Give me 55 puncte cheie în palmaresul Berlinalei #74

5 puncte cheie în palmaresul Berlinalei #74

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin se încheie în 25 februarie.

Palmaresul competiției principale de la Berlinala de anul acesta a fost decis de membrii juriului internațional Lupita Nyong’o (președinte), Brady Corbet, Ann Hui, Christian Petzold, Albert Serra, Jasmine Trinca și Oksana Zabuzhko.

Actorul de origine română Sebastian Stan și regizorul Andrei Cohn au fost singurele prezențe românești din programele competiționale ale festivalului, în vreme ce noi voci ale cinematografiei autohtone au participat în programul Berlinale Talents.

Cineastul Martin Scorsese a primit Ursul de Aur pentru întreaga carieră, iar regizorul și autorul german Edgar Reitz a fost recompensat cu distincția Berlinale Camera pentru contribuția deosebită în cinematografie. 

URSUL DE AUR – CEL MAI BUN FILM

Ursul de Aur pentru cel mai bun film (acordat producătorilor filmului) a revenit lungmetrajului ”Dahomey” (Franța, Senegal, Benin), semnat de Mati Diop.

Filmul, cu durată de 67 de minute, se concentrează pe o dezbatere. Noiembrie 2021. Douăzeci și șase de comori regale din Regatul Dahomey sunt pe cale să părăsească Parisul pentru a se întoarce în țara lor de origine, actuala Republică Benin. Împreună cu alte mii de obiecte, aceste artefacte au fost jefuite de trupele coloniale franceze în 1892. Dar ce atitudine trebuie adoptată la întoarcerea acasă a acestor predecesori într-o țară care a trebuit să meargă înainte în absența lor? Dezbaterea se dezlănțuie între studenții de la Universitatea Abomey-Calavi.

URSUL DE ARGINT – MARELE PREMIU AL JURIULUI

Hong Sangsoo a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului pentru filmul ”Yeohaengjaui pilyo/ A Traveler’s Needs” (Coreea de Sud). Isabelle Huppert interpretează rolul principal.

Nimeni nu știe de unde provine femeia. Ea spune că este din Franța. Neavând bani sau mijloace de a se întreține, a fost sfătuită să predea limba franceză. Așa a ajuns să aibă ca eleve două femei coreene. Femeii îi place să meargă desculță și să se întindă pe pietre. Iar atunci când se simte în stare, încearcă să vadă fiecare clipă într-un mod non-verbal și să trăiască viața cât mai rațional cu putință. Dar lucrurile rămân la fel de dificile ca întotdeauna. Ea găsește sprijin în băutura alcoolică coreeană makgeolli pentru a-și asigura un pic de confort în fiecare zi.

5 puncte cheie la Berlinala

URSUL DE ARGINT – PREMIUL JURIULUI

Cineastul Bruno Dumont a fost câștigătorul Premiului Juriului pentru filmul ”L’ Empire” (Franța, Italia, Germania, Belgia, Portugalia). Din distribuție face parte și Anamaria Vartolomei.

Coasta Opalului, nordul Franței. Într-un sat de pescari liniștit și pitoresc, ceva se întâmplă în sfârșit: se naște un copil special. Un copil unic și ciudat care declanșează un război secret între forțele extraterestre ale binelui și răului.

5 puncte cheie la Berlinala

URSUL DE ARGINT – CEL MAI BUN REGIZOR

Nelson Carlos De Los Santos Arias a fost premiat cu Ursul de Argint pentru regia filmului ”Pepe” (Republica Dominicană, Namibia, Germania, Franța).

Primul și singurul hipopotam ucis vreodată în Americi a fost numit de presa columbiană Pepe. Între întâlniri și neînțelegeri, epifanii și tristețe, intrăm într-o lume plină de povești, plină de și mai multe povești. Într-un mod serios și jucăuș, deopotrivă autentic și înșelător, imaginile și sunetele descriu oralitatea copleșitoare a unor locuri pline de ființe care, ca și Pepe, au murit fără să știe vreodată unde se află cu adevărat.

5 puncte cheie la Berlinala

URSUL DE ARGINT – CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE ÎN ROL PRINCIPAL

Sebastian Stan a fost laureatul premiului Ursul de Argint pentru rolul din ”A different Man” (SUA), regizat de Aaron Schimberg.

Ambițiosul actor newyorkez Edward se supune unei intervenții chirurgicale radicale pentru a-și transforma drastic înfățișarea. Drept urmare, multe lucruri se schimbă în viața lui. Totuși, totul rămâne, în mod tulburător, la fel. Chiar dacă s-a schimbat în exterior și poate începe o nouă viață, el rămâne ceea ce este și nu ceea ce vrea să fie. Apoi ratează rolul vieții lui și noua lui față de vis se transformă într-un coșmar. ”A Different Man” este un thriller întunecat și ingenios care pătrunde în sfera tulbure dintre percepția de sine și modul în care ne percep ceilalți.

5 puncte cheie la Berlinala

Articole similare