EntertainmentPeter Gabriel și ”i/o”, primul album original în două decenii

Peter Gabriel și ”i/o”, primul album original în două decenii

Muzicianul englez Peter Gabriel lansează în decembrie ”i/o”, primul lui album cu muzică originală în decurs de două decenii, pentru care a colaborat, între alții, cu producătorul Brian Eno și artistul de origine chineză Ai Weiwei.

INPUT/ OUTPUT

”i/o” vine de la ”Input/ Output”, dar este și numele celei de-a treia luni, ca dimensiune, a planetei Jupiter. Albumul a fost realizat în mai bine de 10 ani. De la ”Up”, apărut în 2002, el a mai lansat un album de coveruri, ”Scratch My Back”, și unul cu reinterpretări orchestrale ale unor compoziții proprii, ”New Blood”.

COLABORATORI DE RANG ÎNALT

Printre colaboratorii la noul album se află fiica lui Peter Gabriel, solista Melanie Gabriel, iar piesele sunt co-produse de Brian Eno. “Îmi place să lucrez cu Brian. A venit, a criticat totul și și-a făcut treaba lui pe câteva piese”, a declarat într-un interviu recent publicat de Mojo.
I s-au alăturat în proiect chitaristul David Rhodes, basistul Tony Levin, bateristul Manu Katché, Soweto Gospel Choir, corul suedez de bărbați Oprhei Drängar și New Blood Orchestra.

ARTWORK

Mai multe single-uri dintre cele 12 incluse pe noul album al lui Gabriel sunt însoțite de lucrări artistice și vizuale comandate special. După cum a recunoscut în același interviu, i-a luat mult timp să îl convingă pe Ai Weiwei să creeze ceva special pentru piesa ”Road To Joy”. Artistul nu avea habar cine este Peter Gabriel. După două întâlniri, a fost înduplecat.
Ai Weiwei i-a trimis lui Gabriel trei modele în care apărea motivul său caracteristic: degetul mijlociu ridicat împotriva autorității. Se potrivește mesajului piesei: să ridici degetul mijlociu în fața morții.

PETER GABRIEL, SCURT BIO

Peter Gabriel (n. 1950), membru fondator al trupei Genesis, și-a început cariera solo la jumătatea anilor 1970. S-a impus cu albumul ”So” din 1986, pe care se află single-ul “Sledgehammer”.
A fost recompensat cu șase premii Grammy de-a lungul carierei, printre altele, și este activist pentru drepturile omului. În 1992, a fondat organizația Witness, care pregătește o nouă generație de apărători ai drepturilor omului prin furnizarea de resurse privind utilizarea sigură, eficientă și etică a înregistrărilor video.

Articole similare