“Treasures of European Film Culture”, proiect marca Academia Europeană de Film (EFA), include în acest moment 49 de locuri emblematice din 27 de țări, locuri cu greutate în istoria cinematografiei fie prin prisma evenimentelor derulate, fie prin deservirea lor pentru filmări. Lista este actualizată anual prin intermediul recomandărilor membrilor EFA, dar și cu ajutorul rețelei de academii naționale de film, cinemateci și arhive de film. Vânători de comori și iubitori de călătorii, pregătiți-vă să descoperiți locuri cu povești memorabile! Like5.ro a pregătit selecția a 5 țări aflate în topul “Treasures of European Film Culture”.
AUSTRIA
Sölden găzduiește o spectaculoasă instalație dedicată lui James Bond: “007 Elements” – o galerie interactivă high-tech concentrată pe universul James Bond, dar mai ales pe filmul “Spectre” (2015, regia Sam Mendes), filmat în Sölden. Sezonul de vară se deschide pe 7 iunie și se încheie pe 6 octombrie 2024, iar accesul se face cu gondola pe vârful Gaislachogl (la 3040 de metri înălțime deasupra nivelului mării). Prețul unui bilet standard este de 59 euro, varianta cu transport inclus. Galeriile “007 Elements” te vor purta prin secvențe emblematice ale francizei, îți vor prezenta gandgeturi și detalii spumoase într-o locație spectaculoasă.
În 2016, la aniversarea a 250 de ani de la inaugurarea parcului vienez de agrement Prater, celebra roată a fost inclusă pe lista “Treasures of European Film Culture”. Roata din Prater, fost teren imperial de vânătoare, este antologică pentru apariția sa în clasicul noir “The Third Man” (1949, regia Carol Reed) cu Orson Wells care semnează și scenariul alături de Graham Green și Alexander Korda. “The Third Man” a fost premiat cu Oscar pentru cea mai bună imagine alb-negru.
FINLANDA
Una dintre principalele atracții ale capitalei Finlandei, Piața Senatului este un exemplu perfect de coerență arhitecturală neoclasică. Găzduiește cele mai notabile clădiri din Helsinki – Palatul Guvernului, Catedrala și Universitatea – planificate încă din 1812 când orașul a devenit capitală. Martoră a unor evenimente majore din viața politică și socială a Finlandei, Piața Senatului a fost și platou de filmare pentru a imagina orașe rusești precum Sankt Petersburg, Leningrad, Moscova în producții americane “The Kremlin Letter” (1970, regia John Huston), “The Reds” (1981, regia Warren Beatty), “Gorky Park” (1982, regia Michael Apted). Acțiunea din episodul “Helsinki” din filmul lui Jim Jarmush “Night on Earth” se derulează în Piața Senatului.
Cel de-al 2-lea loc finlandez inclus în 2024 pe lista EFA este Kino-Palatsi din Tampere. Bijuterie arhitecturală a clasicismului anilor 1920, Kino-Palatsi poartă acest nume din 1939 când a fost preluat de Suomi-Filmi și a proiectat filme până în 1991. După un minuțios proces de restaurare bazat de fotografii și documente din epoca de glorie a clădirii, din dorința de a păstra structura de cinematograf, Kino-Palatsi funcționează în prezent ca restaurant și loc pentru evenimente, dar găzduiește și proiecții speciale.
ITALIA
“Il Mondo din Tonino Guerra” din Pennabilli este mai mult decât un spațiu muzeal, este un spațiu viu, un simbol al spiritului creator. Un loc cheie în traseul profesional al prolificului autor Tonino Guerra, autorul unor scenarii emblematice precum “L’Avventura”, “Casanova ‘70”, “Blow-Up” sau “Amarcord”.
Dintre comorile Italiei nu poate lipsi bijuteria barocă Fontana di Trevi, locul cult apărut în “Roman Holiday” (1953, regia William Wyler), “La Dolce Vita” (1960, regia Federico Fellini) sau “Sabrina Goes to Rome” (1998, regia Tibor Takács). Tradiția aruncării monedelor în fântână a devenit populară datorită producției americane “Three Coins in the Fountain” (1954, regia Jean Negulesco).
