EntertainmentPremiile Grammy 2024: câștigători și premiere

Premiile Grammy 2024: câștigători și premiere

Premiile Grammy 2024 au fost acordate în cadrul unui show grandios la Los Angeles, pe Crypto.com Arena

Cea de-a 66-a ediție a premiilor Grammy 2024 a avut loc la 4 februarie în prezența celor mai importanți muzicieni ai momentului. Anul acesta, Recording Academy a revoluționat experiența digitală dinamică a evenimentului printr-o serie de transmisiuni online extinse, din dorința de a le oferi fanilor muzicii o imagine de ansamblu din culisele celei mai mari nopți a muzicii.  

Încă de la începutul ceremoniilor zilei, membrii boardului Recording Academy au punctat rolul esențial precum și impactul muzicii care, într-o lume cu susul în jos, are capacitatea de a schimba lucrurile prin compasiune, empatie, iubire. “Muzica trebuie să fie locul sigur, un teren comun de pace”, a declarat Harvey Mason Jr.

La gala a cărei gazdă a fost amuzantul Trevor Noah, au fost acordate premii în 9 categorii de top. Celelalte 85 de trofee au fost oferite într-o ceremonie de premiere derulată cu cinci ore mai devreme.

Printre invitații care au urcat pe scenă s-au numărat Christina Aquilera, Lenny Kravitz, Lionel Richie, Mark Ronson, Maluma, dar și Meryl Streep și Oprah Winfrey.

TAYLOR SWIFT SCRIE ISTORIE LA GRAMMY

Taylor Swift și-a făcut apariția la gală pe ultima sută de metri, nu doar pe covorul roșu, ci și în sală, profitând astfel de atenția tuturor.

Ea a devenit primul artist recompensat cu 4 trofee Grammy la categoria “Album of the Year”. Premiul a fost anunțat de Céline Dion. Albumul “Midnights”, care la care a lucrat și Șerban Ghenea (inginer de sunet), a fost declarat și “Best Pop Vocal Album”. Taylor Swift a profitat de prima apariție pe scenă pentru a-și anunța lansarea celui de-al 11-lea disc, “The Tortured Poets Department”, la 19 aprilie.

FEMININ LA PUTERE

Premiile Grammy 2024 au fost dominate de prezența feminină. SZA, cea care a condus nominalizările acestei ediții a primit trofee la categoriile “Best Progressive R&B Album” (SOS), “Best R&B Song” (Snooze) și “Best Pop Duo/Group Performance” (Ghost in the Machine – SZA feat. Phoebe Bridgers). Victoria Monét a fost declarată “Best New Artist”, iar albumul său “Jaguar II” a primit două distincții: “Best Engineered Album, Non-Classical” și “Best R&B Album”. Melodia “What Was I Made For?” din filmul “Barbie”, interpretată de Billie Eilish, a fost declarată “Song of the Year” și “Best Song Written for Visual Media”. Albumul “Mañana Será Bonito” al lui Karol G a fost declarat “Best Música Urbana Album”.

PREMIERE LA GRAMMY 2024

Ceremonia Grammy a marcat o serie de premiere pentru Miley Cyrus, care a câștigat primele ei trofee pentru “Flowers” (în categoriile “Best Pop Solo Performance” și “Record of the Year”), Kylie Minogue, aflată la primul trofeu Grammy pentru “Best Pop Dance Recording” cu “Padam Padam”, Lainey Wilson (“Best Country Album” pentru “Bell Bottom Country”).

Joni Mitchell (“Big Yellow Taxi”), una dintre cele mai influente artiste folk a anilor ’60, a debutat pe scena premiilor Grammy la vârsta de 80 de ani.

Billy Joel a revenit după 30 de ani cu un nou single pe scena Grammy.

O altă premieră din acest an a fost marcată de prima transmisiune live a unui scurt moment din show-ul U2 de la Sphere Arena din Las Vegas.

INVITATI ȘI MOMENTE SPECIALE

Pe scena galei au cântat, printre alții, Dua Lipa, Miley Cyrus, Billie Eilish, Billy Joel, Burma Boy și Travis Scott. Segmentul special “In Memoriam”, menit să onoreze personalități muzicale, a adus pe scenă artiști celebri: Stevie Wonder a adus omagiu lui Tony Bennett, Annie Lenox – legendarei Sinead O’Connor, Jon Batiste – “nașului muzicii afro-americane” Clarence Avant (mentorul lui Quincy Jones, Bill Whiters), în vreme ce Fantasia Barrino a omagiat-o pe Tina Turner, supranumită „regina rock and roll”.

JAY-Z, PREMIAT

Oferit pentru a doua oară în istoria premiilor Grammy, “Dr. Dre Global Impact Award” i-a fost decernat lui Jay-Z pentru implicarea în industria muzicală, apreciat drept vizionar, filantrop, antreprenor. Jay-Z a urcat pe scenă însoțit de fiica lui, Blue Ivy, a rememorat perioada de boicot a premiilor, atunci când instituția nu se ridica la nivelul așteptărilor lui. Mesajul său a fost clar: “Uitați de Grammy. În viață trebuie să continui să te prezinți, să insiști până te numesc geniu, până te apreciază drept cel mai mare artist al tuturor timpurilor!”

Photo CreditGrammy.com

Articole similare