Entertainment“Între revoluții”, lansare și proiecții speciale

“Între revoluții”, lansare și proiecții speciale

Lansarea în cinematografe a lungmetrajului “Între revoluții”, docu-ficțiunea semnată de Vlad Petri, este completată de o serie de proiecții speciale organizate în prezența echipei. 

Construit exclusiv din imagini de arhivă, filmul spune povestea a două revoluții care au schimbat cursul a două popoare foarte diferite. Descoperim poveștile a două femei, Zahra și Maria, care luptă în felul lor împotriva unor sisteme obtuze. O prietenie care depășește limitele spațiului și timpului.

LANSARE ȘI EVENIMENTE SPECIALE

Lansare oficială din 3 noiembrie este susținută de o serie de proiecții-eveniment în prezența echipei: la București (31 octombrie, 18:30, Cinema Elvire Popesco), Timișoara (1 noiembrie, 20:30, Cinema Victoria, Q&A cu Vlad Petri și Lavinia Braniște), Cluj-Napoca (2 noiembrie, 20:00, Cinema Victoria, Q&A cu Ilinca Hărnuț), Iași (3 noiembrie, 20:00, Cinema Ateneu, Q&A cu Vlad Petri) și Brașov (5 noiembrie, 19:00, Cinema City AFI, Q&A cu Vlad Petri). Tot pe 5 noiembrie, de la ora 19:00, proiecția de la POINT este urmată de o dezbatere cu editorii Dragoș Apetri și Cătălin Cristuțiu legată de tehnicile de montaj utilizate într-un documentar de gen.

LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI

Povestea Mariei și a Zahrei este inspirată din dosarele Securității, redată prin intermediul scrisorilor compuse special de scriitoarea Lavinia Braniște pentru scenariul filmului. Poveștile au fost împletite timp de un an de zile, în vreme ce documentarea regizorului Vlad Petri în arhivă a durat în jur de doi ani.  

LAVINIA BRANIȘTE DESPRE FILM

Cele două femei au fost pentru mine într-un continuu proces de transformare, care nu s-a încheiat încă. De fiecare dată când vorbesc despre ele le simt altfel, mai ales când sunt în fața spectatorilor. (…) Sala de cinema are un alt fel de energie, e totul aici și acum și e totul sau nimic. Asta mă poartă de la panică la extaz de câte ori mă gândesc la cele două personaje și la modurile infinite în care pot fi ele percepute.”, a declarat Lavinia Braniște.

ILINCA HĂRNUȚ DESPRE FILM

Vlad dă viață arhivelor într-o manieră proprie, construind lentile individuale prin care istoria colectivă devine mai clară și mai nimicitoare.”, a spus Ilinca Hărnuț, cea care îi dă glas Zahrei în film. 

PALMARES 

Palmaresul premiilor docu-ficțiunii “Între revoluții” este completat în permanență pe plan internațional: de la distincțiile FIPRESCI (Berlinale Forum, TIFF), cel mai bun film românesc (TIFF), mențiunea specială a juriului (ZagrebDox), cel mai bun film (Make Dox), Marele Trofeu de la Mediteran Film Festival (Bosnia Herțegovina), precum și cel mai bun film din cadrul Competiției “Time of History” la Semana Internacional de Cine de Valladolid (Spania). Documentarul se află în cursa pentru obținerea unei nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film din acest an. 

Photo CreditActiv Docs

Articole similare