Going outO nouă premieră la MINA: “Vrăjitorul din Oz Imersiv”

O nouă premieră la MINA: “Vrăjitorul din Oz Imersiv”

Povestea clasică a Vrăjitorului din Oz într-o reinterpretare imersivă fascinantă are premiera pe 20 februarie la MINA

MINA, cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est, aduce publicului o nouă premieră în luna februarie: “Vrăjitorul din OZ Imersiv”. Spectacolul debutează pe 20 februarie, în timpul vacanței școlare, și propune proiecții 360, inclusiv pe podea și tavan. 

SUCCESUL “VRĂJITORULUI DIN OZ”

Creată inițial de L. Frank Baum în 1900, povestea Vrăjitorului din Oz a cucerit cititorii prin curajul lui Dorothy și minunatul tărâm Oz. Mesajul poveștii este unul extrem de simplu și frumos: oamenii posedă deja ceea ce credeau că le lipsește. Cartea a devenit bestseller, fiind tradusă în întreaga lume. Cititorii au interpretat mesajul fie drept o explorare a problemelor politice și sociale complexe, fie drept o operă feministă – Dorothy fiind una dintre primele eroine de gen din literatura pentru copii. În acest sens, s-a discutat mult despre influența progresistă a soacrei lui Baum, înflăcărată susținătoare a drepturilor femeilor, inclusiv a dreptului de vot. 

ADAPTĂRI PENTRU TEATRU ȘI FILM

Considerată una dintre cele mai iubite povești din lume, “Vrăjitorul din Oz” a fost adaptat pentru scenă: în 1902 producția de succes a debutat la Chicago, iar în 1903 a fost mutată direct pe Broadway. Cea mai cunoscută adaptare este musicalul din 1939, semnat de Victor Fleming și King Vidor, cu Judy Garland în rolul principal, un film clasic al cinematografiei mondiale. În 1978, Sidney Lumet propunea o versiune afro-americană a poveștii – “The Wiz”, cu Diana Ross și Michael Jackson, în care Kansas este, de fapt, New York.

Disney a continuat adaptările în formule inedite: în 1985 lansa “Return to Oz” (regia Walter Murch) și imagina o Dorothy salvată de la un experiment psihiatric care revine pe tărâmul magic amenințat de Regele Nome. În 2013, “Oz the Great and Powerful” (regia Sam Raimi) prezenta evenimente anterioare celor din carte, cu James Franco și Michelle Williams în rolurile principale. 

SPECTACOLUL IMERSIV DE LA MINA

“Vrăjitorul din OZ Imersiv” se anunță o călătorie de neratat pentru public, într-o adaptare pentru formatul digital cu ajutorul tehnologiei moderne, o combinație de ultimă generație, animație și povestire. Creat de studioul de artă digitală The Illusionists, spectacolul este dedicat publicului cu vârsta de minim 3 ani. Vocile sunt alese și înregistrate de Alexei Țurcan.

PROGRAM ȘI BILETE

“Vrăjitorul din OZ Imersiv” va rula la MINA începând cu 20 februarie, timp de 6 luni, până pe 20 august. Piesa durează 30 de minute și începe la ore fixe. Biletele, în valoare de 40 RON, sunt disponibile online.  

ACTIVITĂȚI MINA KIDS ÎN LUNA FEBRUARIE

În perioada 19 – 25 februarie, cu ocazia vacanței școlare, MINA este deschis în fiecare zi a săptămânii, între orele 10:00 și 21:00. Din 26 februarie, programul revine la formatul obișnuit, iar “Vrăjitorul din OZ Imersiv” va fi programat de miercuri până duminică, între orele 12:00 și 21:00. 

Photo CreditMINA

Articole similare