. Premiul Publicului la TIFF pentru cel mai popular film românesc, Premiul CICAE la Festivalul de la Sarajevo.
MMXX
Începuturile “MMXX” sunt legate de Dragoș Bucur și Dorian Boguță, de ideea lor de a face un serial pentru care aveau nevoie de un regizor și de atelierul de actorie demarat alături de Cristi Puiu. Poveștile cristalizate s-au transformat în două filme, iar “MMXX” este primul dintre ele. O experiență radicală prin prisma finanțării (exclusiv din fonduri private și coproducători naționali și internaționali), dar și a filmărilor derulate în 12 zile. Un tur de forță pentru actorii confirmați cu puțin timp înainte de startul producției, o provocare pentru întreaga echipă.
Nimic nou când vine vorba de Cristi Puiu cel exigent și perfecționist în privința filmelor sale. “MMXX” aduce realism observațional într-o formă captivantă: patru povești cu umor negru, discret, într-un adevărat masterclass de regie cu oameni pasionați de actorie, șlefuiți de Cristi Puiu. Inevitabil, “MMXX” va aduna nominalizări la principalele categorii și cu siguranță surprizele vor fi și în cazul actorilor.
NU AȘTEPTA PREA MULT DE LA SFÎRȘITUL LUMII
Cel mai recent film al lui Radu Jude este acid, ironic, amuzant, trist, radical, cu o mulțime de referințe din clasicii cinematografiei, dar și din propriile filme. Propunerea României la Oscar – categoria cel mai bun film internațional, “Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii” a fost inclus în topurile celor mai prestigioase publicații de specialitate, remarcat de critici de calibru, precum Jonathan Rosenbaum sau J. Hoberman. Reacțiile tuturor față de indiferența Academiei Americane pentru filmul lui Jude s-au tradus prin cronici surprinzătoare. Cu siguranță, Ilinca Manolache merită prima nominalizare pentru rolul principal!