Features5 filme premiate la Goya 2024

5 filme premiate la Goya 2024

Academia spaniolă de film a premiat pe 10 februarie cele mai bune producții într-o gală care a avut loc în Valladolid.

Cea de-a 38-a ediție a premiilor Goya a avut un câștigător detașat, filmul ”La sociedad de la nieve/ Society of Snow”, de J.A. Bayona, care este nominalizat și la Oscar, iar Like5 a ales cinci titluri din palmares pe care nu trebuie să le ocoliți.

LA SOCIEDAD DE LA NIEVE

La sociedad de la nieve” al lui J.A. Bayona este marele câștigător al Goya 2024, cu 12 statuete. Bayona are acum patru trofee pentru regie și un premiu pentru cel mai bun film.

Tragedia din Anzi, drama umană a unei catastrofe celebre, a devenit un fenomen mondial de streaming. Filmul, disponibil pe Netflix, s-a impus și la categoriile ”actor revelație” (Marias Recalt), ”imagine”, ”managementul producției”, ”montaj”, ”muzică originală”, ”sunet”, ”scenografie”, ”costume”, ”machiaj și coafură”, ”efecte speciale”.

Filmul lui J.A. Bayona se apropie de recordurile istorice de la Goya, devenind filmul cu al treilea cel mai mare număr de trofee, după ”Mar Adentro” (14), regizat de Alejandro Amenábar, și ”Ay, Carmela” (13), de Carlos Saura.

20.000 ESPECIES DE ABEJAS

”20.000 especies de abejas/ 20,000 Species of Bees”, de Estíbaliz Urresola, a câștigat trei trofee Goya – regizor debutant, scenariu original și actriță în rol secundar (Ana Garabain).

Acțiunea are loc în zona rurală bască. Filmul este o poveste profund emoționantă despre o mamă care face eforturi în timp ce copilul ei e în căutarea propriei identități și se confruntă cu propria moștenire de familie.

5 filme premiate la Goya 2024 - 20.000 ESPECIES DE ABEJAS

Lungmetrajul a fost recompensat anul trecut Ursul de Argint pentru cel mai bun rol principal (acordat tinerei protagoniste Sofia Otero) și a fost desemnat cel mai bun film spaniol la Festivalul de Film de la Málaga. În plus, ele este în cursa pentru LUX Audience Award.

QUE NADIE DUERMA

”Que nadie duerma/ Something is about to Happen”, de Antonio Méndez Esparza, a fost câștigătorul categoriei ”actriță în rol principal” a premiilor Goya, aceasta fiind Malena Alterio.

5 filme premiate la Goya 2024 - QUE NADIE DUERMA

Viața unei femei ia o întorsătură ireversibilă în ziua în care își pierde slujba de programator. Esparza se joacă la limita dintre realitate și ficțiune și actrița traversează un spectru larg de emoții.

SABEN AQUELL

”Saben aquell”, regizat de David Trueba, s-a impus la categoria ”actor în rol principal” – David Verdaguer. Acesta este al doilea Goya al lui, după premiul pentru rolul secundar din ”Verano 1993”.

La finalul anilor 1960, Eugenio este un tânăr bijutier care se îndrăgostește de Conchita și cei doi formează un duo muzical. Când ea renunță la muzică, el începe cariera de umorist și, în cele din urmă, devine unul dintre cei mai importanți comedianți din Spania.

5 filme premiate la Goya 2024 - SABEN AQUELL

Actorul catalan a dedicat premiul comedianților din țară “care fac o muncă foarte serioasă”. El și-a amintit de modelul său din film: “Eugenio era foarte speriat, cu toții suntem speriați, dar o lăsăm deoparte și facem filme care îi ajută pe cei care le văd să lase frica deoparte pentru o vreme”.

ROBOT DREAMS

”Robot Dreams” s-a impus la două categorii ale premiilor Goya – ”scenariu adaptat” și ”lungmetraj animat”.

5 filme premiate la Goya 2024 - ROBOT DREAMS

Filmul, regizat de Pablo Berger, relatează aventurile lui Dog și Robot în New York-ul anilor 1980. Este unul dintre candidații la Oscar pentru ”cel mai bun lungmetraj de animație”.

Articole similare