Situată la poalele vulcanului, cu o potecă ce coboară din centru spre mare, cu o structură tipică în stil eolian, datând de la 1920, Casa Rossa din Stomboli este și ea inclusă pe lista comorilor. Este locul în care regizorul Roberto Rossellini și actrița Ingrid Bergman s-au cunoscut, înaintea pregătirilor lungmetrajului “Stromboli”.
Portul din Corricella a fost inclus anul acesta în listă.
MAREA BRITANIE
Cabana Prospect Cottage din Dungeness este locul în care regizorul Derek Jarman -și-a găsit inspirația începând din 1986 (filmul “The Garden” din 1990 cu Tilda Swinton în rolul principal, jurnalul său “Modern Nature” sau poeziile gravate pe sticlă) și poate fi vizitat de publicul larg.
Old Royal Naval College din Greenwich, o bijuterie barocă planificată inițial drept palat regal, devenită apoi spital, are 4 clădiri simetrice și cupole gemene. “Les Miserables” (2012) și “The King’s Speech” (2010) semnate de Tom Hooper, precum și “The Duchess” (2008, regia Saul Dibb) au fost filmate aici.
Capela romano-catolica Our Lady of the Braes din Lochailort are o priveliște perfectă de pe dealurile scoțiene din Highlands. A fost locația de filmare pentru “Local Hero” (1983, regia Bill Forsyth) dar și pentru “Breaking the Waves” (1996) al lui Lars von Trier.
Freemasons’ Hall din West End-ul Londrei este o impresionantă clădire art deco, cunoscută și sub numele de Memorialul Masonic al Păcii, vizitată anual de peste 200.000 de oameni. Aici s-au filmat “Sherlock Holmes” (2009, regia Guy Ritchie, cu Robert Downey Jr. în rolul principal), “Spectre” (2015, regia Sam Mendes) și “The Death of Stalin” (2017, regia Armando Iannucci).
Strada Quilter din East End-ul londonez este emblema filmului semnat de Mike Leigh “Secrets & Lies” (1996), în vreme ce librăria Notting Hill (încă funcțională) este celebră datorită filmului “Notting Hill” (1999, regia Roger Mitchell).
SUEDIA
Minunatul peisaj creat de magmă, cu ajutorul vântului și a apei, a transformat plaja stâncoasă a rezervației naturale Hovs Hallar din extremitatea nordică a peninsulei Bjäre într-un loc spectaculos vizual. Aflată între orașele de coastă Båstad și Torekov, rezervația este zonă de interes geologic, cu peșteri și o varietate de păsări marine. Este locul ales de Ingmar Bergman pentru filmările secvențelor de început din “The Seventh Seal”.
Bergmancenter din Fårö este locul dedicat vieții și operei lui Bergman. Profund impresionat de insula din Marea Baltică, celebrul regizor a ajuns aici pentru pregătirile “Through a Glass Darkly” (1960) și în scurt timp peisajul arid, țărmurile nisipoase, dar mai ales lumina au devenit o continuă sursă de inspirație pentru viitoarele filme (“Persona” – 1966, “A Passion” – 1969, “Fårö Document” – 1969, “Scenes from a Marriage” – 1972). Bergman a trăit în Fårö, iar Bergmancenter propune vizitatorilor o expoziție permanentă concentrată pe interpretarea operei regizorului, are inclusiv un cinematograf, o bibliotecă și găzduiește ateliere literare, evenimente și proiecții speciale.
La doar 40 de kilometri de Göteborg, poziționat pe fundalul oceanului, castelul Tjolöholm este o destinație perfectă pentru a gusta farmecul scandinav. În perioada 1917-1926, castelul deținut de o familie bogată a fost platou de filmare a unor producții mute. “Melancholia” lui Lars von Trier s-a filmat aici.
La periferia Stockholmului, în Råsunda, se află studiourile Gamla Filmstaden, Hollywood-ul suedez în perioada 1920 – 1970. Primele filme ale lui Victor Sjöström și Mauritz Stiller (“The Saga of Gösta Berling” – 1924) sau “Wild Strawberries” (1957, regia Ingmar Bergman) sunt doar câteva din cele peste 500 de producții filmate aici.
Citește și “Comori ale culturii cinematografice europene”