FeaturesCele mai bune lungmetraje premiate la GOPO

Cele mai bune lungmetraje premiate la GOPO

Nominalizările pentru ediția de anul acesta a premiilor Gopo au fost recent anunțate, cu ”Boss”, regizat de Bogdan Mirică, ”Libertate”, de Tudor Giurgiu, ”MMXX”, de Cristi Puiu, ”Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, de Radu Jude, și ”Spre Nord”, de Mihai Mincan, selectate pentru marele trofeu.

Cea de-a 18-a gală a premiilor Gopo va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București. În așteptarea evenimentului, Like5 trece în revistă cinci dintre producțiile desemnate cele mai bune lungmetraje de-a lungul timpului.

A FOST SAU N-A FOST?

La gala din 2007, prima a premiilor acordate de profesioniști din cinematografia românească, satira ”A fost sau n-a fost?”, regizată de Corneliu Porumboiu, a fost marele câștigător, cu trofee pentru cel mai bun film, regie, scenariu și cel mai bun actor în rol principal (Ion Sapdaru).

Porumboiu a fost câștigător și cu ”Polițist adjectiv”, în 2010, apoi cu ”La Gomera”, în 2020, iar anul acesta este nominalizat ca producător al filmului ”Boss”.

RESTUL E TĂCERE

”Restul e tăcere” al lui Nae Caranfil, cu Marius Florea Vizante și Ovidiu Niculescu în distribuție, a câștigat în 2009 nouă statuete Gopo, inclusiv pentru scenariu și regie. Cineastul a revenit ca protagonist în palmaresul premiilor Gopo, cu ”Closer to the Moon”, la gala din 2015.

POZIȚIA COPILULUI

Călin Peter Netzer s-a impus la gala din 2014 cu ”Poziția copilului”, care îi are în distribuție pe Bogdan Dumitrache, Luminița Gheorghiu, Ilinca Goia și Natașa Raab.

Drama, care a câștigat Ursul de Aur la Berlinala din 2013, a primit la Gopo opt trofee, inclusiv pentru regie, scenariu și interpretare.

AFERIM!

”Aferim!” al lui Radu Jude, cu actorii Teodor Corban și Alexandru Dabija în distribuție, a fost marele câștigător al galei din 2016, cu treisprezece statuete, inclusiv pentru regie și interpretare.

În 2022, lungmetrajul lui ”Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” a fost desemnat cel mai bun film, într-o gală la care a fost premiat și pentru cea mai bună actriță (Katia Pascariu) și montaj (Cătălin Cristuțiu).

SIERANEVADA

După ce a câștigat marile premii Gopo la gala din 2012, cu ”Aurora”, cineastul Cristi Puiu a revenit la eveniment ca mare câștigător în 2017, cu ”Sieranevada”, din distribuția căruia fac parte Dana Dogaru, Ana Ciontea, Mimi Brănescu și Bogdan Dumitrache. Rămâne de văzut dacă anul acesta va câștiga cu ”MMXX”.

Photo CreditSorin Florea

Articole similare