Features5 artiști din comunitatea LGBTQ+

5 artiști din comunitatea LGBTQ+

E Pride Month și Like5.ro îți prezintă 5 artiști din comunitatea LGBTQ+

Iunie este luna dedicată sărbătorii Pride, comunității LGBTQ+ și libertății de exprimare. New York este inima festivităților și atrage milioane de oameni la marșul anual, evenimente de amploare au loc și în Madrid, Toronto, San Francisco sau São Paulo. Simbolul Pride, steagul curcubeu, datează din iunie 1978 și a fost creat de Gilbert Baker pentru Gay Freedom Day din San Francisco. Curcubeul a devenit un simbol puternic pentru o mișcare socială care avea nevoie să își revendice spațiul. „Una dintre cele mai frumoase, magice și spirituale părți ale naturii a devenit simbolul drepturilor noastre umane” declara Baker. 

Like5.ro îți prezintă 5 artiști ai comunității LGBTQ+:

ANDREW SCOTT

Succesul lui Andrew Scott nu s-a clădit peste noapte. Actorul în vârstă de 47 de ani a cunoscut experiența rolurilor mici în seriale TV și în piese de teatru de pe Broadway. Momentul decisiv care a schimbat traiectoria și l-a făcut remarcat a fost rolul lui Jim Moriarty din serialul BBC “Sherlock” care i-a adus premiul BAFTA în 2012. Cu toate că au mai urmat și “Spectre” (2015) și varianta TV “Hamlet” (2018), următoarea lovitură a fost fără îndoială rolul seducătorului preot din “Fleabag” (2019). Cu siguranță prestația excelentă din “Ripley”, serialul original Netflix, este una care îi va aduce nominalizări în sezonul premiilor. Însă de departe cel mai emoționant rol al lui Andrew Scott este cel din “All of Us Strangers” (regia Andrew Haigh), disponibil pe Disney+: “Andrew a fost în mintea mea de la bun început (…) Pentru mine a fost important ca protagonistul să împărtășească aceeași sexualitate cu personajul.” a declarat Haigh. Multiplele nuanțe ale homosexualității explorate în film au fost înțelese și surprinse la un nivel profund de Scott.

DAN LEVY

Personajele scrise și interpretate de Dan Levy surprind atât de bine spiritul queer în faze atât de diverse, în momente stranii, absurde, pline de haz sau încărcate de emoție. De la personajul memorabil din “Schitt’s Creek”, plin de idei, flamboaiant, sarcastic până la emoționantul Marc din “Good Grief” (disponibil pe Netflix),de la scurte apariții în “The Idol”, “Curb Your Enthusiasm” sau “Unfrosted” (în rolul lui Andy Warhol), Dan Levy e o apariție, însă scriitura sa are un nerv aparte. Campania Loewe “Decades of Confusion” e amestecul perfect de modă, umor și styling al coafurii. Dan Levy a imaginat o trecere în istorie genială a pieselor-cheie din cataloagele Loewe pornind de la pronunția greșită a brandului. Versatilitatea lui Dan Levy e completată de Aubrey Plaza într-un scurtmetraj jucăuș și amuzant. 

EZRA MILLER

Revelația de la Cannes din 2012, premiat cu Chopard Trophy, distincție acordată tinerilor actori încă din 2001, Ezra Miller s-a remarcat la Hollywood prin prestațiile sale provocatoare din “We Need to Talk About Kevin” (2011) alături de Tilda Swinton, precum și în “The Perks of Being a Wallflower” (2012). În 2016 era inclus în celebrul DC Extended Universe și devenea The Flash (“Batman v Superman: Dawn of Justice”, “Justice League”, “Arrow”, “Zack Snyder’s Justice League”, “The Flash”), prezent în paralel și în “Fantastic Beasts” în rolul vrăjitorului Credence Barebone. Comportamentul lui Ezra Miller a devenit problematic în ultimii ani, drept urmare șansele de a îmbrăca celebrul costum roșu pe platoul de filmare este pus sub semnul întrebării de către producători Warner Bros. În 2018, Ezra Miller a declarat că nu se identifică ca bărbat, nici ca femeie. “Abia dacă mă identific ca om.”

FRANK OCEAN

Peisajul muzical din 2012 era controlat în permanență în privința versurilor care insinuau relațiile homosexuale. În acel moment, artistul R&B Frank Ocean a vorbit deschis despre relațiile sale cu bărbații printr-o declarație curajoasă și sinceră care a marcat comunitatea LGBTQ+. Publicarea scrisorii pe rețeaua Tumblr a generat un impuls la nivel global și pentru alți artiști să vorbească deschis despre orice în social media. Frank Ocean are două premii Grammy pentru albumul său de debut din 2012 “Channel Orange” (Best Urban Contemporary Album) și Best Rap/Sung Collaboration pentru “No Church In The Wild” (cu The-Dream, Jay Z și Kanye West). “Există o magie în adevăr, onestitate și deschidere”, a declarat Ocean.

MATT BOMER

Actorul Matt Bomer și-a făcut coming out-ul tot în 2012 când Hollywood-ul nu era atât de deschis la astfel de declarații. La 12 ani distanță, Bomer revine și pretinde că ar fi ratat rolul de Superman din pricina preferințelor sexuale, un film care de altfel nici nu a mai intrat în producție. O declarație ce nu e susținută de dovezi clare ale refuzului primit. Matt Bomer s-a remarcat de curând în serialul “Fellow Travelers”, disponibil integral pe SkyShowtime, care are în centru o iubire declanșată în cel mai nepotrivit moment istoric al Americii: când politicienii declanșau un război crunt împotriva “subversivilor și deviaților sexuali”. Radiografia unei perioade plină de transformări, egoism și luptă pentru supraviețuire urmărită pe parcursul a patru decenii. 

Citește și 5 artiste din comunitatea LGBTQ+

Articole similare