EntertainmentRomânia la Berlinale 2024

România la Berlinale 2024

Selecția oficială pentru cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin, programată între 15 și 25 februarie 2024, a fost anunțată

Actorul de origine română Sebastian Stan și regizorul Andrei Cohn sunt singurele prezențe românești din programele competiționale ale festivalului, în vreme ce noi voci ale cinematografiei autohtone participă în programul Berlinale Talents.

Actrița Lupita Nyong’o, câștigătoarea Oscarului pentru cel mai bun rol secundar în “12 Years a Slave”, este președinta Juriului care va decide câștigătorii trofeelor Berlinalei. Cineastul Martin Scorsese va primi Ursul de Aur pentru întreaga carieră, iar regizorul și autorul german Edgar Reitz va fi recompensat cu distincția Berlinale Camera pentru contribuția deosebită în cinematografie. 

Aflată la a 22-a ediție, Berlinale Talents, platforma de dezvoltare a talentelor, explorează în acest an limbajul în filme și despre film, de la posibilitățile revoluționare la modalitățile de înțelegere: “Common Tongues – Speaking Out in the Language of Cinema”. 202 cineaști din întreaga lume participă la Berlinale Talents în perioada 17 – 22 ianuarie. 

ANDREI COHN, PENTRU PRIMA DATĂ LA BERLINALE

“Holy Week”, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Andrei Cohn (“Acasă la tata”, “Arest”) a fost inclus în secțiunea Forum a Berlinalei, un program dedicat filmelor ce pun accentul pe inovație și experiment. “Holy Week” prezintă un peisaj pictural românesc din jurul anului 1900. Un evreu pe nume Leiba conduce hanul din sat, un punct de întâlnire pentru creștini și evrei deopotrivă. Însă ospitalitatea ascunde rasismul și antisemitismul. Atunci când relația lui Leiba cu servitorul Gheorghe culminează cu răbufnirea, se aprinde o scânteie. Din distribuția filmului fac parte: Doru Nicolae Bern, Corneliu Ciprian Chiricheș, Mario Gheorghe Dinu și Nicoleta Lefter. “Holy Week” este eligibil pentru distincțiile acordate de juriile independente (Premiul Juriului Ecumenic, FIPRESCI, CICAE, Amnesty International Film Award). 

SEBASTIAN STAN, ÎN COMPETIȚIA OFICIALĂ

Actorul de origine română Sebastian Stan interpretează rolul principal în producția A24 “A Different Man” (regia Aaron Schimberg), inclus în Competiția Oficială a Berlinalei. Lungmetrajul a avut premiera mondială la Sundance pe 21 ianuarie și spune povestea lui Edward, un actor aspirant, care este supus unei proceduri medicale radicale pentru a-și transforma drastic înfățișarea. Noul său chip de vis se transformă rapid într-un coșmar, pe măsură ce pierde rolul pentru care s-a născut și devine obsedat să recupereze ceea ce a ratat. La prima vedere, un film inconfortabil într-o partitură tulburătoare. Un thriller psihologic despre un vis transformat într-un coșmar, despre ceea ce sunt oamenii de sub piele. Distribuția este completată de Renate Reinsve și Adam Pearson. 

ANA DRĂGHICI, LA BERLINALE TALENTS

Una dintre foarte puținele femei director de imagine din cinematografia noastră, Ana Drăghici este cunoscută pentru filmele semnate de Paul Negoescu: “Două lozuri”, “Povestea unui pierde-vară”, “Oameni de treabă” și “Încă două lozuri”, precum și “Mia își ratează răzbunarea” (Bogdan Theodor Olteanu), “Otto Barbarul” (Ruxandra Ghițescu) sau documentarul “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin?” (Carla Maria Teaha).

Cu studii de limbi străine la bază, drumul Anei Drăghici în industria de film autohtonă a presupus muncă susținută, experiența filmărilor “Aurora” (semnat de Cristi Puiu), precum și derularea unor proiecte dedicate tinerilor cineaști. FILM+ este unul dintre ele: un program alternativ care sprijină creativ și practic producțiile independente de film cu buget redus. Extrem de dedicată și dornică să își lărgească sfera conexiunilor profesionale, Ana Drăghici este pasionată de serialele tip dramă, subiecte din sfera politicii, cinema queer, science fiction și experimental.  

TAMÁS A. MÉDERLA BERLINALE TALENTS

Tamás A. Méder este director de imagine transilvănean, stabilit de 10 ani în Londra pentru studiile de specialitate și oportunitățile profesionale. A semnat imaginea mai multor scurtmetraje, s-a ocupat de videoclipuri, dar și de prezentările video ale show-urilor de modă. Proiectele l-au purtat în întreaga lume, inclusiv pe continentul american.

A câștigat concursul de imagine British Society of Cinematography dedicat filmelor studențești pentru scurtmetrajul “Summer Shade”, titlu inclus și în Competiția Cameraimage. Tamás A. Méder experimentează în proiectele sale, se străduiește să încerce stiluri și forme noi ori de câte ori are ocazia. Alături de alți 11 directori de imagine din Brazilia, Germania, Italia, Polonia, Singapore, Spania, Suedia, Mexic, Kazakhstan și România, Tamás A. Méder va explora noile forme ale limbajului cinematografic în cadrul Berlinale Talents. 

5 URȘI DE AUR, LA BERLINALE

România a fost o prezență activă la Berlinale de-a lungul timpului și a adunat 5 trofee de aur în competițiile de scurt și lungmetraj. În 2004, Cristi Puiu câștiga Ursul de Aur pentru scurtmetrajul “Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”, urmat în 2008 de scurtmetrajul “O zi bună de plajă” al lui Bogdan Mustață.
Poziția copilului” (regia Călin Peter Netzer) este primul lungmetraj românesc premiat cu Ursul de Aur în 2013, urmat de “Touch Me Not” al Adinei Pintilie în 2018 și “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” semnat de Radu Jude în 2021. 

Articole similare