Give me 55 recomandări de la Radu Jude

5 recomandări de la Radu Jude

Imposibil să nu vă fi intersectat cu opera lui Radu Jude.

Cel mai activ regizor român al momentului, cel care explorează și jonglează cu genurile, răscolește trecutul și prezentul și nu se sfiește în a spune lucrurilor pe nume în filmele sale. “Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”, cel mai recent lungmetraj al lui, rulează în prezent în cinematografele din România și urmează un traseu festivalier impresionant la nivel mondial. Despre lecturile, inspirația și preferințele lui Radu Jude, mai jos, în recomandările pentru Like5.ro:

VOLUMUL DE POEZII “SARX”, DE GEORGE STATE

Pentru mine, e cel mai bun volum de poezie de la “Crux” și de la “Dezintegrare” de Florentin Popa încoace, iar structura cărții și montajul de citate și de referințe la istoria literaturii îmi dă curaj pentru ce încerc să fac în cinema.

VOLUMUL DE DIALOGURI ANDREI GORZO – MIHAI IOVĂNEL, “DESENE MIȘCĂTOARE”

Mi-au plăcut enorm dialogurile despre Tarantino, despre Pauline Kael și despre adaptările în cinema din Henry James. Nu știu să existe om de film român (în afară de mine și de Andrei Rus!) care să cunoască opera lui Jacques Rivette mai bine decât Mihai Iovănel, care e critic și istoric literar. E și un fragment despre Indiana Jones în carte – dar n-am văzut niciunul dintre filmele din serie și nici n-am de gând să o fac. 

PAGINA DE FACEBOOK A.I. GENERATED NONSENSE

https://www.facebook.com/aigeneratednonsense. Multe din filmele scurte generate de diverse programe A.I. sunt mai bune sau măcar mai funny decât 90% din cinema-ul așa-zis profesionist. 

“LES MAMELLES DE TIRESIAS”, DE FRANCIS POULENC

Cu libret de Apollinaire. Vreau să fac un film cu/ după opera asta cândva, sper să și reușesc. 

TREI FILME

Christmas on Earth, de Barbara Rubin.
“Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, mai ales că a fost ziua lui recent.
“Killers of the Flower Moon”, de Martin Scorsese, la cinema. E impresionant ce reușește să facă Scorsese la peste 80 de ani. 

Articole similare